Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dreamworld - Július 22.

13:20 tegnap egy egyetemi tanár (Tóth Norbert) beszélt a Hir tv-n este és azt mondta, hogy az EU-n belül szubrégiók jönnek létre. Ilyen 3 van:
- Baltikum
- Benelux+Német+Fr+olasz - ők a 6-ok
- V4+ még egy kettő állam = 65 millió ember.

A varsói v4 csúcs után mindenki "felolvasott" beszédet mondott, amire szerinte eddig nem volt példa. Tehát már áll egy stratégia. Igy érthetjük akkor meg Orbán pár hetes azon mondatát: "Az EU nem Brüsszel". És ez az üzenet akkor több értelmű is. Egyben nem is hazugság. Szakadunk, oszlunk és visszaállnak a határok. Új gazdasági körök, közösségek jönnek létre, nyilván vagy talán egyáltalán nem lesz EURÓ, de az is lehet, hogy a szubrégiókban más és más lesz a lóvé neve. Lehet Jüan, (jó ez vicc :) lehet rubel, lehet - nem valószínü dollár, még kevésbé font, marad tehát a jó öreg forint és talán az euró. Amúgy meg mindegy mi a neve, csak legyen valami értéke. 

Itt megtaláltam a hirtv videótárában a beszélgetést 7 percben. 
http://hirtv.hu/magyarorszageloben/csucs-1353013


13:25 A tegnap közzétett UFO az egy 2015. novemberi Miami-ből fellőtt rakéta videója, amiről több felvétel is látható a neten. 

 

13:26 Az a jó ebben az amerikai választásban, meg jelölt állításban hogy szinészeket és bábokat választunk és véresen komolyan vesszük. De a rendezőt sosem látjuk. 

 

13:54 Újranyitják a magyar nagykövetségeket Kolumbiában és Peruban. A kormány döntése értelmében Bogotában és Limában is 2017. május 31-ével nyílhat újra a magyar nagykövetség. A bogotái külképviselet működtetésével kapcsolatos kiadásokra 2018-tól 182,5 millió forintot, a limaiéra 2018-tól 156,4 millió forintot kell biztosítani a KKM költségvetésben. (hvg)

 

13:56 PÁRIZS, MAY - Párizsba látogatott az új brit miniszterelnök, Theresa May akit Francois Hollande francia elnök rögtön elég kényelmetlen helyzetbe hozott. Hollande ugyanis arra emlékeztette a brit kormányfőt, hogy az nem lehetséges, hogy a Brexit után a britek korlátozzák az EU-s állampolgárok munkavállalását, de közben Nagy-Britannia hozzáférhet az európai közös piachoz is. Hollande most világossá tette, hogy az EU úgynevezett négy szabadsága (az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlása) egymástól el nem választható dolgok, vagyis a kilépés után a britek nem mazsolázhatják ki a csak nekik tetszőt. Hollande fenyegetését azért is komolyan kell venni, mert a kilépési feltételeket az Európai Tanácsnak is jóvá kell majd hagynia, ahol ebben az ügyben minden tagállamnak vétójoga van. (444)

-- KT: még nagyobb szakadás jön.. 2018-tól.. 

 

13:58 TÖRÖK GAZDASÁG - Ha a politikai hírek nem lennének elegendők, a gazdasági csőd sincsen kizárva. A DPA/APA hírügynökségek alapján az Antalya környékén levő üres strandokról számolnak be német és osztrák lapok. A turisták elmaradtak, a turizmusban dolgozóknak jó, ha csak a bérét csökkentik. A török részvények árfolyama csütörtökön ismét zuhant, a tíz éves török államkötvények hozama pedig kilencről tíz százalékra emelkedett pár nap alatt. A török líra történelmi mélységekben, igaz, a magas infláció miatt annak esése sok éves trendnek felel meg. Márpedig Törökország erősen ki van szolgáltatva a külföldi tőkének magas mérleghiánya miatt. (privatbankar) 

-- KT: ne felejtsük el hogy mit tett az olajár méretes levitele az orosz tartalékokkal. Egy Törökország elleni átfogó gazdasági "csomag" e "kisebb" országnak komoly gondokat okozhat. Fura, hogy 100 éve volt a világháború. 200 éve meg Napóleon. Olyan mintha kicsit az idő spirál újra és újra jönne, de csak okos fejekkel és "modern" helyzetfelismeréssel lehetne kikecmeregni a le nem játszott régi feszültségekből.. 

 

14:05 KIÁLLÁS - A visegrádi csoport (V4) támogatja a demokratikusan megválasztott török kormányt, bízva benne, hogy Törökország a nemzetközi jogon alapuló, állandó alkotmányos rendet biztosít – áll a V4 kormányfői által csütörtökön Varsóban elfogadott közös nyilatkozatban. Törökország a NATO stratégiai partnere, és az Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozásra pályázik (mandiner)

KT: A politika ilyen. 

 

14:09 NEW AGE - Mától új rendszerben működik a magyar kormány. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja a kormányzati munkában újonnan létrehozott stratégiai kabinetet, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a gazdasági kabinetet. A két kabinet vezetője tagja lesz a másik kabinetnek. Mindkét kabinet ülésén állandó meghívottként részt vesz a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal is. A változás célja, hogy több idő maradjon a két kabinetben jelentős döntések előkészítésre, egyeztetésekre, és hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység, jobb legyen a kormányzás. (portfolio) 

 

14:39 Szeptember végére a szír partok közelébe vezénylik a Charles de Gaulle anyahajót, hogy még több repülőgéppel tudják bombázni az Iszlám Állam állásait. Már augusztustól komoly hadi felszerlést, többek között nehéztüzérséget küldenek az iraki hadseregnek, hogy a fegyvereket az Iszlám Állam ellen fordítsák. Ugyanakkor kizárta, hogy szárazföldi akciót hajtsanak végre a francia csapatok akár Irakban, akár Szíriában. (444)

 

19:10 Hungaroring F1 árak: Gyerek 12,500 ft. Hétvége (felnőtt) 78,500 ft. TOP VIP 1,5 milla. A belépő után ha ennél akkor ez fogad: gyros 2000, gyros tál: 4000. egy kóla 700, sültburi 1500 ft. Hotdog 1000, saslik 3000. Csapolt fél liter 800. Ne feledd az M3-ason útdíj is vár. (penzcentrum) 

 

 

TERRORTÁMADÁS MÜNCHENBEN 

19:10 MÜNCHENBEN LÖVÖLDÖZÉS VAN ÉPP - NEMRÉG - EGY PLÁZÁBAN. Lehet hogy akár 15 halott is van.. hírek még nem pontosan. 

19:43 Az ntv és a Die Welt szerint egy másik lövöldözés is kitört Münchenben, öt kilométerrel az olimpiai bevásárlóközponttól, a belvárosi Karlsplatznál.

19:51 Megállt az élet a városban. Nem járnak a buszok, villamosok addig amig a rendőrségi akció tart. Komoly esemény történt. nem csak egy ámokfutó van feltehetően - euronews élő alapján. 3 halott biztosan megerősítve. Nem ismert a motiváció, ejtettek e túszokat.

 

19:53 Sok lövést hallott egy alkalmazott. Most is futnak ki a plázából emberek. családok, babakocsival. Péntek délutáni vásárlók.  

19:56 A belvárosi lövöldözés NEM igaz. Csak a plázában van helyzet. Nem találják a tettest. Egyelőre ámokfutóról beszélnek. (m1 hirado)

20:01 A lövöldözés McDonaldsban volt. 2 lövöldőző volt. Hajtóvadászat van ellenük. De nem tudják hol vannak!  

20:06 Müncheni rendőrség twitter oldala: There has been gunfire - the Situation is unclear. we will keep you informed. 

 

20:08 - HAT halottról beszélnek már. Jelenleg LÖVÖLDÖZÉS VAN a Hanauer utcánál!!! 3 elkövető van a rendőrség szerint (euronews)

20:14 A szemtanúk három fegyverest láttak. A rendőrség egyelőre nem ad pontos tájékoztatást a halottak és a sebesültek számáról. Eddig a különleges egységek és a szövetségi rendőrség egy elkövetőt sem fogott el. Mindenkit arra kérnek, aki a környéken lakik, hogy nem mozduljon ki otthonról.

20:16 kiürítették a főpályaudvart is. Ezért a vonatközlekedést minden irányból leállították.

 

20:17 A három támadó KÜLÖN helyen kezdett támadásba a városban!! 

20:20 Unconfirmed reports of more violence and possible #gunfire in the City Center. Situation is unclear. Please avoid public Areas. #munich #oez - The suspects are still on the run. Please avoid public places.

20:23 Taxisoknak az az üzenet ment ki hogy ne vegyenek fel új utasokat! 

20:26 Sok sérült lehet, mert a közeli kórházba berendelték a szabadságon lévő orvosokat és ápolószemélyzetet is!!! (euronews) - A müncheni rendőrség egy bejegyzésében MÁR TERROR GYANÚT EMLÍTENEK. Korábban fegyveres ámokfutásnak nevezték.

 

20:30 Teljesen felfegyverzett, páncélos kommandósok érkeztek a térségbe. 

20:34 A lövöldözés 17:50 kor (CET 18:50) kezdődhetett. McDonalds előtt lövöldöző emberről készült egy videó. 

20:35 a rendőrök lezárták a KOMPLETT belvárost!! Nem közlekednek a vonatok sem. Münchenen kivüli vasútállomáson állnak meg az érkező vonatok. 

20:37 A barman at a pub in Munich has described the sense of growing panic as news broke of shots fired at a local shopping centre.  when you go to the street you can hear a lot of sirens and helicopters.

20:39 AFP szerint: 6 halott és rengeteg sebesült van. ZDF szerint 2 halott van a McDonaldsnál. 

20:50 Update: BBC: A hunt is under way in the German city of Munch. "the search is taking place at high speed"

20:59 a hírügynökségi képek szerint a Karlsplatz metrómegállót készenléti rendőrök biztosították. Ezek alapján ott is történnie kellett valaminek.

 

21:06 Obama részvétét fejezte ki.
21:07 A behívott ápolók csak óvintézkedés. 
21:08 nagyon kevés infót közölnek, az akció sikerét nem akarják veszélyeztetni ezzel. Kérik erre a közösségi média használóit is, hogy ne tegyenek közzé semmit. 

21:08 A GSG 9-es terrorellenes egység több helikopterrel megindult München felé. Egész Dél-Bajorországból összevonják a rendőrségi egységeket a bajor fővárosba.

21:09 Észak-Westfaliában megemelték a készültségi szintet!!

 

21:10 Zárják le a városba vezető autópályákat. Police are asking people to leave highways near Munich after shooting. „Szuper munkát végeztek! Nagyon figyeljetek egymásra!”- üzenték a rendőrök egymásnak Berlinből Münchenbe. Az autópályán közeledőket arra kérik, hogy kerüljék el a bajor fővárost, ezzel is segítsék a rendvédelmi egységeket.

21:15 KÉRDÉSRE. Az ÉLŐ hireket innen gyűjtöm: 
http://hu.euronews.com/live
http://www.bbc.com/news/live/world-europe-36870986
http://444.hu/2016/07/22/lovoldozes-munchenben-tobb-tamado-van-halalos-aldozatok-sebesultek
http://hvg.hu/vilag/20160722_muncheni_tamadas_percrol_percre

 

21:19 A rendőrség AKUT TERRORHELYZETNEK minősítette az esetet. (euronews)

21:22 Obama: "We don't yet know exactly what's happening there but obviously our hearts go out to those who may have been injured," he said before speaking at a White House meeting. "We are going to pledge all the support they may need," he added. 

 

21:24 A Bild úgy tudja, a plázában lőtte főbe magát az egyik támadó. Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta (hvg) - Egy szemtanú a tz c. lapnak elmondta: látta, amint egy férfit állon, egy másikat közvetlen közelről hasba lőttek. - 

 

21:26 A Focus Online információi szerint a rendőrök lelőtték az egyik támadót a bevásárlóközpont közelében, miközben megpróbálták elfogni.

 

21:28 ERŐSITÉS ÉRKEZIK külföldről és más tartományokból - German tabloid Bild says police are being drafted in from Austria to help in Munich. The Germany-Austria border is just 42 miles (72km) away. The newspaper also reports that all of the available security forces personnel in Bavaria, as well as neighbouring states Hessen and Baden-Wuerttemberg, are being sent to the city. 

 

21:32 Megerősítette a rendőrség, hogy eddig hat halottról tudnak, de a sebesültek számáról továbbra sincs egyértelmű információ.

 

21:37 Német kormány: Több mint három órával a támadás után rövid közleményt adott ki a német szövetségi kormány: "Aktuális okokból: gondolataink a müncheni szörnyű támadás áldozatainál vannak. Kérjük, legyenek megértéssel aziránt, hogy semmilyen korai állásfoglalást és spekulációt nem akarunk és nem is tehetünk közzé." 

 

22:06 az elkövető sötét nadrágot és sötét pólót viselt, és vöröses hátizsák volt rajta. A kezében egy puskának tűnő fegyvert tartott. Azt üvöltözte, "német vagyok és itt nőttem fel." Üvöltött a házuk felé, hogy abba kellene hagyni a filmezést - folytatta a beszámolót a szemtanú, aki szerint a támadó rálőtt a házfalra is kétszer, ezért ő gyorsan bemenekült. 

 

22:07 Összehívtak egy válságstábot a kancellárián a dpa szerint és tájékoztatták a német kormány összes érintett tagját. Angela Merkel kancellár a lövöldözés kitörésekor nem tartózkodott a kancellárián, Thomas de Maizière belügyminiszter pedig éppen az USA felé utazott

 

22:08 hétre nőtt a halottak száma.  a rendőrség továbbra is három szökésben lévő elkövetőről beszél vagyis NEM erősítették meg hogy meghalt volna már egy támadó.

22:09 a kezdeti lelkesedés után visszaesett az ISIS-hez köthető közösségimédia-csatornák aktivitása, ami arra utal, hogy a müncheni terrortámadás mégsem az ő művük volt. 

 

22:11 Ma van a norvég támadás évfordulója (2011. júl. 22.). Breivik a bevándorlók elleni tiltakozásul politikai táborban és Oslo központjában fejezte ki nem tetszését. 77 embert főleg gyerekeket lőtt le. Csak eszembe jutott a programok okán, hiszen ha igaz a ma esti támadó is azt kiabálja: NÉMET VAGYOK és itt nőttem fel. 

 

22:19 A plázában rekedt emberek felemelt kézzel egy sorban elhagyhatták a helyet. Ellenőrzés után buszokkal szállítják el a környékről. 

 

22:25 A jelek arra utalnak hogy szélsőjobboldali elkövető lehet. (euronews). Igy viszont párhuzam lehet az 5 éve történt oslói támadással. 

 

22:27 VÉGE a szabadságnak German Interior Minister Thomas de Maiziere, who was on a flight to the United States for a holiday at the time of the shooting, is interrupting his trip and heading home, the DPA news agency reports. 

 

22:33 Felkerült a videó amin 2 percig videózza valaki a pláza tetején az egyik támadót. Tökéletes németséggel beszél.  Elég ingerült és dühös.  A videót itt találod a 22:20-nál

 

22:37 A müncheni rendőrség most közölte, hogy 8 halálos áldozat van. 

 

22:44 EKÖZBEN - Letartóztatási parancsot adtak ki pénteken Törökországban az elnöki gárda 300 tagja ellen. bevonták 10 856 ember útlevelét, akik közül többeket már korábban elfogtak, de továbbra is attól tartanak, hogy megkísérlik az országból való menekülést. Az útlevelek közül csaknem 10 000 dokumentum szolgálati okmány, vagyis egykori képviselők, tisztségviselők és polgármesterek számára kiadható "zöld útlevelek" vagy külföldi missziókban részt vevő tisztségviselők, sportolók és nemzetközi szervezetek tagjai számára kiállítható "szürke útlevelek". már 10 410 gyanúsítottat vettek őrizetbe Közülük 4 060-an vizsgálati fogságban vannak. A közszféra dolgozói közül több mint 44 500-at függesztettek fel állásukból. (atv)

 

22:46 A német kancelláriaminiszter, Peter Altmaier a biztonsági szolgálatokra hivatkozva azt mondta, csak egy támadóról tudnak, aki jelenleg is szökésben van. 

 

Folyt. köv. holnap..

 

 

Statisztika

Most: 4
Összes: 668218
30 nap: 5890
24 óra: 229