Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

055 Attila nászéjszakája és temetése

Atilla esküvője Ildikóval (453.)

  • 453-ban Atilla háreme egy újabb nővel gyarapodott. Vita van arról, hogy Ildikónak hívták-e az új feleséget és hogy gót vagy hun volt-e. (Szász Béla 1994.)
  • A pompás lakodalmon Atilla sokat ivott, visszavonult, majd elaludt. Ezután ezerféle verzió szól arról, hogy mi történt. Hiteles formában a halálesetet nem írták le. Priskos nem tud semmit, de ő is és a pápai udvar híreit leíró Prosper természetes halált nevez meg, vérömlés következtében. (Szász Béla 1994.)
  • Amikor másnap megtalálták a tetemet vérbefagyva, az egynapos királyasszony magára húzván a takarót, kétségbeesetten zokogott. (Szász Béla 1994.)
  • Callimachus – Atilla kései krónikása – elmondja, hogy Atilla halálát megelőző 21 napon át üstökös világította be az eget, az utolsó nap elpusztult kedvenc lova és mielőtt belépett volna hálószobájába, megbotlott a küszöbben. (Szász Béla 1994.)

 

Végtisztesség – Atilla temetése (453.)

  • Atilla holttestét a főváros előtti hatalmas mező közepén selyem sátorban ravatalozták fel. Jordanes így emlékszik: „Atilla, Mundzuk fia, a hunok híres uralkodója, a legbátrabb népek ura, aki nagyhatalmú ura volt a szkíta és germán népeknek, megrettegtette mindkét római birodalmat, városaikat elfoglalván, nem pusztította el teljesen, hanem könyörgésükre megkegyelmezett nekik és elfogadta az évi adót.” (Szász Béla 1994.)
  • Az utolsó aktus, a sötét éjszakában Atilla holttestét aranykoporsóba zárták, majd azt belehelyezték egy ezüstkoporsóba, végül azt is bele egy vaskoporsóba. Ismeretlen helyen, közel a Tiszához temették el. A sírásókat mind megölték. (Szász Béla 1994.)
  • Nászéjszakáján a baktriai király lánya Mikolt (Ildikó) –val volt.
  • Baljós jelek előtte: Atilla legkedvesebb lova melyet minden harcban használt, a lakodalom előtti napon elpusztult. - Ágyába lépés előtt beütötte a lábát a küszöbbe – „sokáig nem tért magához.”
  • Vérhányás, ami gyakran eluralkodott rajta, elfogta s a torkába folyva megfojtotta.

 

Atilla halála (453.)

Házassági menyegzőjének első éjszakáján a vér, amely gyakorta szokott folyni az orrából elindult, és a torkába folyt, amely miatt megholt, életének 50. esztendejében, Krisztus Urunk születése után 454. esztendőkkel és a testét három koporsóba tették, mellynek egyike arannyal, a másika ezüsttel, és a harmadika vassal volt megborítva és éjfélkor temették el, amint mondják Tsanád Vármegyébe nem messze Dombegyháza nevű falutól, ahol Atillának pénzét is találták meg. A sírásókat mind lefejezték.

Hatvanÿ Pál 1796. 233.

 

 

Statisztika

Most: 1
Összes: 657424
30 nap: 4776
24 óra: 162