Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

091 Imre herceg élete és megölése

== Szent Imre herceg ==

 

Imre jelleme

  • „Mondják, hogy már gyermekkorában keveset aludt, ájtatosságból s hogy égő gyertyánál lélekemelő olvasmányokkal foglalkozott. Nevelője Gellért püspök. Midőn a herceg egyszer éjjel, szolgálójától kisérve, valamely régi templomot látogatott, istennek tetsző szolgálatot keresvén, mennyei hangot hallott.” (Wertner 1892. 58.)

 

Imre címe

  • A Hildesheimi Évkönyv szerint Imre címe dux Ruizorum, amit Györffy Gy. a királyi testőrség parancsnokának, Kristó Gy. Ny-dunántúli orosz határőrnépek vezetőjének értelmez. (Szerintem egyikse – KT)

 

Intelmek (1030 k.)

  • István a közdolgok iránt teljes közönyösség a politikai fogékonyság, s azon teljes belesemmisülés a római dogmák misztikus labirintusába, ez azon puhányság, melyről őt felkelteni ösztönzi. (Toldy 1868. 54.)

 

Imre herceg halála (1031. szept. 2.)

  • A Hildesheimi Krónika szerint vadászat közben tisztázatlan körülmények között; Kézai és a Képes Krónika szerint hirtelen halállal halt meg, néhány nappal királlyá választása előtt feltehetően a bihari Hegyköz-Szentimrén.
  • Szept. 8-ra volt kitűzve Imre herceg koronázása, ekkora az ország rendjeit egybehívták. Már folytak az előkészületek amikor a halál bekövetkezett.
  • Imre alkalmasságának kérdéséhez megjegyezhető, hogy az „imádságon felnevelt fiú nem bírta volna el a terhes kormánybotot. Koronás barát lett volna, nem királya egy büszke nemzetnek. Vagy semmivé tette volna az állam önállóságát a pápaság javára, mely folyton lesben állt, vagy olyan hevesen kikelt volna a kereszténység ellen mely felforgatta volna István minden reformját.” Továbbá szűzi élete nem adott volna utódot a magyar trónnak. (Toldy 1868. 53-54.)
 

Statisztika

Most: 3
Összes: 668222
30 nap: 5891
24 óra: 226