Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

119 Bakócz Tamás Róma falai alatt (1514)

Pap Gábor: Bakócz Tamás Róma falai alatt (1514) - Kivonat: Kozsdi Tamás 2013. 02. 17.

 

1. Rafaello Santi freskója a Vatikánban amelyen Leó pápa Atilla király elé megy. A freskó 1513-1514-ben készült. A LEÓ pápa rajta nem az 5. századi Leó, hanem X. LEÓ pápa van rajta. Rafaelló festette X. Leót más félalakos képen is, tehát pontosan ismert X. LEÓ arcvonása és Atilla király elé ő megy a képen.

2. X. LEÓ annak az emlékére festette meg, hogy névelődje egy nagy veszedelmet hárított el Róma falai fölül. 1513-ban Bakócz Tamás jelent a hunok világából Róma falai előtt, ahogyan 452-ben Atilla.

3. Bakócz azzal érkezett Rómába hogy szinte biztosra lehetett venni hogy Ő lesz a pápa. Pisában volt egy ellenpápa választásra készülő zsinat. Gyula pápa vezetésével hívták létre a Pisai zsinatot és ide úgy hívták meg Bakóczot, hogy egyértelmű pápajelölt. Bakócz ezt visszautasította, diplomáciai érzékkel. Inkább Rómába kell mennie érezte, a legális pápaválasztásra kell készülnie.

4. X. LEÓ azért lett LEÓ hogy legyőzte Bakóczot a választáson, és felvette őse LEÓ nevét aki Atillát győzte le. X. LEÓ 1513 elején lett pápa.

5. A freskón a pápa feje felett Szent Péter és Szent Pál apostolok alakjai jelennek meg. Kardot forgatnak, fenyegetve Atillát. A Képes Krónika 14. sz. közepi miniatürjén MÉG NEM KÉT angyal jelenik meg, csak egy!! Akár egy akár két angyal volt is ott, ezt csak egy alak látja: ATILLA. Nem a pápa. Tehát a sokadalomban a freskón egyetlen redkivüli ember van, Atilla. - Rafaello a festményén üzent, és mondhatni a magyaroknak drukkol.

6. A reneszánsz nagy művészei: Leonardo, Michelangelo, Rafaelló Napút képeket festett. Ide vehető: Tiziano és a kisebbek is. Ezt a 2 vh. között kimutatták rendszer szerint. Leonardo Utolsó vacsorája pl. a 12 apostol a 12 jegynek felel meg.

7. Az utolsó vacsora képén egyetlen alak áll a talajon, a többinek nincs lábuk. Bertalan áll a lábán.

8. Ki volt ez a X. Leó? Giovanni MEDICI az eredeti neve. A Medici firenzei család. Nagyon gazdagok. Először itt került pápai trónra Medici. Még 2x sikerül ez majd, de X. Leó az első.

9. A mediciek egészen alacsony sorból kapaszkodtak fel és szédítő karriert futottak be. Amikor Bakócz megkjelent a színen akkor a Peruzzi, Bardi, Fugger, Medici bankárok összefogtak ellene és egymást védte. A maffia védi magát így akkor ha egy új jelenik meg a színen.

10. A Fuggerek mindent túléltek. V. Károly a Fuggerek markában volt. V. Károly anyja az őrült Johanna volt. Apja pedig egy hírhedt szadista volt. Nyilván ebbe őrült bele a felesége, addig szadizta. A magyar fukar szavunk is a Fugger-re megy vissza.

11. Tulajdonképpen mi történt a reneszánszban? Letaposták az arisztokráciát és csak a profit maximalizálásra törekvés lett az egyetlen cél. Nem számít az ember innentől. Ha van egy lehetséges konkurens a színen akkor most eltaposom, különben ő teszi meg ellenem. Ez a korszak termeli ki a Machivallit. Ő óta állati társadalomról beszélünk. Az erősebb kutya b**ik. Innentől van ez. A 16. sz.-tól.

12. A reneszánsz elején profilban jelenítettek meg embereket. Főpap, herceg, uralkodó mind így volt. Egyszercsak rájöttek hogy ez nem jó. Megjelenik a félprofil. A szembenézés túlmutat az egyénen és így nehéz megmutatni a valódi karakterét. A félprofilban el lehet tusolni bizonyos vonásokat. Az arcaikben közös az hogy VÉGTELEN KEGYETLEN. Ő az akinek felül kell maradni. Egytől egyig Káini arc. Ebbe a családba, körbe tartozott X. LEÓ.

13. Medici fiú a Firenze nagyhercege, ekkor meg lehet célozni a szellemi csúcsot. Anyagilag is. A pápaság a legfőbb adószedő!! Megcélozták és nyertek. Ez a mentalitás sikerre vitte őket. Azóta ami a pápaságba történt...

14. X. Leó egy nem bankár csemete Bakócczal kerül szembe a pápai trónért. Bakóczot roppant ambíciók fűtötték, egy varga fia volt. Karakteres, erős alak. Ez a pápaválasztás volt az utolsó hogy a judeo kereszténység még egy másik forrásból erőt nyerjen.

 

 

Statisztika

Most: 4
Összes: 668215
30 nap: 5890
24 óra: 229