Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kozsdi Tamás - Hogyan ismered fel a hamis vagy jó mestert? 2013. okt. 12.

Hogyan ismered fel a hamis tanárt, a jó tanárt és a nem neked való tanárt?

2013. október 12.

 

1. Ha látsz valakit aki mesternek látszik akkor első körben ne azt figyeld hogy mit mond. Semmiképp. Első szabály, hogy behunyod a szemed és megérzed a másikat. A személyt. Elhelyezed magadban. Megérzed a lényét, aminek nincs kapcsolata sem a kinézetével, sem a pénzével, sem a tanaival. Ez legyen az első, hogy megérzed a másik lényét. Ki ő? Ha ezen a teszten átment, azaz még mindig érdekes számodra ez az ismeretlen (de az ismerőst is letesztelheted) akkor vizsgáld tovább.

2. Mi tetszik benne, mi vonz? Miért ragad meg téged? Még mindig néma filmet nézz, azaz ne hallgasd mit tanít, még csak azt mond ki magad előtt, hogy a lényét megvizsgáltad és ezt meg ezt el tudod mondani. Mond ki hangosan halld a hangod, hogy miért ő? Pl. Olyan a fénye amilyet még nem láttam. Olyan szexin néz, hogy meg akarom szerezni. Méregdrága óra van a kezén, a cipője és a kocsija is elegáns, csak jó lehet. Olyan kisugárzása van, hogy mindenki elveszti önmagát a közelében stb. A fő hogy halld a saját érvedet és ha hallod érzed hogy csapdába csaltad magad vagy pedig megerősíted az első érzésedet.

3. Elkezdheted vizsgálni a 3. pontot. Nem azt, hogy mit tanít. Az lényegtelen még mindig. A 3. pont az hogy megnézed az embert, mint ember. A tanárok nem földönkívüliek, vagy ha azok akkor is embereken át tanítanak. :) Nézd meg milyen ember. 1 Gesztusok, 2 reagálások, 3 szemkontaktok, 4 tekintet minősége, 5 homlokráncok száma (1-7 lehet kifejezve a 7 bolygó bölcsességét), 6 ápoltság, 7 ha házas nézd meg a neten, életrajzban stb. milyen a viszonya, 8 hogyan bánik pl. az állatokkal, 9 a társával, a gyermekeivel, 10 van e fény a szemében, 11 susmognak e pletykákat róla a korábbi "tanítványok", nem baj ha tudod milyen hibákat követett már el, minden mester követ el valamit, ami része a fejlődésének, bár mondjuk az emberölés, a kokaincsempészés és pl. a másik átverése nem feltétlen az út hasznos tanító része egy mesternél, de lehet sok másféle furcsa bukfenc is egy ember életében. Látod, már 3 szempontot megnéztünk és még mindig nem hallottuk egy tanát sem! Egy gondolatát sem.

Ha átment nálad az első 3 ponton, és nem vagy önző és nem azért nyomulsz mert te személy szerint akarsz valamit a személytől (és nem a mestertől), akkor vizsgáld tovább a 4. pontot. - Itt arra utalok hogy tartsd tiszteletben a mestert, aki azért áll eléd, hogy valamit átadjon, és nem azért áll eléd hogy a személyes vágyaid/elvárásaid céltáblája legyen. (Bár nyilván tisztában van vele hogy az)

A 4. szempont már az hogy miről beszél? 1 Keleti vagy nyugati a logikája? 2 Hol szocializálódott a világképe, a szókincse? Brooklynban, a Himalája csendes vadonjában, kolostori papiruszok felett, mátrai elvonulós házban, a Vatikánban, az ELTÉ-n, Iránban, Japánban, stb.? 3 Milyen mélyről hoz adatot. A felszínről beszél vagy van mélysége is, lelki, tudati, szellemi, stb. 4 Fogalmakat jól magyaráz, (érti e amit ő magyaráz el), 5 mekkora időkeretet vesz át ha mesél, egy év, ezer év, egy világkorszak? 6 Az emberi szinthez képest mekkora térben mozog: az egyén szintjén, a család szintjén, a társadalom szintjén, kontinensek szintjén, az egész bolygóra vonatkozóan, tágabb csillagközi valóságokra utal? Ezeket a szavai alapján mind meg tudod vizsgálni. 7 Mennyire olvasott, és mennyire ihletett?

5. Nézd meg most újra az 1-3 pontot a 4-kel párhuzamba. Ugyanis a személyiség benyomás és az hogy mit tanít itt áll szinkronba. Itt kerül - mint a látcsőnél - a két cső látványa szinkronba a két szemed előtt. Magyarul: Ön azonos azzal, amit mond? Ez az 5. pont. Legyen az bármi?

A jó és a rossz mestert ezek alapján meg tudod állapítani, de ha ezt megvizsgáltad kiderülhet hogy lehet jó, de akkor sem a tied, nem őrá vársz, nem őtőle tudod átvenni a tant. Ez is lehet. Lehet hogy valakiről egyből tudod hogy ő nem kell neked mint mester, de vele, rajta is gyakorolhatod az 1-5 pontokat. Az így megalkotott gondolatok segíthetnek Magyarországon megszülni az igazi mestereket. Vigyázz, a tanító nem mester. De a mester tanító.

Vizsgálj meg kérlek mindenkit akit ma ismersz hazánkban a fenti pontok szerint. Jó szórakozást :)

ui: tökéletes mestert nem találsz itthon (se), itt a lényeg az, hogy vizsgálódj, mert a te bőrödre megy a játék.

Pl. ne kövess olyan blogot ahol nem ismered a tanárt! Álnéven fordítókat se. Jó szándékkal is becsaphatnak. Én pl. ha nem tudom ki az akivel beszélek elhajtom. Meséljen másnak, én látni akarom a lelkét, (hiszen ő is láthatja az enyémet) ahhoz tudnom kell ki ő. Ha nem tudom, komolytalan.

ui2. Vannak mesterek, tanítók és mesélők! Ez három szint. Mester pl. Namkhai Norbu, Dalai láma (örök világkép átadók) - Tanító aki egy logika követője. Mesélőkkel meg tele az internet. (ők lineáris átadók)

 

Statisztika

Most: 1
Összes: 657424
30 nap: 4774
24 óra: 161