Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

HOGYAN LESZ TÖBB PÉNZED?

HOGYAN LESZ TÖBB PÉNZED?

Kozsdi Tamás, 2019. nov. 16.

 

A magyar ember a pénzügyi tudatosság terén erősen le van maradva a világtól, ezért is mondjuk: "keressük" a pénzt. Szeretnék egy metódust a figyelmedbe ajánlani, aminek az alapja a TUDATOSITÁS, és ezen módszer segítségével képes leszel több pénzt magad körül tudni. Nem bonyolult, de a többség mégsem csinálja. Nem hisz benne. Elmondom, hogy kéne csinálni.

Először is mindig gondolkodj hosszútávban. A magyar rendszerint egyik hónapról a másikra él. Tudatban is. Máris megbukott a fenti kérdésre adott válaszokban. MINDIG hosszútávban gondolkodj. Ez jelen esetben 1 éves tervezés, 12 oszloppal. Lehet 2-3 is, de 1 az a minimum.

Fogj egy kockás papírt és írd fel a mostani hónapot. 2019. nov. Írd alá hogy ebben a hónapban mit költöttél ami nem a napi kaja volt. Ilyenek jöhetnek szóba: számlák (Tételesen), biztosítás, benzin, cigi, törlesztés, bérlet, gyógyszerek, stb. Kinek mi. IRJ le mindent. Ebben a hónapban volt, emlékezned kell rá. Írj bele mindent. Ne kapkodj. Törekedj alaposságra! Ha voltál fodrásznál, masszőrnél, kozmetikusnál, magánorvosnál azt is írd bele. Ha vettél egy cd lejátszót, egy új telefont, sportcipőt, női táskát. Azt is. Mindent, ami a költséged volt ebben a naptári hónapban (vagy ami még lesz ebben a hónapban). Ha gyereknek vettél ruhát, befizetted neki a menzát, azt is írd ide. MINDENT ami ebben a hónapban történik és tőled PÉNZT VISZ KI.

Ha ez megvan és jó hosszú a lista akkor add össze a számokat. Egymás alá írtad a tételeket - mert ezek zöme a következő hónapban is megjelenik - így mellé egy új oszlopot húzol majd és ráírhatod felülre a köv. hónap nevét (2019. dec.) De már kb. látod milyen fizetni valók voltak (Vannak a rendszeres és az eseti fizetni valók. Igy írd felülre a rendszerest ami minden hónapban van és alá ami eseti, egyszeri, nem gyakori stb.) Ha új papirt kell vegyél akkor kezd újra nem gond. Irhatod excelbe is, könnyebb.

A CÉL HOGY MEGKAPD HOGY EBBEN A HÓNAPBAN KÖZEL PONTOSAN MENNYI A TELJES KÖLTSÉGED.

Ezt követően találd ki kb. mennyit költesz ételre, bevásárlásra, zöldségesre. KAJÁRA magyarul (étterem, saját főzthöz alapanyag, piac, cuki) És ezt kalkuláld 30 napra és ezt az 1 tételt írd a teljes összeg alá.

MOST MÁR TUDOD HÁNY SZÁZEZER FT-OT költesz ebben a hónapban. Bravó. Ügyes. Igy még sose számoltad ki igaz? Lesokkolt mi? Pedig ezt te költöd el. Vagyis meg is teremted, teremtődik, befolyik. Különben nem tudnád elkölteni.

Most hogy ezt tudjuk, próbáld kitalálni a decembert és a többi hónapot is előre. Irj be annyi tételt amennyit csak ki tudsz találni előre. Tudod hogy 2 havonta mi ismétlődik, havonta mi a fix, nyáron mi lehet a nyaralás és igy tovább. TÖLTSD FEL AZ 1 ÉVES TÁBLÁDAT ANNYI KÖLTSÉGGEL AMENNYIT CSAK MEG BÍRSZ ELŐRE SACCOLNI. Ne tegyél be „ráhagyást”. Törekedj annyira pontosan amennyire csak lehet. Ha vmit nem tudsz akkor ne ird be vagy irj kevesebbet de az legyen bizonyos. Megmérjük mennyi lehet az éves kiadásunk. Hány millió ft. Nincs az a pénz nálunk, de a tábla meg tudja mutatni mennyi fog rajtunk átfolyni, hiszen mi fogjuk kifizetni. Ez a gyakorlat azért kell hogy kitágítsuk a tudatot, mert nagy összeget akkor vonzunk be ha tud az agyunk nagy összeggel egyáltalán kalkulálni, gondolkodni. Kell rá a bemelegítés. Ha megvan az éves kb. költséged, csak nézd a számot és most lépj innen tovább. Elég hogy láttad a nagy és hihetetlen összeget.

 

Nem kell erőltetni, ha nem megy teljesen, hogy is menne, ki lát mindent előre.. Térjünk vissza a mostani hónaphoz. Látod ennyi a költséged.

Most az egész oszlop FÖLÉ kezd el írni honnan jött pénzed ebben a hónapban? - Fizetés, adósságot megadta a Pista, a szomszédnak eladtam a kredencet adott egy tizest feketén, találtam az utcán egy húszezerest, céges bónusz volt kis boritékban stb. Emlékszel honnan mennyi jött, hiszen 1-2 hete volt. IRJ ÖSSZE MINDENT. Ha több helyről van bevételed akkor itt is több sort írj egymás alá. MAJD ADD ÖSSZE.

Mit kaptál, mit látsz most magad előtt? KÉT ÖSSZEGET. A TELJES EHAVI BEVÉTELED és a TELJES EHAVI KIADÁSOD. Lényegében nem változó adat, ha mégis akkor sem érdekes, mert lefektettél annyi adatot amiből már tudsz jósolni, kalkulálni, ráérezni, sejteni azaz TERVEZNI vagy épp VÁGYAKOZNI.

Hagyd most a listát sétálj, mosogass, zuhanyozz, egyél, és hagyd a két számot magadban megérezni. MIT ÉRZEL? Ha több a bevételed mint a kiadásod még jól esik lélegezni igaz? Ha kevesebb akkor máris azon sakkozol hogy teremted elő a hiányzót vagy miből faragsz le (nyilván a kaján fogsz mert az szabadon felhasználható)

ÉS itt kezdődik el a tudatos teremtés. Az életünk kézbe vétele. Lásd be ugyanis azt hogy az emberek zöme úgy él hogy elfogadja amit az élet ad neki: havi fix és ezért eladja a 8 óráját mint robot. Ha szereti ha nem akkor is FIX rendszere van és egy idő után a tudatot SEMMI nem készteti arra hogy teremtsen vagy rugalmas legyen. És így a lélek beáll egy fix de nem túl magas életszinvonalra ami aztán mindenre és mindenkire kihat körülötte.

 

AMIG NEM VAGY TISZTÁBAN a saját, közel pontos költségeiddel és a bevételeid összegével addig lényegében nem fog semmi sem változni. Csak jön-megy öntudatlan. TUDAT NÉLKÜL ÁRAMLIK a pénz körülötted.

Felsóhajtasz hogy szeretnél költözni, új autót venni, szeretnél a világ egy pontjára utazni DE.. de nincs meg rá a fedezet. Első - nem túl okos - gondolat: kihívom a hitelezőbankot és az otthonomban vagy a bankfiókban UZSORÁRA ad nekem annyit amennyit kérek. EZT KERÜLD EL HA LEHET. Mert rengeteg ideig és rengeteget fogsz fizetni a kamatokra, meg a kezelési dijakra és már rég vége az utazásnak, meg elrozsdásodott az új kocsi de te még mindig fizeted a hitelezőnek amit annó adott.

MEG tudod teremteni máshogy is. Igen TUDATTAL. Kezd ott, hogy határozd meg mit akarsz. Ha nem tudod mit akarsz akkor nem lesz semmi. Akkor nincs hozzá pénz ami jöhetne. Minek jönne ha nem tudod mit akarsz.

 

MÁSIK HIBA hogy az ember meghatározza: nekem kell 1 millió. Vagy: Óh ha lenne egy millióm. Vagy: Ha lenne 10 millióm nem lenne gondom. Nos az összes megközelítés hibás. Ne ezt csináld. Ha a pénzt mondod meg akkor nem foglalkoztál azzal amit akarsz. A min gondolkodj és majd hozzá jön az energia. Ha a pénzen gondolkodsz nem teremtettél semmit csak sóvárogtál. És utána szidod a sorsot meg az istent hogy nem ad.

A 10 millió megvágyása sem jó mert lehet nem vagy rá méltó. Vagy nincs rá elég erőtered vagy a tudatod megőrülne és elszórnád pár óra alatt amit aztán éveken vagy életen át bánnál. Az Óh ha lenne kezdetű mondat a pénzügyeknél nem segít.

Folytassuk onnan, hogy látod a havi bevételed. Elmerengsz rajta: ennyire vagy képes? Ennyit érsz a piacon? Ennyire becsül a világ? Helyes-e? Mit érzel? Pont annyi az a szám amennyi szerinted te vagy most? Ez a becslés egy érzeten alapszik és egy tudatállapotot mutat. TE MENNYIRE BECSÜLÖD MAGAD, szó szerint becsüsként. Kishitű vagy, gyenge, túlzó, harpagon, mit ismersz fel magadban?

Itt a tanult kollegák a "pénzügyi énkép" szakkifejezést dobnák be és igazuk is van. Mennyi a te pénzügyi énképed. Mennyit érsz szerinted magad előtt?

Noh innen indulunk. Megint egy kiinduló pont. És már mennyit haladtunk igaz? Amig nem tudod a pontos számokat, amig nem tudod mennyit is érsz magadnak a tükörbe nézve addig nem tudsz tovább lépni.

Próbáld ki hogy a 250 ezer forintos fizetésed, melyből 185-öt elköltesz a hónapban mindenre, azt mondatja veled a belső (tudat) hangja, hogy nekem a 285 jár. Én méltó vagyok rá. Én annyi vagyok most. És ezzel be is állítod az új szintet. Ezt a különbözeti pénzt valamilyen módon be is fogod vonzani. Valahogy, akárhogy. Neked végülis tök mindegy hogy jön nem? Ha megkaptad mosolyogj.

Azért irtam csak 10%-os emelést, mert ha többel próbálkozol lehet nem lesz sikered. Ez olyan mint a tornász aki még nem ment le sose spárgába. Ha hirtelen rád ül a 80 kilós edző akkor azok a lábak lehet hogy lemennek spárgába, de a szakadásoktól tornász már nem lesz belőled.

Kísérletezz. A KULCS A TUDATODBAN van. Ehhez kellettek ezek a számolások és tudatosítások. Mérések, papírra leírt adatok: hogy LÁSD mi van most. Állapotfelmérés, majd szembesülés, és elindul benned a képzet hogy NA EZT IGY NEM. vagy: EBBŐL IGY ELÉG. MÁSHOGY AKAROM.

A többet akkor tudod megteremteni ha tudod mennyi van most. Ha a tudatod is látja hogy a 250 van, de milyen jó is lenne ha annyi lenne mint amennyit valójában érek? Hogy szerzem meg? És a jó kérdések remek válaszokat szülnek. Kiderül hogy remekül varrsz, meg már szóltak a kollegák hogy légyszi masszirozd meg őket, meg üzente a portás hogy lomtalanítás van és elviszik pénzért is a jó cuccokat és az infók már ott is vannak csak CSINÁLNOD kell hogy aztán az a pénz tényleg hozzád vándoroljon. Mert leginkább nem a lottón kapjuk meg SEMMI munka árán a vágyott szintet, hanem olyan feladattal amit MI EL TUDUNK VÉGEZNI (könnyen). A semmiből semmi sem lesz. Ha valamit akarunk akkor minekük is valamit tennünk kell.

Tedd meg a kezdő lépéseket, enélkül semmi sem fog változni.

Ez amit leírtam 25 perc munka. Max. És semmibe sem kerül. De beindítja a gondolkodást, a tudatot, a tervezést, az érzéseket, észleléseket, önkritikát, önbecsülést és az egót is persze de ezt csendesíteni kell. 

Ha rá tudod terelni az életedet az 1 éves tervezésekre és a közelítő pontosságú kockás papír leirásokra akkor valami eszement nagy építkezést is végre fogsz tudni hajtani. Ha egy háznak nincs alapja és rá kezdenél építkezni: össze fog dőlni és még az alsó szint se marad hogy meghúzd ott magad.

Nem a világ kapitalista és rabló, hanem mi vagyunk kicsik és sebezhetők akik nem tudják milyük van. A pénz nem attól függ mennyit ad a főnök. Hanem sokkal inkább az énképünktől, a belső tartásunktól, az önértékeléstől és egy jó adag tudatossággal vitt tervezéstől. Bátran előre. Ez csak egy metódus volt. Egyszerű de ez is működésbe tud hozni dolgokat.

Arnold Swarzenegger testépítő világbajnok örök klasszikus mondásával búcsúzom akinek közismerten kb.54cm-es volt a karján a bicepsze körbemérve. "Ahhoz hogy kigyúrjam a karom 52-esre, fel kell gyúrjam előbb 42-esre." Mi tagadás ez az egyetlen útja.

Tehetős akarsz lenni becsületesen, boldogan és a lelked el nem adásával? Kezd el a fentieket, a többit majd menet közben is megtanulhatod.

 

AMI MÉG HOZZÁTEHETŐ
-------------------------
1. pénzügyi énképed úgy növelhető ha képzed magad, ha tanulsz valamit, ha olyan dologban fejleszted magad ami tisztán érdekel. Bármi amivel "növekszel" látásban, tudásban. - De úgy is fejlődhetsz ha olyan személyek társaságában vagy akik ezt már művelik, értik és bírják. Mert a képesség "ragadós", eltanulható, megérezhető.

2. A kockás lapra döntsd el hogy mi az ami a te kereted. Tehát készíthetsz egyéni számítást magadra. Készíthetsz családit ahol akár 2 vagy 3 fő is ad a bevétel oldalra, de a kiadás is 3-4-5-6 főt érintő összesség. És ugyanígy számolhatsz egy vállalkozásnál is, ahol maga a cég a személyiség, neki is van bevétele és kiadása. 

3. A pontos számokat azért kell meghatározni hogy tudd honnan indulsz el és egyáltalán lásd hogy mi a valóság. A fenti módszer ahhoz is segít hogy stratégiai tervezést tehess. Van aki olyan filozófiával él, hogy a bevételeinek - meghatározza előre - 10%-át könyvekre fordítja. Másik 10%-át barátainak megvendégelésére (tudatos kapcsolatépítés), van aki eldönti hogy a köv. 2 évben minden hónapban 5%-ot a lakás felújítására tesz félre és fél évente halad egy nagyobbat. Ha egy pilóta a repülőn nem tudja a pontos magasságát, akkor a ködben nem tudja milyen messze van a kifutótól. Ha a műszerei rossz számot mutatnak biztonságban (magabiztosan) sosem repülhet (az életben).

 

Statisztika

Most: 3
Összes: 657422
30 nap: 4780
24 óra: 166