Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dreamworld - Július 9.

 

TÖRTÉNELMI FORDULAT NAPJA - EGY ÚJABB A BREXIT UTÁN...

 

9:50 VARSÓ UTÁN SZABADON - Az Egyesült Államok ezer katonát vezényel Lengyelországba - jelentette be pénteken Barack Obama. 2017-től egy 4200 katonából álló páncélozott brigádot telepítenek több kelet-európai országba, e haderő főhadiszállása Lengyelország lesz.  
-- Orosz szakértők szerint a varsói csúcs hidegháborús állapotokat hozott. Oroszország válaszul fegyveres erőket helyez majd a saját nyugati katonai körzeteibe. 
-- Románia felajánlotta, hogy gyakorlatozási lehetőséget biztosít. Ez segíthet abban, hogy gyors reagálású erőket telepítsenek Romániába, ahol nemrég aktiválták a rakétavédelmi rendszert. 
-- megerősítik majd az észak-atlanti szövetség dél-keleti határszakaszát is. (euronews)

-- A britek 500 katonát küldenek majd Észtországba, Németország és Kanada pedig egy-egy zászlóaljat telepít Litvániába és Lettországba. Obama azt ígért, hogy jövőre páncélosokat is telepítenek majd Lengyelországba.

-- A tagállamok elfogadtak egy határozatot arról, hogy szorosabban együtt fognak működni a hibrid- és a cyber hadviselés területén, valamint közös tengeri műveleteket hajtanak végre az embercsempészet visszaszorítása érdekében. 

-- Vlagyimir Putyin mindenesetre megüzente: a területükre amerikai rakétavédelmi berendezéseket telepítő Lengyelországnak és Romániá-nak tudnia kell, vége a nyugodt éjszakáknak. Az orosz államfő szerint a (dél)kelet-európai bázisokra támadó rakéták is kerülhetnek. Ezért Moszkvában az amerikai hadieszközök befogadóit célponttá minősítették. Az orosz vezérkar máris rövid hatótávolságú (415 km) Iszkander rakétákat telepít a kalinyingrádi exklávéba. (nol)

 

KT: A kialakult helyzetben úgy tűnik, mintha éppen egy új határvonalat húznának Európa és Ázsia közé. Mivel nyugaton is meghúzták a Briteknél ugyanezt, így az EU két fal közé lett szorítva, amiből már Svájc kimarad középen, Norvégia északon. Gazdasági háború kezdődik, aminek az eleje az volt amikor egy másfél éve Merkel sajtó előtt háborodott fel, hogy őt is lehallgatják. Aztán jött a Germanwings katasztrófa (ami szerintem megrendezett volt) és jött a VW elleni lejáratás nem kis pályás módon, noha más gyártók is hasonlóan trükköznek a károsanyagkibocsátással. Tehát Oroszország felé egy demarkációs vonal húzódik amiről még az is eszembe jut, hogy amit az amcsik nem csináltak meg a 10-es években sem, meg az 50-es években azt most 3-adszor is megpróbálják. (10-es években Károlyi Mihályékkal, 50-es években a Szabad Európa Rádióval) és most pedig meglátjuk kivel és hogy. Feszült 2017-2018 jöhet, amelyben az EU megroppanása is lehetséges. Gazdasági és politikai szinten is. A V4-ek helyzete felerősödhet, mert ütköző állam-(közösség) lehetünk, leszünk. Volt a Horthy korban egy terv: "A Dunai Egyesült Államok". Még meg is van valahol a könyvecske, de nem olvastam. Most Visegrádi 4-eknek hívják. Nincs új a nap alatt.. -- Hazánk ebben a betonkeverőben alaposan át alakulhat majd. 

 

camob.jpg

 

10:06 DÉLI - Nem megoldható, hogy Kelenföld vegye át a Déli pályaudvar szerepét Tarlós István budapesti főpolgármester szerint. 

 

10:11 HELYZET - A súlyos munkaerőhiány miatt olyan helyzet alakult ki számos magyar ipari parkban, hogy a vállalatok egymás munkaerőit lopják el. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint számos ipari parkban már "farkastörvények uralkodnak". Az ott székelő vállalatok egymás embereit, vagyis a szemközti üzem dolgozóit, próbálják "lenyúlni"  (hvg)

 

10:11 Mariann: Kész az újabb heti házimunkarend. Közel száz részfeladat, 4 gyerek és anya beosztása. Hétfő óta tesztüzem. Még szokjuk,  de biztatóak a jelek. Jó kirakva a hűtőn,  többször állunk előtte,  ki mivel soros. 

 

10:15 HELYZET KISKUNHALASON - Lázadás volt szerdán Kiskunhalason, nagyjából 300 bevándorló követelőzött a zárt táborban. Az egyik szíriai férfi arra próbálta rávenni a tömeget, hogy törjenek ki, és induljanak el Budapestre. Több száz rohamrendőrt vigyázott órákig a rendre. Nyilvánvaló a szervezettség az akció mögött, az elmúlt 24 órában előjött: az utóbbi időben érkezett migránsok közé rendkívül tudatosan épített be embereket az Iszlám Állam - kommentálta az eseményeket Nógrádi György. - A táborban élő csaknem ötszáz illegális határsértő közül háromszázan azért kezdtek demonstrálni, mert szerintük lassú az ügyintézés, és rosszak a körülmények. Amíg korább több európai vezető azt mondta, hogy nem lesznek hajlandók az Iszlám Állam harcosai a tengeri utat megtenni, mostanra kiderült, hogy dehogynem: beépítik őket, ettől kezdve pedig szinte lehetetlen földeríteni őket, miközben minden egyes közösség kitermeli a maga vezetőit, tehát a kettő kombinációjáról van szó – fogalmazott. (hirado) 

 

10:15 Már csak 365-öt adnak egy fontért Pesten sok utcai pénzváltónál. A Brexit előtt azaz két hete még 405-öt. 

 

10:25 Nógrádi beveszi Marosvásárhelyt "Rendhagyó történelemórát" tart. 2016. július 18-án (hétfőn) 18.00 órától a Sapientia - EMTE nagyelőadója - Mivel vannak Onnan olvasóim nekik üzenem.

 

18:44 megkezdődött a Visegrádi Unió felépítése - Június 26-án Lengyelország kezdeményezte egy a Visegrádi Csoport országait (Lengyelország, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország), valamint Ukrajnát és Romániát képviselő interparlamentáris közgyűlés létrehozását. Marek Kuchciński, a lengyel országgyűlés elnöke a Truszkavecben (Nyugat-Ukrajna) tartott Helyi Gazdaságfejlesztési Fórumon beszélt az új nemzetközi szervezet létrehozásáról. A Visegrádi Csoport országai és Románia megkezdenék Ukrajna gazdasági integrációját az euro-atlanti hatalmi tömbbe – a V4+2 országok közti interparlamentáris közgyűlés létrehozása pedig a politikai integráció irányába tett kezdeti lépések egyike. Az új közgyűlés koncepciója részletesen szeptember 8-10-én, a Lengyelországban tartandó Krynica-Zdrój Gazdasági Fórumon kerül megvitatásra. Mindazonáltal, a lengyel parlament elnökének bejelentése egyértelművé tette, hogy a kelet-európai országok határozott lépéseket tesznek egy új politikai-gazdasági integrációs egység létrehozásának irányába. Bár a folyamat végén – hosszú távon – elősejlő Visegrádi Unió több szempontból a jelenlegi Európai Unió alternatívájának tűnik, a politikai integráció kezdeti szakaszának megvitatásakor jelen lesznek az Amerikai Egyesült Államok képviselői (hidrfo ru)

Teljes cikk: http://www.hidfo.ru/2016/07/ezert-lepne-ki-lazar-az-eu-bol-megkezdodott-a-visegradi-unio-felepitese/

 

19:10 Orbán: „Senki nem akarta úgy biztonságba helyezni Közép-Európát katonailag, hogy közben ellenségünkké tesszük Oroszországot” „A korábbi NATO-Oroszország megállapodásokat nem rúgjuk fel, mégis néhány közép-európai országban rotációban, de folyamatosan katonai jelenlét lesz, és néhány másik országban, így Magyarországon is katonai vezetési pontot helyezünk el” Ez a csúcstalálkozó Magyarország és a magyar emberek biztonsága szempontjából rendkívül fontos és jelentős volt. – foglalta össze Orbán Viktor a varsói csúcson hozott döntés lényegét. 

 

19:32  GORBACSOV SZAVAI - A NATO varsói csúcsértekezletének döntései arról tanúskodnak, hogy a szövetség a hidegháborútól a valóságos háború felé lépett - jelentette ki Mihail Gorbacsov. A varsói retorika ordítóan arról árulkodik, hogy szinte hadat akarnak üzenni Oroszországnak. Védelemről beszélnek, miközben ténylegesen már támadó akciókra készülnek" "A NATO-tagállamok azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy semmitől sem félnek, és ez nagyon gyanús, ezzel bennünket és az egész világot bele akarják rángatni egy még nagyobb szembenállásba" "Oroszországnak természetesen folytatnia kell a védekezés politikáját, de meg kell állítani ezt a borzalmas folyamatot. Minden népnek, az ENSZ-nek, a Biztonsági Tanácsnak nagyon keményen kell reagálnia, hogy megállítsák azt, ami zajlik. Be kell kapcsolódniuk ebbe tapasztalt politikusoknak, katonáknak, akik jól tudják, hogy mindez hová vezethet. Linas Linkevicius litván külügyminiszter határozottan úgy véli, Gorbacsov téved. "Az oroszok nagyon találékonyan keverik össze a következményeket az okokkal" - vélekedett. "Hozzászoktunk ezekhez a módszerekhez". A litván külügyminiszter szerint országa számára megnyugtató, tekintettel az Ukrajna elleni orosz agresszióra, hogy a NATO egy német vezetésű zászlóaljat telepít Litvániába, még ha az csak ezer főt számlál is. (hvg)

 

19:37 CLEAR - Theresa May, a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik miniszterelnök-jelöltje szerint "a Brexit Brexitet jelent", és az Egyesült Királyság mindenképpen kilép az Európai Unióból. Ugyanezt üzente a brit kormány annak a több mint négymillió aláírónak, akik csatlakoztak az újabb EU-referendumot követelő petícióhoz. Ha ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, akkor az ország az ő vezetésével ki is fog lépni az EU-ból - nyilatkozta. ez a külföldi EU-állampolgárok szabad mozgásának "szabályozásával" is jár majd. A belügyminiszter nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy ez pontosan milyen intézkedéseket jelent. Korábbi nyilatkozataiban azonban már utalt arra, hogy a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok eddigi jogainak érvényesülését a brit kormány csak viszonossági alapon tudja garantálni, vagyis akkor, ha az EU-tagállamokban élő britek jogait is garantálják a fogadó országok. (hvg)

 

19:47 JÓ PÉTER - A Juno pályára állásával, megkezdődött a NASA húszhónapos missziója a naprendszer legnagyobb bolygója körül. A tudósokat főként az érdekli, mennyi vizet tartalmaz a Jupiter, hogyan keletkezett, és az miként befolyásolta a Föld és a többi égitest elhelyezkedését. Az óriásbolygó a szuperlatívuszok planétája. - Ennek van a legerősebb mágneses mezeje, ez forog a leggyorsabban. Itt a legerősebb a gravitáció és a sugárzás. Gyorsabban repülünk minden eddig űrhajónál, és nekünk van a legnagyobb forgó napelemünk – magyarázza Scott Bolton, a Juno Misszió munkatársa. Mivel a Jupiter tömege két és félszerese az összes többi bolygó együttes tömegének, magához vonzza a naprendszerbe érkező üstökösöket és aszteroidákat, tehát megvédi a Naprendszer többi bolygóját. A Jupiter ezerszer nagyobb a Földnél, de 9 óránként fordul meg a tengelye körül. Olyan hatalmas mágneses mező veszi körül, mintha egy részecskegyorsítóban akarnánk megmozdítani egy űrhajót. jó részt hidrogénből és héliumból áll, akárcsak a Nap. A Jupiter olyan, mint egy kis nap saját naprendszerrel. Holdjainak egy részét jégpáncél borítja, amely alatt folyékony vízóceán található. (euronews) 

 

22:00 HOPP, MÁRIS ELŐKERÜLTEK AZ ATOMTENGERALATTJÁRÓK - A brit nukleáris hadiflotta jövőjéről még miniszterelnöksége idején tartana parlamenti szavazást David Cameron. Szerinte az atom-tengeralattjárók ügyét nem lehet az utódjára áttolni. A leköszönő brit kormányfő a NATO varsói értekezletén beszélt erről. Az elrettentő Trident rendszerben négy tengeralattjáró cseréje esedékes, ez halaszthatatlan. A beruházásról szóló döntést kell a brit parlamentnek a szavazással megerősítenie. A jelenleg a nyugat-skót partoknál állomásozó atom-tengeralattjárók elöregedtek. Ezeket szerelték fel a Trident interkontinentális nukleáris rakétáival, amik körülbelül 150 milliárd euróba kerülnek. A költségek magasabbak is lehetnek, ha a skótok egy második függetlenségi népszavazással elszakadnak a Brexit miatt Nagy-Britanniától. Ez esetben a skót kormányzat bezáratná a Faslane bázist, és arra kényszerítené Londont, hogy a határtól délre létesítsen új állomáshelyet a tengeralattjáróknak. (euronews)

 

 

Statisztika

Most: 1
Összes: 668222
30 nap: 5891
24 óra: 225