Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

089 Domonkos érsek kiléte

Gondolatok Domonkos, első magyar esztergomi érsek új családi adata kapcsán

 

Az első magyar esztergomi érsekünket Domonkosnak hívják, akiről szinte kivétel nélkül minden lexikonunk nagyjából semmit sem tud. Amit tud, az sem hasznos ismeret.

A palóc Arvisurákat kutatva számos adatot találhatunk erről a jelentős személyről, amelynek teljes körű összefoglalását a 2008. májusában megjelent Fátyolon innen és túl – Értekezés az Arvisurákról c. munkámban tettem meg.

Az elmúlt hetekben kezembe akadt a békéscsabai Pataky László kutató hagyatékából megjelent legújabb kiadvány, melyet kedves ismerősöm Born Gergely szerkeszt. Ebben, mindjárt az első fejezet Domonkos érsekről szól, olyan részletességgel, amelyet az elmúlt 120 év összes magyar nyelven létező lexikona[1] megirigyelhetne, hiszen egyikük sem állít hasznosat semmit.

Ebben az fejezetben, melyből egy szó szerinti idézetet bemutatok, a jeruzsálemi apát mivoltjára hívnám fel a figyelmet:

 

"... Domonkos a (Szilassy) család egyik őse volt. A feljegyzés szerint Botond fia. Erről a (1816-os) könyvben a következőt találtam. Mikor Botond legyőzte a görög óriást, a görög császár vendégül látta és megajándékozta. Botond ekkor megkeresztelkedett. Keresztapja maga a császár volt. Hazatérve megkereszteltette két fiát is. Jelech a keresztségben a Domonkos nevet kapta, Termácz pedig a Jób nevet. Domonkost apja Rómába vitte és ott neveltette. Ő István király korára jeruzsálemi apát rangot ért el, és 1000-ben ő lett az esztergomi érsek. Ezt S. Bella Petrus írta meg egy 1135-ben keltezett históriakönyvében. Domonkost a pápa az 1000-ik esztendő március 27-én kelt Bullájában első esztergomi érsekké nevezte ki. Ezekhez kapcsolódóan jegyzi meg Szilassy Vince volt váci püspök 1465-ben, hogy ez a Domonkos nem azonos azzal a Domonkossal, aki a Hunt-Pázmán családból való, s 1001-ben veszprémi püspök volt. Olvasható még a családi iratokban, hogy Botond keresztelő levelének kelte: 959. XX. Kalendae Februari, azaz 959. január 13. Botond ezután hazajött és még született egy harmadik fia is: Koppány."

Pataky László: Etelle Gélyse Kötthen

(Válogatta és szerk.: Born Gergely), Két Hollós. 8-9., 2008.

 

[1] Somogyi Ede, Atheneum, Pallas, Révai, Tolnai, Larousse, Britannica, Magyar nagylexikon, Encyclopedia Hungarica stb.

 

Statisztika

Most: 5
Összes: 668210
30 nap: 5885
24 óra: 243