Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dreamworld - Július 16.

KATONAI PUCCS KÍSÉRLET VOLT TÖRÖKORSZÁGBAN !! Júl. 15. 22:00-kor kezdődött és Júl. 16. hajnalra véget ért. 

 

cnn.jpg

22:00 Breaking news az EURONEWS-on: Istambulban a hadsereg váratlanul lezárta a Bosporus hidat és a Sultan Mehmet hidat.


22:29 Az első hírek szerint Isztambulban tankokkal állták el a Boszporusz-hidat és a Mehmed szultán hídját, a forgalom leállt. A fővárosban, Ankarában pedig alacsonyan szálló katonai gépeket lehetett látni, és fegyverropogás is hallatszott. Még nem teljesen tisztázott, mi történhetett. Az izraeli Haaretz szerint Binali Yildirim miniszterelnök katonai puccsot emlegetett egy helyi tévének. Isztambulban a katonák hazaküldik az utcáról az embereket, mindenkinek azt mondják, kijárási tilalom lépett életbe.

 

22:34 A török NTV tévé felvételei szerint tankok indultak meg isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek. A hadsereg valószínűleg megpróbálja átvenni a hatalmat. A miniszterelnök szerint az összeesküvők drágán megfizetnek majd a mai estéért. (444)

 

22:43 A Hurriyetdailynews szerint Yildirim egész pontosan úgy fogalmazott: "ezt még nem lehet puccsnak nevezni, ez egy felkelés". Hozzátette, keményen meg fogják büntetni a felkelőket. (hvg)

 

22:53 A CNN szerint Nizzában 10 gyermek van a 84 áldozat között. 

 

22:56 Egy brit újságíró Isztambulból azt mondta a Sky Newsnak, hogy jelentések szerint a rendőrség és a hadsereg több helyen összecsapott. Másodkézből hallott csak arról is, az elnöki palotát őrző rendőröket lefegyverezték. (hvg)

 

22:58  A Telegraph arról ír, hogy túszul ejtették az ország első számú tábornokát.

 

22:58 Felmerült az is hogy Erdogan MAGA Csinálta ezt a hatalma megerősödése végett.. A Twitteren többen fölvetik, hogy a puccskísérletet megrendezték, Recep Tayyip Erdogan népszerűségének visszaállítása érdekében. (hvg)

 

Július 16. Kármelhegyi (vagy Kapullárés) Boldogasszony. Stock Szent Simon (angol) előtt 1251. július 16-án megjelent Szűz Mária az angyalok kíséretében, és egy skapulárét (barna váll-lepelt) adott át neki. A legenda szerint, aki a barna leplet hordta életében, védelem alatt állt: halála után megmenekült a pokoltól. 

 

23:03 Közben bekúszik a holnapi Vörös riasztást okozó "időjárás" hazánk egére...

most.jpg

 

23:05 MÉG EZ IS MOST? - Az amerikai kormányzat rövid időn belül nyilvánosságra hozza a 2001. szeptember 11-i terrortámadások eddig titkosított részleteit is, azt a 28 oldalnyi szöveget, amelyet a vizsgálóbizottság eddig soha nem publikált. Politikusok és elemzők egyaránt azt várják, hogy ez fényt derít a szaúdiak vélelmezett szerepére a terrortámadásokban. titkosítását még George W. Bush elnök rendelte el, arra hivatkozva, hogy védeni szeretné a hírszerzési forrásokat és módszereket, elemzők szerint azonban azért is, hogy ne  keltsen neheztelést a sivatagi királyságban. Rijád ugyanis szoros szövetségese Washingtonnak. A hírszerzés - miután ismét tüzetesen átvizsgálta a vitatott 28 oldalt - megerősítette, hogy nincs bizonyíték esetleges szaúdi cinkosságra. A dokumentumokat a Fehér Ház pénteken átküldte a Kongresszusnak. (atv)

KT: Tehát más miatt gondolták úgy hogy MOST jött el az ideje a választások előtti nagy hajrában (4 hónap van hátra), hogy EGY fontos dolgot megtudjunk, ill. hogy az az egy dolog egy valamit megváltoztasson az amerikai és vagy a világpolitikában. Precedens születik. Lássuk mi ez. - Egy dolog tény: sosem csapódott be repülő a pentagonba. Ezzel együtt máig ez a hivatalos. Nyilván nem ezt fedi fel a 28 oldal. 

 

23:05 A hadsereg bejelentette, hogy "a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében" átvették a hatalmat, de a miniszterelnök szerint "a választott kormány hatalmon van". (napi)

 

23:13 A report from the U.S. Embassy in Ankara said military-appearing jets had been flying low over the city and Istanbul for about an hour. -- U.S. Secretary of State John Kerry told reporters in Moscow that he has been given reports about what is going on. "I don't have any details. I hope there will be peace, stability and continuity in Turkey," he said. (cnn)

-- magyarul az ankara fölött elrepült vadászgépről van 13mp-es videó a cnn oldalán a sötét égbolton. Elég alacsonyan. Kerry még Moszkvában van és azt mondta ő sem tud többet és reméli, hogy a béke és stabilitás folytatódik Törökországban. 

 

23:17 Az F16-os itt repül ankara felett alacsonyan. Már felkerült a telefonos felvétel a yt-ra. https://www.youtube.com/watch?v=JQbAYFWLFIw

 

23:19 A román tv-n a török tv-t adják. Ottani ismerős közvetíti amit hall: Nem megy az internet ott (ezek szerint lekapcsolták) - Bement a hadsereg a TV-be. Beomlott a török pénz. A görög hadsereg mozgósít (ezeket állítólag a román tv-n át mondják épp) 

 

23:23 - Ankarában robbanás volt, füst száll fel. Fotó a hvg-n. 

 

23:27 nem elérhetőek a török repterek oldalai!!!

 

23:28 Egy komment a hvg-n: "Jól emlékszem? Ez az az ország, amely Orbán számára minta? Valami ilyesmit mondott a Nagyvezír, ugyebár? 

 

23:29 Bejelentették a török tv-ben az új alkotmányt?? - Hamar megy ez (romániai hírfigyelőtől) 

 

23:31 TERELIK EL A GÉPEKET - Miután a főbb török repülőtereket lezárták, felszállni sem tudnak a gépek. Az Isztambuli repülőtérről az utolsó járat, az Onur Air 8Q140-ese 22:31-kor szállt fel. A KLM Amszterdamból Isztambulba tartó KL1617-es járatának pilótái még Románia fölött kaptak új utasítást a légiforgalmi irányítástól. (hvg)

 

23:31 Eszembe jut, hogy a török vezetés azért "zsaroltak" hogy bevegyék őket az EU-ba. Nógrádi következetesen Erdogant egy egyszemélyes diktátor vezette országnak nevezte az épp puccs alatt lévő töröko-t. 

 

23:35 A román tv: Erdogan menekült státuszt kért Németországtól ???

msnbc.jpg

23:37  a török kormányzó párt, az AKP isztambuli irodáját is katonák foglalták el, Ankarában pedig a belügyminisztérium épületénél tört ki tűzharc.

 

23:39 Erdogán mobilon betelefonált a tv-be, hogy az emberek MENJENEK AZ UTCÁRA. De amúgy kint vannak a népek, a bank automatákat próbálják használni. (román tv)

 

23:46  Az al-Jazeera szerint a kormányhoz hű erők válaszcsapásra készülnek. 

 

23:53 Meredek esésbe kezdett a török líra péntek este. Az amerikai dollárral szemben 5 százalékkal zuhant az amerikai piacon. Egy dollárért 3,0300 lírát adtak a devizakereskedelemben. (hvg)

 

23:56 Egy katonai helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában. több helikopteres tűzharc is volt az ország különböző pontjain.
videó itt: http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/videon-lathato-ahogy-helikopterekrol-tuzet-nyitnak-a-torok-varosokra-a-puccs-soran/34qm8qc

 

23:58 letiltották a közösségi webes szolgáltatások elérést Törökországban. Feltehetően nem a támadó katonák hanem a kormány blokkolta a legfontosabb netes szolgáltatásokat. a Facebook, a YouTube és a Twitter elérését is ellehetetlenítették az országban, az Instagram és a Vimeo azonban még megy. A Twitteren többen is azt írják, hogy éppen facebookoznak a törökországi ismerősükkel, de valószínű, hogy a korlátozás óta többen is VPN-re kapcsoltak – azzal bármelyik országban szinte bármelyik letiltott weboldalt el lehet érni. (hvg)

 

23:59 A Telegraph tudósít arról is, hogy a katonák jelenléte Isztambulban sokkolta a helyieket, a lövöldözés hallatán sokan pánikbe este. De idővel az emberek kimerészkedtek az utcára, hosszú sorok kígyóznak az automatáknál. A Taksim teret nyugodtnak látszó katonák vették körbe. A helyiek közül van, aki dühödten ordibál velük, mások megtapsolják őket és a köztársaság-alapító Kemal Atatürk nevét skandálják. (hvg)

 

0:00 A brit The Sun szerint az ankarai reptéren továbbra is tankokat látni, és minden járatot töröltek. A British Airways és a Lufthansa bejelentette, hogy minden Törökországba tartó járata visszafordul az eredeti kiinduló állomásra.

0:01 Miközben a török elnök gyakorlatilag harcra szólított fel, a Twitteren már olyan hírek terjednek, hogy ő épp repülőn ül, és nem akar leszállni Isztambulban, hanem inkább Németországban kér menedéket. Mindezt többek között az MSNBC állítja amerikai katonai forrásokra hivatkozva.

0:02 Katonai ostrom alá vettek több fontos épületet a török puccskísérlet részeként - közölte Binali Yildirim török kormányfő péntek este. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint Ankarában több helyütt heves fegyverharc folyik. (MTI) 

 

0:04 A török líra kilőtt 5%-kal, most picit korrigál, de ezek még nagyon friss képek

lira.jpg

 

0:05 Németország NEM fogadta Erdogan menedékkérelmét! Azaz NEM repülhet oda. Ha Ankarába megy ott hősi halált halhat.. (román tv)

 

0:07 a puccsiták túszokat ejtettek a török katonai főhadiszálláson Ankarában. a vezérkari főnököt, Hulusi Akar tábornokot túszként tartja fogva a katonák egy csoportja, amely - mint a jelentés fogalmaz - "felkelést kísérelt meg". 

 

0:10 Erdogan szombatra virradóra biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. a CNN Türk televízió egyik női riporterének a mobiltelefonjáról nyilatkozott egyenes adásban. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, és szerinte ez a próbálkozás kudarcra van ítélve. Úgy fogalmazott, hogy egy "párhuzamos struktúra" által bátorított lázadási kísérletről van szó. Hangsúlyozta: erre megfelelő választ adnak majd. Bizonyosnak mondta, hogy ez az államcsínykísérlet rövid időn belül befejeződik. A Reuters hírügynökség jelentése szerint Erdogan azt mondta, visszatérőben van a fővárosba, Ankarába.

-- Komment a cikk alatt HVGn: "A népét szerető és féltő Erdogán elvárja az emberektől, hogy menjenek fegyvertelenül az utcára, és harcoljanak a felvegyverzett katonákkal." 

 

0:24 Zoli írja: Most beszéltem a török barátommal aki Samsunhoz közel él, és martial law van érvényben reggel 6-tól, és a nagyobb városokban pedig katonák masíroznak - hatalmas a kavarodás. Legalább ő és a család rendben van és google hangoutban utolértem...

 

0:32 EGY ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLET MARGÓJÁRA: Kerry azért van Moszkvában - biztosítékként - hogy ne gondolja Oroszország hogy kitört a harmadik vh, vagy hogy az ő belépésével ne törjön ki. Kerry tudott erről a katonai puccsról és ügyes és logikus diplomáciai lépés hogy ő most élőben nyugtatja a tágabb térség legnagyobb katonai erejét s főnökét. Emellett még ezer más megbeszélni valójuk lehetett, s mivel kezet adtak rá Kerry telefonálhatott egyet és annyit mondott: "mehet".  (a fenti sorok csak az éjszakai álmatlanságomban születtek, a valósággal nemhiszem hogy van összefüggése, de írói fantáziám erre vitt)

 

0:33 Irán lezárta a török határt (román tv)

 

0:41 Az AL Jazerrát nézve: Lövések hallatszanak Ankarában. Emberek mentek ki az utcára... 

 

0:48 A kormánypárti vezetők és maga Recep Tayyip Erdogan is azt állítja, a drámai események mögött Fethullah Gülen áll, aki jelenleg az államfő legnagyobb politikai ellenfele. A vád szerint Gülen egy párhuzamos állam kiépítésére törekszik, hasonló gyanú már korábban is felmerült vele szemben. Gülen egyébként egy vallási vezető, aki a mérsékelt iszlámot népszerűsító kiterjedt oktatási hálózatot működtet, de jelentős a befolyása a civil szférában és a sajtóban is. Erdogan több vizsgálatot is indított Gülen ellen, többek között azért, mert állítása szerint terrorista szerveket hozott létre, és egy korrupciós botrány kirobbantásával meg akarta dönteni hatalmát. Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, de a 2013-as korrupciós botrányt követően az államfő valóságos háborút indított ellene. (Guardian, Atv) -- Gülen követői következetesen tagadják ezeket a vádakat. 

 

0:51 Ezrek indultak az Atatürk repülőtér felé. A Boszporusz hídon azonban megakadtak, a katonák elállták az útjukat, lövések is hallatszottak. Az eddigi jelentések szerint három ember megsérült – írja az Euronews.

 

0:52 A NATO-n belül az Egyesült Államok hadserege után Törökországé a második legnagyobb katonai erő.  A török hadseregnek tartalékosokkal együtt több  mint egymillió  bevethető katonája van, az éves költségvetése pedig  meghaladja a 18  milliárd dollárt. Az ország az Egyesült Államok egyik  legfontosabb  szövetségese a Közel-Keleten, és több katonai bázisát is  használják a  jelenleg zajló szíriai polgárháborúban. Az Incirlik  légitámaszponton  mintegy ötven atomtöltetet is állomásoztatnak,  bevetésükhöz azonban  természetesen amerikai hozzájárulás szükséges. A  török haderő legfőbb  parancsnoka elméletben az elnök, tehát Erdogan, a  vezérkari főnök pedig  Hulusi Akar tábornok, akit állítólag őrizetbe  vettek. (László Dávid) (mno) 

 

0:56 Erdogan utcákra szólító felhívását a mecsetekben is megismételték – jelentette az Euronews tudósítója. Minden főút le van zárva.

 

-- KT: véleményem szerint a "támadók" lemodellezték a lehetséges reakciókat. A népet is belekalkulálva. Eddig elég szervezettnek és pontosnak tűnik a "támadás".  És még egy. Ha eldurvulna  a helyzet az 1 milliós hadseregben akkor Kerry és Putyin együtt van a szomszédban és ők együtt tuti megfékezik az elszabadult török kígyót (sárkányt v farkast, v rókát v akármit). Kerry és Putyin együtt a biztositék hogy ne eszkalálódjon az országon kivülre a helyzet. Amerikai és vagy orosz gépek 20 perc alatt a térségbe érnek, a fekete tengerről az orosz haditengerészet csak áthajózik a Krimből stb. stb. Mivel a művelet a Boszporusz hídnál kezdődött és Irán is lezárta közben a határát a török rezsim BE VAN ZÁRVA. Ezt vér nélkül nem lehet végigvinni. Házon belüli tisztogatás lehet. 

 

0:59 The Show must go on.. folytatás reggel. A hétvégén irdatlan sok víz jön ránk. És brutál szél és amit akarunk.. Minden egyszerre íródik át a mátrixban? A reggeli viszont látásig.

 

9:08 "Ki fogjuk takarítani a hadsereget" - A török vezetés meghiúsította a puccskísérletet – jelentette ki az isztambuli Atatürk reptéren a török elnök, "Árulás történt, lázadás, és azok, akik elárulták ezt az országot, súlyos árat fizetnek majd mindezért – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan. A Legfelsőbb Katonai Tanács augusztus elején ül össze. Az, hogy mindez ez előtt a találkozó előtt történt, több mint hasznos a tisztánlátáshoz. Ki fogjuk takarítani a hadsereget" Erdogan gépe nem sokkal hajnali fél három előtt landolt a légikikötőben. Az államfőt hatalmas tömeg üdvözölte: a politikus megérkezése után tévébeszédet is tartott. Az eseményeknek legkevesebb 42 áldozata és csaknem 150 sebesültje van. Legkevesebb 130 embert letartóztattak. Ankarában találat érte a parlament épületét, a belügyminisztériumot, a hírszerzés főhadiszállását, a katonai és a rendőri központot, valamint több katonai létesítményt. (euronews) 

 

9:12 Rejtélyes körülmények között meghalt 15 török tiszt. Reggel Georg Spöttle beszélt erről a tv-ben. (emlékezetből, pontosítani kell)

 

9:15 Tarjányi Péter írta még éjjel a FB-on: Nem csodálkozom azon, hogy katonai puccs zajlik Törökországban... Erdogan politikája jó ideje zavarja a hadsereg illetve az ellenzék vezetőit. Sőt, egyre inkább egy diktatórikus elnöki rendszert épített. Rengeteg tiltakozás, merényletek jelezték az elmúlt években, hogy baj van Ankara vezetési szemléletével. Most elsősorban a stratégiai laktanyák, vezetési pontok, kommunikációs állomások megszerzése, illetve a top vezetők elfogása történhet. Ilyen esetekben drámai a helyzet, hiszen nem lehet azt tudni kik, mekkora erővel rendelkeznek és valójában kinél összpontosul a hatalom. Pontosan tudják a lázadók, hogy az életükkel "játszanak" így nem várható egyik fél részéről sem "kesztyűs kéz"... A térség szempontjából döbbenetes változásokat hozhatnak az elkövetkező napok. Eszkalálódó harci cselekményekkel, menekült hullámmal, megtorlásokkal...Inkább nem folytatom... Komoly a helyzet és nagy a tét!!!!!

 

9:22 Konkluzio by 444: (a puccsisták) "valószínűleg nem voltak elegen, és gyorsan kiderült, hogy nincs valódi nemzetközi és belföldi támogatottságuk sem." egy magas rangú kormánytisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy legalább hatvan áldozat van. Csak Ankarában 42 ember halt meg, de voltak áldozatok más városokban, így Isztambulban is. Az áldozatok főleg olyan civilek, akik Erdogan elnök hívására az utácra mentek, de ott a puccsista katonák közéjük lőttek. letartóztattak mintegy 700 katonát. Van köztük öt tábornok és 29 ezredes. Reggelre kiszabadították Hulusi Akart is, a török hadsereg Erdogan által kinevezett vezérkari főnökét is, akinek őrizetbe vételével indult a puccs. A katonai puccsisták utolsó üzenete mindenesetre másfél órával ezelőttről, magyar idő szerint reggel hat körülről van, és annyit tartalmaz, hogy "a mozgalom élni fog".

 

9:27 FURA KÓDOK TÖMEGE - Pietro Parolin szentszéki államtitkár püspökké szentelte Pintér Gábor fehéroroszországi apostoli nunciust pénteken a Váci Nagyboldogasszony-székesegyházban. A vatikáni diplomáciát vezető bíboros-államtitkár mellett a társszentelő Erdő Péter bíboros. Pintér Gábor szentszéki diplomatát, a váci egyházmegye papját Ferenc pápa május 13-án nevezte ki Fehéroroszországba vatikáni nagykövetnek, kinevezésével együtt a velebusdói címzetes érseki címet adományozva neki. A szertartást vezető Pietro Parolin a zsúfolásig telt székesegyházban arról beszélt, a szentelés során a püspök hasonlóvá válik Krisztushoz, hogy a "Jó Pásztor mintájára nyájának igazi pásztora legyen". Ferenc pápát idézve szólt arról, hogy a püspöknek a"nyáj élén kell állnia, hogy utat mutasson, de"ott kell lennie a nyáj közepette is, hogy megtartsa azt egységben, és ott kell mennie a nyáj végén is, nehogy valaki lemaradjon. Fehéroroszországban Pintér Gábornak lehetősége nyílik majd arra is, hogy fáradozzon az "ortodox közösségekkel való testvéri kapcsolatok építésén". Erdő Péter köszöntőjében kiemelte: a magyar katolikus egyház és a magyar nép számára egyaránt "különös boldogság", hogy sok év elmúltával újra egy magyar főpap lehet a pápa képviselője. Az új vatikáni nagykövet 1964. március 9-én született Kunszentmártonban. 1988. június 11-én szentelték pappá. 1996. július 1-jén lépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába. Az elmúlt két évtizedben Haitin, Bolíviában, Skandináviában, Franciaországban, a Fülöp-szigeteken és Ausztriában teljesített szolgálatot. (inforadio)

 

9:35 Friss Euronews: A kormányhoz hű erők lelőttek egy katonai helikoptert is. A hadsereg kijárási tilalmat rendelt el egész Törökországban, lezárták a török légteret, még az Iszlám Állam ellen harcoló NATO-gépeket is leszállították. legkevesebb 90-en vesztették életüket és több mint 1100-an megsérültek. a Boszporuszon átívelő egyik hídon megtámadták a puccsista katonákat, miután megadták magukat. Több mint 1500 egyenruhást tartóztattak le, és ezredeseket, valamint tábornokokat váltottak le posztjukról. Erdoğan elnök a puccskísérlet kezdetekor az Égei-tenger partján, a dél-törökországi Bodrum városában tartózkodott, éppen szabadságát töltötte. Isztambulban lassacskán kezd minden visszatérni a normális kerékvágásba. A Boszporusz-hídon megindult a közlekedés. 

-- KT: az időzítés elég profin ki volt akkor találva. Egyfelől éjszaka amikor a katonaság zöme otthon van már. Az elnök szabin és messze, nem tud gyorsan reagálni. Kerry épp a térségben. Az pedig külön "szerencséjük" hogy a világ Nizzára figyelt. 

 

9:51 TOVÁBBKÉPZÉS - Az esős hétvégére és egy életre itt egész kerek kis bölcs tanácsok fogantak meg a szerelemről, meg mindenről ami evvel kapcsolatos. Érdemes mindenkinek minden helyzetben. A cím szerint ez a legényeknek szól, de a pontokat látva a nőt is elég alaposan bemutatja. (az anyag a yotengritből lett kivéve) ui: itt nem éppen egy Sound-feeling mutatkozik meg.  ;)
http://illuzio.cafeblog.hu/2015/08/20/a-legfontosabb-szerelmi-tanacsok-legenyeknek-nagyapainktol/

 

10:02 Jön a víz: a Duna szombaton tetőzhet Nagybajcsnál - az alsó rakparti utat is lezárták Győrben. - Nem csak a mederben hanem fentről is.. Szentes, Hódmezővhelynél 24 óra alatt már 50 mm esett!!! -- Igen masszív a műholdkép felettünk. Őszt igértek a meteorológusok. 

mo.jpg

 

10:10 Domingo free - Ismét Budapestre érkezik Plácido Domingo (75) – adta hírül a Müpa. A világhírű spanyol énekes, aki legutóbb idén februárban, az Operaház Shakespeare-bálján járt Budapesten, ezúttal ingyenes szabadtéri koncerten lép majd fel a Szent István Bazilika előtt augusztus 10-én 20 órai kezdettel. A koncertet rossz idő esetén a Bazilika épületében rendezik meg, a téren és a környező utcákban elhelyezett kivetítőkön is lehet majd követni az előadást. (operavilag) 

 

10:18 Mónika levele a FB-on: Amikor hat évvel ezelőtt elajándékoztam a TV-met, egy kicsit aggódtam, hogy a hírek hogyan fognak eljutni hozzám, de arra gondoltam, hogy amiről tudnom kell az valamilyen csatornán megérkezik hozzám, és így is volt, ami engem is érintett, azt mindig megtudtam valahonnan. Most a Dreamworld-öt olvasva döbbentem rá, hogy tájékozottabb vagyok azoknál, akiknek TV-jük van, és még vért és szenvedést sem kell látnom hozzá (a reklámról nem is beszélve). Köszönöm. :) 

- KT: pár gondolat. Éjjel forródróton volt pár ember. Mondja egyikük, nézve a magyar tv-ket: sehol semmi. Már rég megy az esemény, történelmi helyzet erre még a 24 órával előbbi Nizzai eseményt adják. Hazánkban ez nagyon gáz, hogy az 50-es évek élnek. - Aztán a másik, hogy a hirportálok között csak 2-3 van amelyik komolyabb idehaza és szerintem jól is csinálja a REAL TIME-ot, viszont ŐK NEM kommentelhetnek, mert nem szakértők, sem nem bloggerek. Ez a szabadság nekem megvan, igaz a tévedés esélye is. És van még egy előnye talán a DW-nek, hogy nem törekszem CSAK EGY keretben megnézni egy dolgot. Hanem akárhonnan nézve. Ezt egy újságíró igy nem tehetné meg. Egy elemző sem. Tág terem van, igaz nem is mindenki birja be/elfogadni. De én azért csinálom, mert engem érdekel. De tény, hogy nagyon jó egyet gondolni, egy dologra figyelni, együtt elemezni. Bár az is tény, (sajnos) hogy idehaza nagyon erős a lemaradás szinte mindenben: tudásban, világlátásban, tájékozottságban, arányértésben, politikai ráérzésben, független értékítéletben és leginkább a saját történelmünk ismeretében. Etekintetben hasznos a sok magyar külföldi szerencsét próbálása, mert szerintem ha nem is mindenki de tetemes százalékuk jönne haza, illetve segítené be ONNAN is a hazáját, s a rutin, a "rokonlátogatás során szerzett tapasztalat" létre tud hozni egy sokat látott sokat tudó új értelmi réteget. És nem tömegekről van szó. Ezt az országot 300 ember el tudná vezetni. És lehet sokat mondtam. De ebben 4 szintig lebontva minden területet, iparágat. (Annó Róna Péter 500 főt mondott egy tv adásban)

 

10:43 Tarjányi Péter friss: Ne gondolja senki, hogy valójában tetszik az EU-nak és az USA-nak Erdogan politikája. Kényszer együttműködés ez, amiben a nyugati világ pontosan tudja, hogy szüksége van a török elnökre. Az éjszakai "pancserpuccs" elítélése Brüsszel és Washington által azért volt ilyen gyors, mert mindenki tisztában volt azzal, hogy egy eszkalálódó fegyveres konfliktus előnyt biztosít az ISIS terroristáinak a térségben. Így már egyszerű volt a képlet döntési szempontból, és a katonai puccs nemzetközi támogatás nélkül maradt. E mellett a lakosság nagy része Erdogan mellé állt, és az utcákra vonulva segített a belügyi alakulatoknak a hadsereg lefegyverzésében. A helyzet azonban hosszú és közép távon finoman szólva is elgondolkodtató. A hatalmon maradt török elnök egyre inkább a konzervatív, vallási alapon nyugvó Törökországot támogatja, és ennek eléréséért egyre több intézkedést tesz. Az elmúlt években folyamatosan gyengítette a hadsereg vezetését. Most a lázadás leverése után véres tisztogatás veszi kezdetét. Ilyenkor a hatalmon maradt vezetőnek sajnos lehetősége van olyanokkal is leszámolni, akiknek semmi köze nem volt a katonai lázadáshoz. Magyarán még inkább bebetonozhatja hatalmát és hűséges embereket ültethet még több vezető pozícióba. Ezért mondtam már hónapok óta, Törökország EU csatlakozása kapcsán, hogy óvatosan, kellő távolságtartással kellene az ilyen hatalommal egyeztetni. A török kormánypárti tömegek jó része az elmúlt évek gazdasági lehetőségeinek bővülését látta, azt nem, hogy ez a politika miként szigeteli el Törökországot és viszi olyan irányba, amely a demokratikus fejlődéssel komolyan ellentétes... A fegyverek lassan elcsitulnak ugyan, de a feszültség nem lesz kisebb.

 

17:20 A red bull légiverseny szombati összes programját törölték az eső miatt. Ömlik mintha öntenék. -- Nógrádi szerint jól taktikázott Erdogan hogy kiküldte a népet a lázadók ellen és bejött. Nógrádi szerint elég alacsony szintü tisztek s katonák inditották a puccsot. Már 1000 fölötti a letartóztatás, az utcán lincselés is volt, ami igen aktiv szombati reakció.. Tervezik a halálbüntetés visszahozását. 

 

21:30 Megnyitottam a holnapi hirfolyamot. Itt volt elég történés :)

http://www.kozsditamas.hu/cikkek/dreamworld-2.0/dreamworld---julius-17..html

 

Statisztika

Most: 2
Összes: 668223
30 nap: 5892
24 óra: 221