Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

147 Tamás apostol öve

"TAMÁS ÖVE" A LEBEGŐ MÁRIÁTÓL

 

A konstantinápolyi Chalkopraateion-templomban őrzött Mária öv mellett van egy másik öve is, ez az ún. Tamás öv. Ez Máriának annyiban is különös ruhadarabja, hogy a személyével való kapcsolaton kívül egyúttal mennybemenetelének a bizonysága is. A Tamás-övével foglalkozó legendáknak az a lényege, hogy Mária mennybemenetele alkalmával akkor juttatta el Tamáshoz övét, mikor már a levegőben lebegett.

Tamás Jézus Krisztus legkritikusabb tanítványa. Az, aki csak azt hiszi amiről személyesen meggyőződhetik. Ahogy az Úrét se, Mária mennybemenetelének hírét se hitte el amikor először hallotta. Ahogy a sírhoz sietett, a sírt üresen találta s a feltámadt Mária még ott lebegett a sír felett. Az apostol látta is angyalok koszorúja körében. Mária pedig, hogy a kételkedő tanítványnak ő is kétségtelen bizonyítékot szolgáltasson feltámadásáról leoldotta övét és ledobta neki.

Mikor Tamás Indiába ment, hogy megfeleljen az úr missziói parancsának, egyik tanítványára bízta övét Jeruzsálemben. Az övet - beszéli a legenda - vagy ezer éven át nagy titokban őrizték Jeruzsálemben. A titok a tanítvány családjában apáról fiúra szállott.

A firenze tartománybeli Pratóból Michael dei Dragomari aki a keresztesekkel ment a Szentföldre, Jeruzsálemben egy görög-katolikus pap házában (ekkor már kereskedőnek öltözve, álruhában) szállt meg. Ennél a papnál volt az öv. A vendég beleszeretett a pap lányába, amiről az atya nem tudhatott. Így megszöktek. Az anya a lánya pártján volt, és az övet a rejtekhelyéről kicsempészve a leányának adta. A fiatalok összeházasodtak, tengerre szálltak és Pisában letelepedtek.

A férj az ágyában tartja az övet, de az angyalok jönnek és Michaelt kiemelik, és a földre fektetik. Ez az esemény minden nap megismétlődik amíg csak Michael él. Élete végén Ubeto püspöknek adja át az ereklyét, aki azt a pratói székesegyházban helyezte el. A főoltárban sokáig őrizték.

1312-ben megpróbálták ellopni, de a tolvajt elcsípték. Ekkor ereklyekápolnát építettek a jobb védelemért. Ez a Capella della Sacratissima Cintola. Az öv csodálatos adományázását Raphael is megfestette.

A Tamás-öv legendája csak a 16. században honosodik meg.

(Szimonidesz 1933. 169-170.)

 

Statisztika

Most: 6
Összes: 667373
30 nap: 5441
24 óra: 327