Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

044 Adatok Udin korához (399-409)

Udin kora (399-409)

Balambér testvére volt Udin. Alatta a Hunország félelmetes európai nagyhatalom lett, mely időről-időre döntőleg beleszólt mindkét római birodalom belügyeibe. Udin barátságban van a nyugatrómai birodalommal, ami jó szövetségest jelent a rómaiaknak is az ország területén garázdálkodó gótokkal szemben. Udin érdeke a rómaiak és a germánok gyengülése és veszedelmes a két fél megegyezése. Nem igaz tehát, hogy Udinék zsoldosként mentek harcolni római területre, hanem hosszú távú belső országi erősítés állt tettei mögött. (Szász Béla 1994.)

401-ben a rómaiakkal való egyezség felbomlott. Udin serege nem hunokból állt, hanem javarészt megbízhatatlan hódolt népekből. Így lehetett, hogy 409-ben mikor Udinék átkeltek az Aldunán, a keletrómaiaknak sikerült több alvezért is megvesztegetni. Udin végül csak veszteségek árán tudott az Isteren átkelve visszavonulni. Udin a Balkáni kudarc után 410 körül meghal. (Szász Béla 1994.)

Udin történelmi jelentősége, hogy az ő nyugati irányú hódító előretörése következtében indult meg a nagy népvándorlás második hulláma, mely először a nyugatrómai birodalom területi megcsonkítását, majd a belső elerőtlenedés következtében annak bukását idézte elő. (Szász Béla 1994.)

Honorius császár nem élt kellően a hun-római szövetséggel a germánok ellen, főként mert a római vezető osztály erősen átitatott volt germánokkal valamint az egyház merev felfogása miatt, mely a germánok egy részében a keresztény hívőket a hunokban a gyűlöletes pogányokat nézte. (Szász Béla 1994.)

 

Uldin (399-409)

400. dec. 23.: A Havasalföldre benyomuló Uldin vezette hun seregben a rómaiak nem remélt szövetségesre találnak, barátságból (a gót Gaina ellen) vagy fizetségért (az Itáliát támadó I. Alarih, majd Radagaisus gótjai ellen) segítik mindkét római államot. 401. jan.: Gaina fejét Bizáncba küldi Uldin a barátsága jeléül. 406. aug.: Az Itáliába betörő Radagaisust és seregét megsemmisíti. 408. máj.: Arcadus K-Római császár meghal. A 7 éves utód hírére megtámadta az al-dunai római limest. 409.: A K-rómaiak visszafoglalják a hunoktól Castra Martist (Kula, Bulgária). 410.: A Dunán-túlra szorult vissza Uldin.

Bóna István 1993. 50.

 

 

Statisztika

Most: 4
Összes: 668210
30 nap: 5885
24 óra: 241