Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

099 Béla herceg hazatér (1048-50 k.)

Béla herceg hazatér (1048-50 k.)

  • KT: Az Akadémia szerint (1984.) ez 1050 körül történt. Kerékgyártónál 1048 szerepel. Jászay is inkább III. Henrik hazamente után 1051-nél tárgyalja. Horváth 1878. A III. Henrik készülődő háborúja előtt hívja haza vitézségéről híres öccsét Bélát. Horváth-nál ez mindenképpen 1048/49-ben van. - Fontos látni, hogy Bélát azért hívja haza mert már csak ő maradt fiútestvére, miután Levente meghalt. Persze a Henrik elleni fenyegetettség is oka lehetett. Kire számítson az ember ha nem a testvérére.
  • Béla herceg lengyel feleségével együtt hazatér Magyarországra; Endrétől megkapja az egész dukátust, pénzverési joggal. (Akadémia 1984.)
  • A Henrik ellen készülő Endre öccsét Béla haza hívta Lengyelországból, kinek a koronát, mivel nincs örököse, odaígérte és az ország egyharmadát átadta. (Kerékgyártó 1875. 36.) - KT: A Budai lexikon (1804.) is ugyanezt írja, mint Kerékgyártó.
  • "Azon közben nem sok idő múlva Levente meg-hala, ezokáért András Király ki-hivatá az második Attyafiát Béla Herczeget Lengyel Országból, hogy az ő halála után, az Ország reá szállana. És adá az országnak harmad részét Béla Herczegnek, hogy azt addig Herczegségül birná. Ezzel az országnak megoszlásával sok háborúságok, visszavonások, pártütések, számtalan vérontások, országbéli romlások és pusztulások követközének az Fejedelmek között, és az Országban. (Pethő 1753. 25.)
  • "Aztán békés állapotba helyezvén az országot, Bélát, gyermekeivel együtt, Lengyelországból és Pomerániából behítta, hogy ki száműzött társa volt, szerencsés dolgaiban is részesüljön, s miként később betljesült, a királyi méltóságra is felemelte. Bélának kedvesebb üzenet nem jöhetett, ki vagy hogy a pomeránok szokásait magáévá nem tehette, vagy hogy a lengyel udvar már száműzöttekkel tele volt, bátyját üdvözölve, Magyarországra sietett. Nagy örömmel fogadtatott főként Endrétől, ki öccsét szívesen megölelvén, kevéssel az után gyűlést hirdetett és méltósággal is felruházta; mert három részre osztván az országot, harmadrészét Bélának adta, vezéri címmel. (Jászay 1855.)
 

Statisztika

Most: 2
Összes: 657444
30 nap: 4791
24 óra: 173