Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

040 Kik a hunok - fehér és fekete hunok

A hunok és szkíták azonosságához

 • A kun nemzet a nagy scytha néptörzsnek egy ága, egy külön nemeztet tevő népség. (Gyárfás 1870. I. 257.)
 • A népvándorlás után a „scytha” nevezet kezde lassanként elenyészni, s helyét a „hun” foglalá el. (Gyárfás 1870. I. 257.)
 • Priscus, ki Etele udvarában ennek kunjaival huzamosb ideig együtt társalgott, Etele kunjait hol unnoknak, hol királyi scítháknak nevezi. (Gyárfás 1870. I. 260.)

 

Kik a hunok?

 • A „hun” jelző egyszerűen a steppei nomádok összefoglaló jelölésére szolgál, miként korábbi görög írok a „szkíta” melléknevet használták ilyen értelemben. (Szádeczky 1992. 18.)
 • A scythák egyik főtörzséül a királyi scytha nemzet, mely a legnemesebb, legvitézebb s legszámosabb scythákból állott, kik nemzeti büszkeségükben a többi scythákat szolgáikul tekintették, e főtörzsből származott a kun vagy hun nemzet. (Gyárfás 1870. I. 259.)
 • Szorosabban a hun törzsökhöz számláltatnak az Etele hunjai, az akatzirok, vittorok, burgundok, ephtaliták vagy fehér hunok, cidariták, cuturgurok, uturgurok, unigurok, ugurok, ultizurok, sabirok, saragurok. (Gyárfás 1870. I. 257.)
 • Lisznyai Kovács Pál 1692: „A melly tatárok Atylával edgyütt Asiábúl Európában s leg közelebb pedig Erdélyben, Magyarországban jöttenek vala ki, azok nem az Eszaki Tatár országbúl, melly az hideg Óceánus felé vagyon, hanem a Dél és Nap-nyugot felől lévő Tatár-országból jöttek volt ki.”

 

Herman Schreiber 1976.: (hunokról és Attiláról is könyvet írt)

„A hunok förtelmes ivadékok, valójában azt sem tudják kik voltak, kinek a nyelvét beszélték, milyen szokásokat követtek. Mert a hun emberek nem ismerték sem az anyjukat, sem az apjukat mivel gátlástalan kurválkodás jellemezte őket. Tehát nem tudhatták hol jöttek a világra és a gyermekeiknek sem volt semmi esélyük arra, hogy megtalálják az apjuk sírját.”

 

Rendkívüli magyarok - Tarihi üngürüsz 1543. (Székesfehérvár török kézre került levéltárába megtalált.)

11. fol.: "Mikor Hunor népe összegyűlt (hogy saját hatalmuk alá hajtsák Pannónia tartományát és a nyugati országokat megszámlálták és összeírták. Látták, hogy Hunor népéből 10 ezer ember gyűlt össze és a NEM RENDKÍVÜLI teremtményekből is 280 ezer férfi gyülekezett össze."

 • Tehát Hunor 10 ezer embere valamitől RENDKIVÜLI volt... 290 ezerből 10 ezer. (3%)

 

Fehér és fekete hunok osztályozása

 • Thierry szerint a történet írja, hogy a hunok két nagy ágra oszoltak, a keleti vagy kaspi ág fehér hun nevet viselt, a nyugati vagy urali ág pedig fekete hunnak hivatott. (Gyárfás 1870. I. 269-270.)
 • A nyuati, vagy fekete hunok keltek át 374-ben Balamir alatt a Volgán. (Gyárfás 1870. I. 270.)
 • Mirhond perzsa író tanusága szerint a fehér hunok laktak Chorosmia tartományában, Persia északkeleti határán, s négy nemzetségből álltak:
  1. Abar, Avar, görögöknél Var, Tibar,
  2. Kazar, Kozar, Gyssr
  3. Uz, Ós, As, Glúz
  4. Petseneg, Pacinacita
 • Byzanti Theophan szerint: „Ephtalam, az ephtalitáknak – a régi fehér hunoknak – királya, kiről az egész nemzet nevét nyerte.” (Gyárfás 1870. I. 271.)

 

 

Statisztika

Most: 3
Összes: 669037
30 nap: 6181
24 óra: 208