Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

029 Az elköltözött szumir törzsek utóélete

Az elköltözött szumir törzsek utóélete

Szumir szövegekből állapították meg, hogy a szumir városkirályságok területén olyan Arad, Arva, Balat, Boghazkei, Gubula, Fót, Maros, Mari, Mahek, Mór, Kád, Kál, Karp, Pannun, Poha, Rába, Sudaba, Tiberán, Urga stb. nevű törzsek éltek, amelyek közül egyesek a szemitákkal vívott élethalál harcok idején elpusztultak, mások a szemitáknak ideiglenesen behódoltak, vagy Mezopotámia területéről kivándoroltak. (Zsuffa 1966. 22.)

A szumirok végleg - de nem nyom nélkül - eltűntek, mert valahányszor idegen uralom alá kerültek néhány szumir törzs mindig kivándorolt Mezopotámia területéről. A visszamaradtak teljesen elszemitásodtak. (Zsuffa 1966.)

I. Sargon elől elköltözők[1]

    1. Van és Urmia tó környéki hegyvidéken

    2. Fekete-tenger déli partvidékén

Ishiba Ira elől elköltözők

    3. Halys folyó völgyében

    4. Égei-tenger szigetein is letelepedtek.

Ezeken a helyeken szumir civilizációt honosítottak a hellének megérkezése előtt. Városaik: Szkutas, Kültepe, Yürük, Iviz, Bogazköy stb. Szkutas város még az achajok idején is fontos szerepet játszott. A kültepei ezüst és vasbányák, valamint az említett városok romjainak feltárásakor hatalmas szobrokat, ék- és hieroglifikus írással írt feliratokat, stb. olyan leleteket találtak, amelyek nemcsak a szumir civilizáció elterjedését, hanem azt is bizonyítják, hogy az i.e. 18-8. században olyan fontos szerepet játszott hetiták a szumirok leszármazottai voltak. (Zsuffa 1966.)

Az Égei-tenger Lesbos, Chios, Szamos stb. szigeteken főleg a Gubala, Mehek, Karp, Poha, Pannun stb. törzsek telepedtek le. A szigetek szumir lakossága közül nagyobb csoportok az Adriai-tenger keleti partvidékén, sőt Pannonia területén is letelepedtek. (Zsuffa 1966.)

Az Encyclopedia Brittanica 1929. London, XXII/180. szerint: szumir néptöredékek Nepál, Tibet és Kína területén is letelepedtek mert Yao kínai császár I.e. 2005-ben olyan szumirokat telepített le akiktől a kínaiak a csatornaépítést stb. tanulták el. (Zsuffa 1966.)

A kivándorolt szumirok egy része Mezopotámia és a Fekete-tenger közötti hegyvidékre, Szuberto-ország területén telepedett le. Itt a szumirok iráni, és turáni népekkel való keveredéséből a szabir, urartu, mitani, hetita, pelazg, etruszk, kánaánita stb. (alarodi népcsoport) népek születtek. Ezek ellen a babiloni és asszíriai királyok állandó népirtó háborúkat vezettek. (Zsuffa 1966.)

 

[1] Ennek forrása: The Cambridge Ancient History, New York, 1924. Edit. MacMillan Comp. c. mű II. kötet „The peoples of Asia Minor” és a „The Egyptian and Hittite Empire” c. rész szerint. (átv. Zsuffa 1966.)

 

Statisztika

Most: 3
Összes: 669037
30 nap: 6181
24 óra: 209