Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

IRÁN - Világkörkép

2020-11-28

Agyonlőtték az iráni atomfegyver-program feltételezett vezetőjét. Teherántól nem messze eddig ismeretlen merénylők az autójában lelőtték Mohsen Fakhrizadehet, iráni atomtudóst, akiről a nyugati titkosszolgálatok azt sejtették, hogy ő volt a 2003-ban beszüntetett iráni atomfegyver-program vezetője. A 69 éves tudós autója előtt felrobbant egy gépkocsi. Majd testőrsége tűzharcba keveredett. A merényletben hat civil is életét vesztette, valamint három-négy ismeretlen. Feltehetően a támadók. Dzsvad Zarif iráni külügyminiszter elítélte a támadást, és „állami terrorakcióról” beszélt, ami „izraeli részvételre utal.”

HÁTTÉR: Korábban már több iráni tudós lett merénylet áldozata, akik részt vettek az ország atomenergiai programjában, és a külföldi titkosszolgálatok szerint nukleáris fegyver fejlesztésében is (aminek létezését az iráni rezsim tagadja). 2010 óta hat merényletben öt iráni atomtudós vesztette életét, egy túlélte a támadást, egy akciót pedig az iráni hatóságok szerint sikerült megakadályozni. Az iráni kormány rendszeresen Izraelt vádolja a merényletek elkövetésével. szabadmszo+euronews

Káncz Csaba kiegészítése: Könnyen elképzelhető, hogy a kommandó a szomszédos Azerbajdzsánból érkezett. Ott a Moszad egy bázist tart fenn, Sitalcay-ban, 200 kilométerre az iráni határtól.

 

Statisztika

Most: 1
Összes: 668222
30 nap: 5891
24 óra: 225