Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

146 Krisztus véres keresztereklyéje Budán

KRISZTUS VÉRES KERESZT-EREKLYÉJE BUDÁN

 

II. Endre magyar király szentföldi útjáról hozta azt a szent kereszt-ereklyét, amely hajdan a budavári főtemplom legfőbb kincse volt. A kereszt ereklyének külön oltára volt. Miller Histographiája szerint a keresztdarabon Jézus vérének egy cseppje is látható volt. Tartója gyöngyökkel és drágakövekkel koronkint gazdagíttatott.

E kincshez a budaiak felette ragaszkodtak és azt a városban a legbecsesebb és leg tiszteletre méltóbb tárgynak tartották, azért ha fejedelmet vagy előkelő érkezőt fogadtak ezzel mentek elébe. Ami irány a város törvénykönyve is rendelkezik! (7.§ 31.)

1443-ban a győztes Ulászló és Hunyadi János elébe mentek vele.

1514-ben midőn Bakács Tamás Rómából, mint pápai legátus megjött, elébe vitték a sz. kereszt-ereklyét. Hunyadi Mátyás oly nagy bizalommal viseltetett ezen ereklye iránt, miszerint a hányszor Budáról háborúba indult azt a papok egész mérföldig vitték előtte.

1526. aug. 29. a mohácsi csata után a menekülő német polgárok hajóra tették a templom kincseit s Pozsonyba vitték. Száz évig a pozsonyi városi tanács őrizte.

1626. júl. 20-án Pázmán Péter sürgetésére II. Ferdinánd a pozsonyi káptalannak átadta. A kereszt ereklye a leltár 36. pontja alatt szerepel: "Egy megaranyozott ezüst kereszt, mely magában foglalja Krisztus keresztjének kitűnő nagyságú ereklyéjét, mely sub sigillo authentico a tergo őriztetik."

Buda vára visszafoglalása után Kollonich Lipót bíboros közbenjárására 1700-ban I. Lipót elrendelte hogy adják vissza a budai főtemplomnak. 1712. aug. 27-én meg is történt az átadás. A városházán kápolnát építettek neki.

1751-ben Mária Terézia látogatása alkalmával a kincset a főtemplomba szállították s megmutatták a felségeknek, akik nagy buzgón megcsókolták.

1785. nov. 15-16-án II. József császár rendeletére a budai főtemplom kincseit elárverezték, 10.747 forint és 24 krajcár jött be értük. A szent-kereszt ereklye és tartója nem került kalapács alá, az a városházán maradt 1786. aug. 22-ig, amikor azt bezárták és az ereklyét a főtemplomnak adták át. Hogy azután hova lett nem tudni...

(Szimonidesz 1933. 244.)

 

 

Statisztika

Most: 3
Összes: 669049
30 nap: 6187
24 óra: 192