Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dreamworld - Július 21.

 

csakrak.jpg

11:20 Jó reggelt! Tegnap úgy döntöttem, hogy elmegyek egy tópartra és hekket fogok enni, majd pedig tollasoztam egy vadi új kínai :) ütőszettel. Ezt szerintem a jövőhéten is megismétlem, ha csak nem lesz jégeső vagy monszun, esetleg labdaelfújó tornádó szép hazánkban. Ezért tegnap nem volt DW. Lássuk miről maradtunk le:

 

11:28 A NOX énekesnője P. Szabó Szilvia gyermeket vár. A nagy siker, majd Ausztrália és Anglia megjárása után hazatért és most úgy tűnik révbe ér és meglelheti lelke a békét és boldogságot, a korábbi siker után. A júliusi nők lapjában láttam vele riportot azt hiszem. 

 

11.30 A font minimálisan visszajött a mélyből, már 374-et adnak érte. A brexit napokban 405-öt adtak érte. (ft-ban). 

 

11:32 strandkézilabda-pálya nyílik Józsefváros főterén. A pályát ezen a héten csütörtöktől vasárnapig délelőtt 10-től délután 16 óráig ingyenesen használhatják a kézilabdázni vágyók, akik sztárjátékosokkal és edzőkkel is találkozhatnak a Horváth Mihály téren.

 

11:33 "NYÁRI JÁTÉKOK" A Brazil Egészségügyi Minisztérium 450 ezer ingyenes óvszert kínál a riói olimpián részt vevő sportolóknak, edzőknek és stábtagoknak. Az olimpiai faluban már áll a mintegy 40 színes automata. Az ingyenes óvszer csak az augusztus 5-én kezdődő olimpia és utána a paralimpia alatt jár, és a falu lakóira átlagosan 42 jut belőlük. Ez háromszorosa a londoni játékok ellátottságának. (hvg) 

 

11.36 EGY EMBER ÉLETE - Rosszul lett a Balaton Soundon egy 18 éves lány, aki később életét vesztette. Nem kizárható, hogy valamilyen szer hatása miatt szorult ellátásra, mindenesetre az ápolószemélyzet úgy ítélte meg, hogy folyadék- és ásványianyag-pótlás után a tinédzser nem igényel szoros felügyeletet. De miután elbocsátották az egészségügyi ellátóból, a lány elesett és a betonba ütötte a fejét. Azonnal kórházba szállították. A lány életét már nem lehetett megmenteni. Ha a boncolás során beigazolódik, hogy a lány valamilyen kábítószert fo­gyasztott, az legfeljebb annyit vonhat maga után, hogy a rendőrség kábítószer birtoklása vétség miatt eljárást indít, amelyet aztán hamar le is zár. (hvg)


11:38 AZ ALKOTÓT VÉDENI KELL - Komoly csapást mért az Egyesült Államok az egyik legnépszerűbb illegális fájlmegosztóra, a KickassTorrentsre, Legyelországban pedig őrizetbe vették az ukrán Artem Vaulint, aki a feltételezések szerint a szolgáltatást üzemelteti. A szerzői jogok megsértésével vádolják, és az amerikai Igazságügyi Minisztérium kérni fogja a kiadatását. Az amerikaiak egyúttal blokkolták a hálózathoz tartozó doméneket. Az ügyészek szerint a KickassTorrents jóval 1 milliárd dollár feletti értékű, szerzői jog által védett tartalmat osztott meg 2008 óta. (computerworld)

KT: Helytelennek tartom, hogy ma minden ingyen van. Rámész a netre és minden a tied. Közben meg semmi sem, mert annyi az adat hogy semmit sem tudsz megfogni, semmiben sem tudsz elmélyedni, semmi elgondolkodásra nem adsz időt, mert már a következő impulzus, videó, hir az amit keresel. Ez a digitális bármi is étel lett, táplálék amely össze sem hasonlítható egy bakelit lemez meghallgatásával, egy könyv elolvasásával a lugasban, egy film megnézése a plázák előtti világ mozijaiban. Nem állunk meg megnézni egy festményt a képtárban, mert a neten előbb megtaláljuk. A dolgaink nem élnek. A tv már digitális s nem analóg. A fényképezőgépben már nincs film és igy tovább. Aki pedig alkot az töltse fel ingyen mindenét a netre, mert a népszerűség és az ismertség amibe általában belehal vagy belebukik a többség (az energetikai terhek és az alapból vett mocskolódás és irigység okán) csak a kifosztottság marad a szerzőre, alkotóra. A zenész pedig a megtermelt hatalmas élményt és ismertséget is idővel csak a fűvel és más tűkkel bírja el, ahogy hálivud nagy emberei is, egy két AIDS-es kezelés után. Az emberi élet és az alkotás tisztasága körül próbáltam elgondolkodni s hogy ez a világ hol és mennyiben értékeli még az embert s azt amit tesz. 

 
11:44 Sirni csak a győztesnek szabad - A Ferencváros nem jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójába: a zöld-fehérek szerdán hazai pályán 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyespárbajban maradtak alul a Partizani Tiranával szemben. (atv)

 

11:45 FERTŐ TÓ: A Burgenland határánál található Fertő-tó a Velencei-tónál nagyobb, a Balatonnál kisebb, mérete állandóan változik, napjainkban 330 km² körül van. Nagyon sekély, átlagos vízmélysége mindössze 1 méter, a legmélyebb helyen is csupán 1,6 méter mély. A benne lévő vízmennyiség erősen függ a csapadék mennyiségétől. a jégkorszakban, a terület süllyedése következtében alakult ki. Múltja és története erősen vitatott. Régészeti feltárások következtében tudjuk, hogy a tó környéke már az új kőkor óta lakott, a rómaiak Peiso név alatt ismerték. A 4. században állítólag Galerius császár kiszárítatta, de az csakhamar megtelt vízzel. A 14. században kisebb lehetett a jelenleginél. A tó későbbi gyakori áradása és apadása több oklevélben is nyomon kísérhető. 19. századi kiszáradása volt a legnevezetesebb. 1855-ben vették észre, hogy a víz a rendes partoktól visszahúzódik. Eleinte igen lassan, majd szemmel láthatóan beljebb húzódott, míg 1866 júliusában teljesen eltűnt. A fennmaradt iszap annyira telítődött vízzel, hogy abban veszélyes volt járni. 1869-ig teljesen száraz volt a tómeder, ezért azt felszántották és gazdasági épületeket építettek benne. Fertő-tavat az UNESCO 1979-ben egyedi természeti értékei miatt bioszféra rezervátummá nyilvánította. (termalfurdo hu)

 

11:48 Nógrádi szerint az oroszok válaszlépést fognak tenni a varsói NATO csúcson elrendelt dolgokkal kapcsolatban. Ld. korábban itt a DW-n. 

 

11:48 Az újvilágtudat oldalon az jelent meg hogy amerikai irányítással próbálták meg Erdogant eltenni láb alól de az őt védő idegen testőrök átvitték egy másik házba így nem sikerült a rajtaütés. - (személyes véleményem az hogy egyre zavarosabb a story, látva hogy Erdogan gépe körözött a levegőben hosszan. Ha épp a támadók lenn ki akarnak nyirni akkor a géppel valszeg a nyilt víz fölött körözök vagy elugrok egy szigetre amig lenyugszik mindenki, ő pedig nem ezt tette, hanem körözött a főváros fölött) Egy szó mint száz semmi sem az aminek látszik. -- De azért azt hadd jegyezzem meg, ha az amcsik célja az volt, hogy A) Erdogant eltüntetni B) elérni hogy ne legyen EU-tag töröko, akkor a 2-at mindenképp elérték, mert amilyen revansot vesz most az államfő az nem tűnik senki szemében sem EU-konformnak. 

 

11:51 ZOMBI VILÁG - Láttunk filmeket újabban, ahol orkok meg zombik kezdték támadni a földet meg az embereket, meg a civilizációt. Nos olyan emberek lehetnek ezek akiket valaki más irányit de biztos nem a saját lelke. Eszünkbe juthat erről a Nizzai mészáros, aki 2 héttel korábban még nem volt radikális csak egy szerencsétlen ember. Aztán itt a 17 éves fiú a bajor vonaton a késsel. De annó a norvég Breivik is elég magán kivül lehetett amikor pár éve... nos, a veszély ebben az, hogy valaki programozhatja ezeket, illetve a teret s aki épp sérült az átveheti a programot és végre is hajtja. Az ilyen ellen nem lehet titkosszolgálattal védekezni. Ide tudattechnika kell, tudati védelem. Ha a tudata borul meg akkor is csak azon a "falon" mehet át a támadó, amelyet nem véd egy másik tudat. Tehát a jólétben lebutitott "nyugat" tényleg veszélyben van, mert se erős hitrendszere (Vatikán, hagyjuk) se tudati tartása (nincsen se beavatás, se szellemi út) nincs. A kőműves világ pedig leginkább a lóvéra ment rá, hiszen nincs ember aki értené mi is volt az egyiptomi beavatási rend lényege (ön-szabad-kőművesség, dolgozni magamon, körzővel vonalzóval kialakítani a saját mértani struktúrámat, átvezeti magamat a hágókon és új embert csinálni a lélek oktaéderemből stb..)

Európa emiatt omlik majd össze, de ugyanitt születik egy másik Európa. Ergó Európa volt van és lesz. Kissinger irta, hogy a Vestfaliai béke óta tartó világ most összeomlik. Igen, egy rendszer vége. Nézzünk előre. A lakosságot pedig kezdjük el tanitani. A tv-t arra kéne használni hogy tanítson, neveljen, tájékoztasson. Hülye idióta fogyasztógépekből csak terrorista alanyok és vagy célpontok lesznek, azaz modernkori rabszolgák, később zombik. Élő, döntést hozni tudó, pláne szabad ember nem. Tudod mit kéne csinálni? Embereknek kéne beszélni arról amit már tudnak, felolvasó esteket csinálni, tv mentes kávéházakat létesíteni, beszélgető helyeket, fórumokat, közvetlen kapcsolatteremtési lehetőségeket, hiteles arcokat, művészet, társadalom, irodalom, sport, történelem terén. A lélekhez szólni, a jövőt is nézni. Az a közszereplő, akinek a mondatai legalább 50%-ban nem mutat a jövőbe, vagy a jövőben értéktelen dolgokat tartalmaz (ld. celebek) azokat NEM szabadna felülethez juttatni. A szerkesztők dolga az lenne, hogy értéket engedjen át a szűrőjén. ÉRTÉKET. Zenében, gondolatban, véleményben akármiben. Nem kell és nem is lehet egyet érteni mindenben, a sokféleség visz előre, de az alapvető limiteket a szerkesztőknek kéne beállítani és valamire azt mondani hogy nem. A pénz érdekében csinált média a halál. Az agy halála. Ha az agy meghalt, megy vele a lélek is. 

 

12:25 MADE IN GERMANY - A würzburgi támadás után szigorúbban kell ellenőrizni a határokat, nem szabad beengedni Németországba bizonytalan személyazonosságú menedékkérőket - közölte a bajor belügyminiszter. A 17 éves baltás vonattámadó személyazonossága bizonytalan, afgánnak mondta magát (újlenyomatot sem vettek tőle, nem is hallgatták meg átlépésekor), de a támadást bejelentő videójában – amelyben az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet katonájaként beszél magáról – a pastu nyelv egy pakisztáni változatát használja. (hirado)

 

12:29 BUSINESS IS BUSINESS - Tíz hónap börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy francia férfit, mert a nizzai terrortámadás után a helyszínen talált tárgyakat az interneten árulta. "Tárgyak a július 14-i mészárlásról, ár megegyezés alapján" - állt a Nizzából származó 39 éves férfi apróhirdetésében aki elmondása szerint a támadás után a Promenade des Anglais sétányon gyűjtötte össze az eladásra kínált tárgyakat. A három mellékelt fotón egy gyűrű, egy szemüveg és egy zászló látható, az apróhirdetésben leírtak szerint azonban további 20 tárgy van nála. A vád: csalás, mert nem a saját tárgyait árulta. (hvg)

 

12:34 Végleges: az orosz atléták (68 fő) nem mehetnek Rióba. A Kreml rögtön reagált: mélységesen csalódtak a Nemzetközi Sportdöntőbíróság döntésében. (168ora) 

 

12:38 TÖRÖK INDEX - Hétfőn 7%, kedden 1% szerdán pedig további 1,67% -ot veszített értékéből a török tőzsdeindex.

 

12:46 RENDKIVÜLI ÁLLAPOT TEGNAP ÓTA - A rendkívüli állapot megkönnyítheti, hogy meghosszabbítsák annak a közel tízezer embernek a fogvatartását, akiket a meghiúsult puccskísérlet után vettek őrizetbe. Ezenkívül lehetővé teszi az elnöknek a rendeleti úton történő kormányzást, és korlátozhatják az állampolgárok alapvető szabadságjogait. (euronews) 

 

12:49 KOLLEKTIV TISZTOGATÁS - Azért hirdetünk rendkívüli állapotot, hogy lehetőségünk legyen mielőbb megszüntetni a fenyegetést, amely a demokráciára, a törvényességre és az emberek szabadságára leselkedik – indokolta a döntést az államfő.
-- mintegy 60 ezer katonát, rendőrt, bírót, közszolgát és tanárt bocsátottak el, függesztettek fel vagy vettek őrizetbe a nyomozás során.

KT: ha ez a mérték egy REAKCIÓ akkor gondolkodjunk el mi lehetett az AKCIÓ? amihez a puccs csak ürügy volt és "Allah ajándéka". 

 

12:53 EGY MÁS ÉLET - Rendkívül szigorú biztonsági intézkedésekkel rendezik meg az idei Paris Plage-t. A francia fővárosban az idei a 15. nyár, amikor homokot szórnak a Szajna partjára, nyugágyakkal és zuhanyzókkal enyhítve a kánikulát. Több helyre tettek betontömböket és masszív útakadályokat, hogy ne lehessen járművekkel szabadon száguldozni. Akad olyan nyári rendezvény is, amit óvatosságból nem tartanak meg Párizsban. Ilyen például a Champs-Élysées átadása a gyalogosoknak. Idén a sugárút az autósoké marad. (euronews) 

 

12:57 Kerítés építését készítik elő az osztrák–magyar határon – erősítette meg a burgenlandi rendőrség szóvivője a Hír TV-nek. már a szerződéseket is elkezdték aláírni azokkal a földtulajdonosokkal, akiknek a telkén húzódhat majd a határzár. A szóvivő kijelentette, hogy a kerítést néhány nap alatt is képesek felépíteni, ha a menekülthullám eléri a tavalyi nagyságrendet. Ausztria eddig csak a szlovén határnál épített kerítést, az nem éri el a 4 kilométert. Bécs idén jelentősen szigorította menekültpolitikáját, legfeljebb 37 500 migránsnak hajlandó menedéket adni. (hirtv) 

-- KT: Orbán győzött! Egy csatában mindenképp.

 

13:14 Végre nem egy római erőd - 1100 éves, feltehetően Etelközből származó honfoglalók sírhelyére bukkantak Hajdúböszörmény határában.  Eddig majdnem két tucat sírt sikerült dokumentálni, de akár még több nyughelyet is rejthet a mező. A temető tudományos jelentősége abban rejlik, hogy egy itt kiásott aranyozott ezüst övvereten nem a klasszikus palmettás honfoglalás kori minta látszik, hanem egy archaikusabb motívum, egy úgynevezett virágos minta fedezhető fel rajta. Ennek a típusnak a párhuzamai elsősorban az etelközi területen lelhetők fel Kelet-Európában, és ez alapján feltételezhető, hogy a honfoglalók első generációs temetőjére bukkantak Hajdúböszörmény határában. A honfoglalók meglehetősen szabályos rendben temetkeztek, maguk a sírok nyugat-keleti tájolásúak. A koponyát a sírgödör nyugati részébe helyezték, hogy a felkelő napra tekintsen az elhunyt, amely azt bizonyítja, hogy magának a Napnak igen jelentős szerepe volt a honfoglalók hitvilágában. A sírhelyekben többségében férfiak nyugszanak, de lovas sírra is bukkantak már. (orientpress) 

 

13:17 OROSZ BARÁT -  Erdogan török elnök figyelmeztetést kapott Oroszországtól, hogy katonai puccs készül ellene – írja az iráni Farsz hírügynökség szerdán. A figyelmeztetést azokra a kódolt rádióüzenetekre alapozták, amelyeket a térségben állomásozó orosz hadsereg fogott el. Ezekből az üzenetekből kiderült, hogy helikopterekkel akarták megtámadni azt a szállodát, amelyikben a török elnök megszállt. A tervek szerint letartóztatták vagy megölték volna. A hírügynökség emlékeztet, hogy az orosz hadsereg a török határ közelében található Hmejmim légibázison, az orosz haditengerészet hajói pedig a szíriai partok közelében állomásoznak és megfelelő technikai felszerelésekkel rendelkeznek a kódolt üzenetek elfogására. Augusztus elején Oroszországban fog találkozni Putyin orosz és Erdogan török elnök – közölte Peszkov az orosz államfő sajtótitkára tegnap. (oroszhirek)

 

13:35 Törökország 2004-ben törölte el a halálbüntetést, épp az EU-tagságra jelentkezés feltételeként, és 1984 óta nem volt kivégzés Törökországban. (hvg)

 

17:32 Felhívást tett közzé az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége, melyben figyelmeztetik állampolgáraikat, hogy legyenek nagyon óvatosak, ha Törökországba utaznak, mert az országban potenciális terrorveszély leselkedik rájuk. Megemlítik, hogy a támadások kiemelt célpontjai a nyugati országok állampolgárai. Azt írják, mindenki legyen tisztában vele, hogy a veszély valós. (hvg)

 

17:33 Burgenland északi és déli részén nem 50-50, hanem legfeljebb harminc kilométeres kordont húzna fel Ausztria a magyar határnál, ha megindul a menekültáradat. ahhoz hasonló terelőkordonok felállítását tervezik, mint amilyeneket a repülőtereken vagy nagyobb sporteseményeken használnak. A felállított terelőkordon 2,5 méter magas lehet. (hvg) 

 

17:39 CSAK ÚGY - Összeütközött egy brit atom-tengeralattjáró egy kereskedelmi hajóval Gibraltár közelében. senki sem sérült meg. A brit HMS Ambush nevű, 7400 tonnás, nukleáris meghajtású tengeralattjárója a spanyol hatóságok tudtával gyakorlatozott a térségben. (hvg)

 

17:40 AZONOSÍTATLAN REPÜLŐ OBJEKTUM -  Kitettem a Fb oldalamra egy érdekes légifelvételt. Ha igazi a videó akkor egy bitang gyorsan repülő látványos csóvát húzó légi járműről van szó, esetleg rakéta, akármi. Nem tudom idelinkelni de itt nézhető a mai posztok között. https://www.facebook.com/kozsditamas/ Aki tudja mi ez írja meg. 

 

17:44 EMELKEDIK A SZINT - Egy vezető török kormányzati forrás szerint a kormány ideiglenesen felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének rendelkezéseit az országban.  "Franciaország is bevezette a rendkívüli állapotot és ott is felfüggesztették az egyezmény rendelkezéseit a 15-ös cikkely alapján" - mondta Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes. "1. Háború vagy a nemzet létét fenyegető más rendkívüli állapot esetén bármely Magas Szerződő Fél a jelen Egyezményben meghatározott kötelezettségeitől eltérő intézkedéseket tehet a helyzet szükségessége által feltétlenül megkívánt mértékben" (HVG)

 

17:55 ÉRDEKES GONDOLATOKAT VET FEL EGY MAI CIKK (hvg) Kiragadtam mondatokat:   

- Egy biztos, Erdogan elnök új irányba viszi az országot, és ezt nem túlzás világtörténelmi jelentőségűnek nevezni.
- Lassan hatvanezer embert függesztettek fel rúgtak ki, vittek börtönbe, kormánykritikus híroldalakat blokkoltak, és három hónapos rendkívüli állapotot vezettek be.
- Törökország tényleg kelet és nyugat határán fekszik. Fontos NATO-tagállam, hídfőállás, ahonnan rendszeresen szállnak fel harci repülők.
- az eddig ismert, szekularizált, nyugatos Törökországnak vége van.
- Vajon egy ennyire átrostált, „gyanús elemektől” megtisztított hadsereggel továbbra is együttműködik-e majd titkosszolgálati és egyéb szinteken a NATO és az USA?
- már biztosnak tűnik, hogy az Erdogan egykori szövetségeséből mára ellenséggé vált, Amerikába emigrált Gülen imám híveit mozdítják el.
- Erdogan hívei Gülen-bábukat akasztanak az utcán. A Gülenhez köthető tévé- és rádióadókat kedden lekapcsolták a hatóságok.
- A török NATO-tagságot is fenyegethetik a fejlemények, írja a UK Defence Journal, a NATO árgus szemekkel figyeli a fejleményeket. A távolodás a Nyugattól és a közeledés Oroszországhoz alááshatja Törökország ISIS elleni fellépését is.
- valamiféle iszlám állam fog alakulni Törökországban. Erdogan valószínűleg az élére akar állni a térségben (Tunézia, Algéria, Egyiptom) olyan népszerű populista iszlamizmusnak. 
- Az elemző arra számít, hogy felfüggesztik a parlament munkáját vagy feloszlatják azt, és átmenetileg központosítják az összes elnöki hatalmat.
- két nagy tömb reakciója lesz fontos: a kurdoké és a szekulárisoké. Az új állam működése vélhetően egyiknek sem lesz ínyére, így akár még egy polgárháborút sem lehet kizárni. 
- Elterjedőben van a vélemény, hogy Erdogan maga rendezte meg a puccsot, azért lett olyan gyenge és átgondolatlan. Ezt támasztaná alá például az a tény, hogy Erdogan repülőjét, amellyel közlekedett a puccs idején, bár közrefogta két F-16-os, nem lőtték le.
- abban is van valami, hogy a puccsot inkább a kényszer indította útjára. A szervezők értesültek arról, hogy nyomoznak utánuk, a Carnegie Europe értesülései szerint pedig augusztusban nagy tisztogatáshullám söpört volna végig a török hadseregen belül, ezt sem várhatták meg. 
-  Gülen azt mondta, a puccs utáni tisztogatás boszorkányüldözéssé fajult, "már nem beszélhetünk demokráciáról. Ez a fajta rezsim inkább emlékeztet egy törzs működésére vagy egy vallásra". Gülen Hitlerhez, Szaddám Huszeinhez hasonlítja Erdogant.
- Hogy Erdogant mi hajtja, sejthető. A vezetőnek mindig is volt valamiféle sértettsége, komplexusa az európai (sőt török szekuláris) kollégáival szemben, mivel ő alulról jött, igazi self-made manként küzdötte fel magát a török politika csúcsára. Egy jellemzés szerint sosem bocsát meg senkinek.

 

Statisztika

Most: 6
Összes: 667824
30 nap: 5749
24 óra: 506