Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

ÖRMÉNYORSZÁG - Világkörkép

2020-11-07

Az örmény hadügyminisztérium háromszorosára emelné azt az összeget, amit a munkavállalóknak egy speciális hadikasszába kell fizetnie. A pénzalapot az elesett vagy súlyosan megsérült katonák családjainak kárpótlására hozták létre. egyre növekszik a hegyi-karabahi harcokban elesett katonák száma, ezért szükséges az alap növelése. 2017 óta minden örmény adófizetőnek 1000 dramot (nagyjából 600 forintot) kell havonta befizetnie az úgynevezett Hadsereg Biztosítási Alapba. A minisztérium jövő januártól 3 ezerre emelné ezt az összeget. A jelenlegi szabályok szerint egyszeri összegként 5 és 10 millió dram (3-6 millió forint) közötti összeget kap a harcokban elesett vagy súlyosan megsérült hivatásos katonák és katonatisztek családja. Az elesett vagy sebesült sorkatonák hozzátartozói 20 éven keresztül 100-300 ezer dram (60-181 ezer forint) havi járadékot kapnak. szer

2020-11-07

Telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia államfő a hegyi-karabahi konfliktusról. A két elnök súlyos aggodalmát fejezte ki az örmény és azeri erők közötti súlyos összecsapások miatt, valamint szíriai és líbiai harcosok jelenléte miatt a térségben. A 6 hete tartó összecsapásokban legkevesebb 1000 ember meghalt, de a halálos áldozatok tényleges száma ennél valószínűleg sokkal magasabb. demokrata

2020-11-09

Hordozható légvédelmi rakétával lelőttek egy Mi-24-es orosz katonai helikoptert Örményország légterében. A legénység két tagja életét vesztette, egyet sérülten kórházba szállították. Az örményországi 102-es orosz katonai bázis parancsnoksága vizsgálja, hogy ki lőtte le a helikoptert. 168ora

 

2020-11-09

 

KAUKÁZ/SUSA ELVESZETT: Hegyi-Karabah örmény fegyveres erői hétfőn elismerték, hogy már nem uralják az enklávé második legnagyobb városát, Susát. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök azt írta, hogy a harcok folytatódnak a stratégiai fontosságú Susi birtoklásáért. A várossal kapcsolatban korábban Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke úgy fogalmazott: aki ellenőrzi Susát, az ellenőrzi egész Hegyi-Karabahot. A város 15 kilométerre fekszik Hegyi-Karabah fővárosától, Sztepanakerttől. 168ora

 

2020-11-10

ÖRMÉNY-AZERI-OROSZ BÉKESZERZŐDÉS született tegnap!!! Ergó az örmények LEMONDTAK A HEGYI KARABAH egy részéről!! orosz békefenntartók érkeznek a helyszínre. Az örmények az öklükbe harapva írták alá

 

2020-11-18

Putyin: Öngyilkos lépés lenne, ha Örményország kihátrálna a hegyi-karabahi megállapodásból. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint öngyilkos lépés lenne az örmény kormány számára, ha megpróbálna kihátrálni a hegyi-karabahi békemegállapodásból. Jerevánban az ellenzéki erők tüntetni kezdtek a november 10-i megállapodás ellen, és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök lemondását követelték. Az ellenzék által vitatott egyezség értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. Putyin kedden az orosz állami tévének adott interjút, itt kérdezték meg tőle, mi lenne, ha egy új örmény kormány lépne hatalomba és megpróbálna kihátrálni a megállapodásból. 444

 

 

AZ ÖRMÉNY-AZERI 6 HETES HÁBORÚ ÁTTEKINTÉSE
----------------------------------------
1991. szept. 2. Hegyi Karabah az önállóságát kikiáltja a Kaukázusban. "történészek szerint a helyzet kezelésére képtelen Szovjetunió széthullása is döntő szerepet játszott ebben. A szovjet érában szőnyeg alá söpört nemzetiségi ellentétek olyan elemi erővel törtek felszínre, ami előbb a szumgaiti pogromhoz vezetett, majd egy Örményország és Azerbajdzsán közti, hadüzenet nélküli háborúvá fajult." (index) A 6 évig tartó vérontásban 40 ezer áldozat esett el, 1 millió ember menekült el.

1994 óta csak tűzszüneti egyezséggel zárták le a konfliktust az azeriek és az örmények a Kaukázusban. Ez 2020. szeptemberében újult ki. (Török támogatással). Azerbajdzsánt Törökország, míg Örményországot Oroszország támogatta.

Hegyi Karabah vagy Arcah Azerhez tartozik, de örmények lakják 100%-ban. Karabah önállóságát az ENSZ közel egyetlen tagországa SEM ismeri el. Ennek ellenére 29 éve függetlenként éltek.

2020. szept. 27-én robbant be a Kaukázus. Az első napi hírek szerint: "az azeri tankokat rakétákkal lövik az örmény fegyveres erők" "Jereván általános mozgósítást rendelt el, Baku pedig ellenoffenzíváról beszél. Kihirdették a rendkívüli állapotot, és teljes katonai mozgósítást rendeltek el"

okt. 2. A francia elnök állította, hogy Szíriából érkezett 300 dzsihadista a Kaukázusba az azeriek támogatására. Ők az aleppói dzsihadista csoportból indultak el. (Magyarország is Azer oldalára állt a külügy tájékoztatása szerint)

okt. 3. A jelentett halottak száma 242 összesen a két oldalon. Az örmények állították, hogy háromezer azeri katonát végeztek ki, az azeriek állították, hogy ők pedig 2300 örmény katonát.

okt. 4. Az örmény elnök Merkellel beszél telefonon. Jereván tagadja a dzsihadisták támogatását.

okt. 7. Putyin az állami tv-ben kéri a feleket a harcok azonnali beszüntetésére. A francia külügyminiszter bejelentette, hogy okt. 12-én Moszkvában orosz, francia, amerikai küldöttség találkozik a harcok miatt! Céljuk a felek tárgyalóasztalhoz ültetése.

okt. 8. Találat érte Karabah legfontosabb templomát, Susa nemrég felújított Szent Megváltó székesegyházát. A városban korábban muszlim azeriek éltek, mára kizárólag örmény keresztények maradtak. Az örmények szerint az azeri erők bombázták le a templomot.

okt. 10. Moszkvában tíz órán át tartottak a tárgyalások Lavrov, Zograb Mnacakanjan örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter között. Tűzszünetben állapodtak meg és a "testek kicserélésében" (értsd halottak). De a tűzszünet hamar elmúlt..

okt 11. "Moszkvának különösen rosszul jött a harcok kiújulása, mert szinte megoldhatatlan diplomáciai és katonai feladat elé állítja a Kremlt: úgy kellene megvédenie szövetségesét, hogy közben Azerbajdzsánnal, és az azt támogató Törökországgal sem akar nyílt konfliktusba kerülni. Ankara minden bizonnyal bátorította Bakut a harcok megindításában, így a konfliktus a térségben befolyása visszaszorulásától tartó Oroszország és az erősödő Törökország erőpróbájaként is értelmezhető." (telex)

okt. 13. Kim Kardashian örmény származású amerikai celeb, Kanye West rapper felesége, 1 millió dollárt ajánlott fel október 10-én, szombaton az Örmény Alapnak. A szervezet a hegyi-karabahi konfliktus által érintett örményeknek nyújt humanitárius segélyt. Más örmény-amerikaiak is gyűjtésbe kezdtek a karabahi örménység megsegítésére. Los Angeles polgármestere is szimpátiáját fejezte ki.

okt. folyamán számos tűzszüneti megállapodás pillanatok alatt összeomlott és teljes erővel lőtték tovább egymást a felek.

okt. 25. (Látszólag mellékszál) Franciaország visszahívta ankarai nagykövetét, mert Erdogan lehülyézte Macront. Bár Franciaország és Törökország a NATO tagjaiként elvben szövetségesek, a két ország között egyre több a súrlódás, legyen szó akár Líbiáról, ahol rivális frakciókat támogatnak, az azeri-örmény konfliktusról, ahol szintúgy, vagy a Földközi-tenger keleti medencéjének felosztásáról. "Mi a baja ennek a Macronnak nevezett személynek az iszlámmal és a muszlimokkal? Elmeorvosi kezelésre szorul" - mondta Erdogan egy tévében is sugárzott beszédében.

okt. 24. FONTOS RÉSZLETEK: Az orosz Kommerszant napilap részleteket közölt Törökország részvételéről az azeri-örmény konfliktusban. A beszámoló szerint 600 török katonai személyt vezényelt Ankara a július-augusztusi hadgyakorlatra Azerbajdzsánba, akik aztán ott is maradtak az azeri offenzíva támogatására. Hulusi Akar török védelmi miniszter és Ümit Dündar tábornok, a török szárazföldi erők parancsnoka szeptember 28-30. között Azerbajdzsánban közvetlenül irányították a hadműveleteket. Az Örményország ellen harcoló szír zsoldosok száma mára meghaladja a 2050-et.

okt. 31. Az azeriek az állami kórházakat, és a szülőotthonokat lövik. Eddig 140 ezren menekültek el a térségből.

nov. 6. - Az örmény hadügyminisztérium háromszorosára emelné azt az összeget, amit a munkavállalóknak egy speciális hadikasszába kell fizetnie. A pénzalapot az elesett vagy súlyosan megsérült katonák családjainak kárpótlására hozták létre. Egyre növekszik a hegyi-karabahi harcokban elesett katonák száma, ezért szükséges az alap növelése.

nov 6. - Telefonon egyeztetett Putyin és Emmanuel Macron. A két elnök súlyos aggodalmát fejezte ki az összecsapások miatt.

nov. 7. - Az azeri hadsereg elfoglalta a terület második legnagyobb városát, Susát. Kb. két napig nem hitte el senki örményföldön. - "Hegyi-Karabah örmény fegyveres erői hétfőn elismerték, hogy már nem uralják az enklávé második legnagyobb városát, Susát. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök azt írta, hogy a harcok folytatódnak a stratégiai fontosságú Susi birtoklásáért. A várossal kapcsolatban korábban Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke úgy fogalmazott: aki ellenőrzi Susát, az ellenőrzi egész Hegyi-Karabahot. A város 15 kilométerre fekszik Hegyi-Karabah fővárosától, Sztepanakerttől." (168ora)

Az örmény vezetés kapitulál.

nov. 9. - MEGÁLLAPODÁS - Az öt évre szóló fegyvernyugvási megállapodás értelmében az azeriek megtarthatják a harcokban elfoglalt területeket, Örményország csupán egy öt kilométer széles folyosót ellenőrizhet.

nov. 10. - Örmény tüntetők kormányhivatalokat fosztogattak hétfőn este Jerevánban a számukra előnytelen azeri-örmény békemegállapodás hírére.

nov. 11. - Orosz békefenntartók érkeztek Hegyi-Karabahba. Jelentős számban.

nov. 13. - Tömegesen menekülnek Hegyi-Karabahból az örmények. Házaikat felgyújtják, hogy semmi ne maradjon utánuk. Több ezren döntöttek úgy, hogy Örményországba költöznek, mert Azerbajdzsán vasárnap veszi át az ellenőrzést a térségben.

Politikai elemzők szerint a megállapodást aláírt örmény vezetésnek hamarosan (akár heteken belül) buknia kell. Ráadásul egy belpolitikai válság is következik! Az örmények csalódottak, dühösek és készülnek a következő háborúra.

(Kozsdi Tamás, Világkörkép)

 

Statisztika

Most: 4
Összes: 667141
30 nap: 5293
24 óra: 179