Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

145 Jézus töviskoronája

JÉZUS TÖVISKORONÁJA

 

A töviskoronát II. Balduin (1228-61) szerezte meg a görög császártól, aki a velenceieknek elzálogosította. IX. Lajos két domonkos barátot küldött Konstantinápolyba a korona átvételére. A velenceiek csak váltságdíj lefizetése esetén adják át a töviskoronát és addig átvitették a velencei szt. Márt templomba. A váltságdíj 1239. jún. 19-ére megérkezett. A töviskoronát a franciák hazavitték, s nagy királyi és érseki pompával fogadták. A több pecséttel lepecsételt ezüst tartót felbontották:

"Benne tiszta aranyból készült tartón feküdt a szent (tövis) korona. Az (ezüst) tartó eltávolítása után valamennyi jelenlévő megláthatta a megbecsülhetetlen értékű gyöngyöt. Ki se lehet mondani hogy a király, a királynő s a többiek (sensi érsek, amiensi püspök, az ország bírói stb.) milyen áhítattal, mennyi könnyel tekintették meg. Mindez 1239. aug. 11-én történt. Eztán a kincset Sensbe szállították. Mikor a városba értek (az egész nép özöne között) a király mezítláb, egy ingben, testvére Róbert kíséretében vette a vállára és vitte a szentséget. Előtte és utána szintén mezítlábas katonák mentek. ... a koronát István vértanú templomában helyezték el. Másnap a király Párisba vitte a tartót.

A nyolcadik napra a városon kívül a Szt. Antal templom mellett óriási emelvényt emeltek. Olyan tömeg jött össze, amekkorát soha Párisban nem láttak. Az emelvényről a koronát is megmutatták. Ezután a király mezítláb bevitte a koronát a városba, a szent szűz templomába, majd a királyi palotába s ott a sz. Miklós kápolnában helyezték el."

A töviskorona után IX. Lajos a nagy ereklyék egész sorát megvásárolta a konstantinápolyi latin királyság főembereitől. Így került hozzá a kereszt egyik darabja, Jézus köntöse, kínzóeszközei közül a kard, a dárda, a szivacs, a kalapács és a szögek, amiket mind rendkívül megbecsült.

Lajos töviseket ajándékozott: 1256. márc.: valenciennesi egyháznak, 1259. okt 1.: sagieui minorita szerzeteseknek, 1259. dec. 11.: Bartholomaeus viennei püspöknek, 1261. febr.: agaunei s. Maurice-templomnak, 1267. szept. 8: leodeieui dominikánusoknak. (stb.). A viennei püspöknek a keresztből is juttatott egy pártikulát.

1267. júl.-ban a viziliersi apátságnak ajándékba adott két tövist, a szent kereszt pártikuláját, Jézus pelenkájának pártikuláját, sudariumából és köntöséből és abból a ruhájából is, amit a lábmosás alkalmával maga elé kötött. 1269. dec. 30-án ugyanilyen összeállításban de Mária Magdolna csontjaival kiegészítve ajándékozta meg Guido de Turre clermonti püspököt.

(Szimonidesz 1933. 218-219.)

 

 

Statisztika

Most: 4
Összes: 669036
30 nap: 6183
24 óra: 209