Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

144 Krisztus magyar köntöse

KRISZTUS MAGYAR KÖNTÖSE

 

1260-ban a visegrádi királyi várban a királynő káplánjával történt az eset. Ez a káplán 33 éven át naponta csak egyszer étkezett, húst és bort nem fogyasztott. A nem nevezett káplán azt kérte az Úrtól, hogy gyermeki formájában mutassa meg neki magát. Egy angyal eztán arra kérte őt, hogy ne legyen kénytelen az Úr meztelenül megjelenni, készítsen egy kis köntöskét számára.

A káplán violába játszó kék selyemből megcsinálta a köntöst s takaró helyett a kehelyre tette. Mikor mise közben az ostyát megszentelte, a Krisztus valóságos testévé lényegült ostya a gyermek Jézus alakját vette magára, melyet a káplán által készített köntös fedett. A csoda 3 óra hosszáig tartott, azután megint ostya lett a gyermek Krisztusból.

A csoda által megszentelt köntös előbb a királyi kincstárba került, onnan a német lovagrend kérésére a király a kölni templomnak adományozta. Magyarországon a köntöske bal ujja maradt csak amit a szent Margitszigeti kolostorban őriztek. E legenda egy német kézirata 1412-ben keltezett, első latin lenyomata Kölnben 1485-89 között Reuchen Lajosnál nyomtattatott ki.

(Szimonidesz Lajos 1933. 245.)

 

 

Statisztika

Most: 15
Összes: 667411
30 nap: 5459
24 óra: 353