Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

TÖRÖKORSZÁG - Világkörkép

2020-11-07

Erdogan török államfő ma felmentette tisztségéből a központi bank elnökét. Murat Uysalnak azután kell távoznia, hogy a török líra az év eleje óta elvesztette értékének majdnem harmadát; pénteken újabb történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben. Az éves infláció 12 százalékhoz közelít, és az ország devizatartalékai jelentősen csökkentek. Szeptemberben meglepte a piacokat a török jegybank azzal, hogy 2018 óta először kamatemelést hajtott végre, mindjárt 200 bázisponttal, 10,25 százalékra növelve az irányadó rátát. A központi bank új elnöke Naci Aqbal lesz, aki eddig Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalában foglalkozott költségvetési ügyekkel. Korábban, 2015 és 2018 között pénzügyminiszter volt. Jelenleg Erdogan elnök veje, Berat Albayrak a pénzügyminiszter, aki az államfővel együtt rendszeresen külföldi hatalmakat hibáztat a török gazdaság bajaiért. portfolio

2020-11-09

Erdogan menesztette a jegybank elnökét, majd később egészségi okokra hivatkozva lemondott a pénzügyminiszter, aki ráadásul Erdogan veje. A bejelentésekre a török líra erősödésnek indult, ugyanis a befektetők egy ortodoxabb gazdasági megközelítést várnak. Az elmúlt időszakban a török jegybank nem volt hajlandó kamatot emelni, helyette a devizatartalék elégetésével próbálta a török líra árfolyamát stabilizálni, sikertelenül.

2020-11-10

TÖRÖK LIRA OMLÁSA. A feltörekvő piacon tegnap 6%-os szárnyalást mutatott a török líra a jegybankelnök és a pénzügyminiszter hétvégi távozása után, mára azonban fordult a hangulat, kedd reggel 2,5%-os esésben van a török deviza, de kora reggel volt 4%-os zuhanásban is. portfolio

2020-11-10

ERDOGAN GRATULÁLT Erdogan is gratulált Joe Bidennek. Erdogan reményét fejezte ki, hogy a választás eredménye kedvező lesz a „baráti és szövetséges” Egyesült Államok népe számára. Közvetlenül Bidenhez intézve szavait úgy fogalmazott: „miként akkoriban, amikor alelnöksége idején számos alkalommal találkoztunk, a török-amerikai kapcsolatok most is mélyen gyökerező stratégiai jelleget hordoznak”.

2020-11-12

TÖRÖK: Törökországban a forgalmas helyeken betiltották a dohányzást. A tárca azt várja a rendelkezéstől, hogy az emberek helyesen fogják használni a maszkot, ami amúgy lakóhelyen kívül mindenhol kötelező a kis-ázsiai országban. ma

2020-11-16

SZÜRKE FARKASOK MINDENFELÉ
----------------------
Több nyugat-európai országban is komoly befolyással rendelkezik a török mélyállam által mozgatott Szürke Farkasok, amely a nagyobb kábítószerüzleteket ellenőrzi Törökországban. Franciaországban a hónap elején tiltották be a szervezetet, Németországban a legnagyobb szélsőjobboldali szervezetnek számít. Ankara egy gigantikus iszlamista fedőszerven (Vallásügyi Igazgatóság, Diyanet) keresztül ellenőrzi a törököket szerte a világon, köztük Európában. Erdogan 18 éve tartó hatalma alatt megnégyszerezte a Diyanet költségvetését, amely idén már 2 milliárd eurót tesz ki – ez több, mint a bel-, avagy a külügyminisztérium büdzséje.

A török titkosszolgálat (MIT) és a koalíciós kormányban részt vevő szélsőjobboldali MHP párt egy másik szervezetet is mozgat szerte a kontinensünkön, mégpedig a Szürke Farkasokat. Azt előre kell bocsátani, hogy a Szürke Farkasok szervezete be van tiltva Azerbajdzsánban és Kazahsztánban, Oroszországban pedig szélsőséges szervezetként tartják nyilván. !!!! A Szürke Farkasok ideológiája a török faj és nemzet felsőbbrendűségén, valamint egy, a Balkántól Közép-Ázsiáig terjedő, pántörök állam létrehozásának álmán alapul. !!! (a szervezethez köthető a II. János Pál pápa ellen elkövetett 1981-es merénylet is, hiszen a merénylő, Mehmet Ali Ağca a Szürke Farkasok tagja volt.)

November 4-én aztán a francia belügyminiszter bejelentette a Szürke Farkasok betiltását, mivel azok részt vettek két örmény népirtási emlékmű meggyalázásában. A török külügyminisztérium egy ideges hangú közleménnyel válaszolt, miszerint „nincsen olyan mozgalom, hogy Szürke Farkasok”. Azt mi tesszük hozzá, hogy – akárcsak Németországban – a Szürke Farkasok Franciaországban is a „Török Demokratikus Idealisták Szövetségei” (ADÜTDF) nevű ernyőszervezet alatt működnek.

Németországban az elhárítás 20 ezer török szélsőjobboldalit tart nyilván. A német politikus szerint minden nagyobb kábítószerüzlet Törökországban a Szürke Farkasokhoz kötődik. A német ADÜTDF-nek 170 szervezete és 7000 tagja van – ezzel a Szürke Farkasok az ország legnagyobb szélsőjobboldali szervezete.

Ausztriában a Szürke Farkasoknak az „Ausztriai Törökök Egyesülete” (ATF) nyújt szervezeti hátteret. Június végén a török szélsőségesek egy kurd tüntetés résztvevőit támadták meg Bécsben. Három hete pedig mintegy 30-50 török fiatal kezdett el randalírozni a bécsi Szent Anton templomban, károkat okozva a berendezésben. Az osztrák elhárítás szerint ezeket a csoportokat a török titkosszolgálat mozgatja. Ezen félelmeket erősítette meg a múlt hónapban egy önmagát török titkosszolgálati tisztnek kiadó férfi is, aki elmondta az osztrák rendőrségnek, hogy egy kurd származású volt Zöld párti országgyűlési képviselő meggyilkolására kapott megbízást.

November elején Malmö városában a Szürke Farkasok tüntetést tartottak. A Facebook-on meghirdetett esemény meghívójában „az azerbajdzsáni vértestvérek” melletti támogatásra szólítottak fel. A Szürke Farkasok évek óta működik az országban. (Káncz Csaba privátbankár)

2020-11-22

TÖRÖK GÁZ: Törökország szombaton bejelentette, hogy a tervezettnél tovább, november 29-ig végez kutatásokat földgázkincs feltárására az Oruc Reis török kutatóhajó a Földközi-tenger keleti medencéjében. A görög külügyminisztérium illegálisnak nevezte a török lépést, amely szerinte akadályozza a párbeszédet és az EU-török viszony javulásának lehetőségét. Az ügy kapcsán az Európai Unió november elején egy évvel meghosszabbította a Törökország ellen tavaly létrehozott szankciós keretrendszert, és további büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba. portfolio

2020-11-22

TÖRÖK INFLÁCIÓ!! A török jegybank a várakozásoknak megfelelően hatalmasat emelt az irányadó kamaton, 10,25 százalékról 15 százalékra. A török líra árfolyama újabb mintegy másfél százalékkal erősödött, a vezető török részvényindex lírában 1,4 százalékkal emelkedett. Nemrég egyébként már a líra megelőlegezte a bizalmat, és visszafordult a gödörből, amikor lemondott a pénzügyminiszter és leváltották a jegybank elnökét. Vannak azonban olyan hangok is, hogy ez csak a kezdet. A török jegybanknak további 2-5 százalékponttal 17-20 százalékra kéne emelnie a kamatot a következő hónapokban, hogy az inflációt meg tudja fékezni. privatbankar

2020-11-26

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt 337 embert egy török bíróság a 2016-os puccskísérletben való részvétele miatt. Az elítéltek nagyrészt katonatisztek, a légierő piló tái és a hadsereg parancsnokai, akik a vád szerint Erdogan elnök hatalmát akarták megdönteni. Az F-16-os pilótagyakornokokat ma egy életre elítélték annak ellenére, hogy nem vettek részt a puccskísérletben, annak ellenére, hogy aznap éjjel semmilyen tevékenységben nem vettek részt, annak ellenére, hogy bezárkóztak egy szobába, hogy elkerüljék a puccsot – mondja Busra Taskiran, az egyik elítélt menyasszonya. euronws

2020-12-02

Ankarában rendkívül éles átrendezését látjuk a pozícióknak, bár ez sokak gyanúja szerint csupán szemfényvesztés. Biden elnökké választása ugyanis felerősíti a veszélyt, hogy az orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszer októberi aktiválása miatt az USA kemény szankciókat vezet be az úgynevezett CAATSA-törvény alapján Törökországgal szemben.

The American Conservative minapi írása szerint Ankara megszűnt a NATO hűséges tagjának lenni, ezért már nem tekinthető amerikai szövetségesnek. A National Interest még tovább megy, Erdogant a kivégzett iraki diktátor Szaddám Huszeinhez hasonlítja, és elkerülhetetlen összecsapást jósol Washington és Ankara között.

Biden arról beszélt, hogy bátorítani kellene azokat a még létező törökországi vezetőket, akik képesek lehetnek arra, hogy szembeforduljanak Erdogannal, és „harcba szálljanak vele”. „Nem puccsal, hanem választásokon” – sietett leszögezni Biden. – „[Erdogan] Lebőgött. Lebőgött Isztambulban, lebőgött a saját pártjában. És mi eközben mit teszünk? Ülünk ölbe tett kézzel, és behódolunk. Az utolsó dolog, amit a kurdokkal kapcsolatban tettem volna, az a behódolás. Az abszolút utolsó.”

Hakan Fidan, a török nemzeti titkosszolgálat vezetője titkos tárgyalásokat kezdett az izraeli titkosszolgálat vezetőivel a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról. 2018 májusa óta – amikor kiutasították az izraeli nagykövetet a Gáza elleni véres támadások miatt, és az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztették – nincsen nagyköveti szintű képviselet egymás országaiban.

A december 10-11-én esedékes Európai Csúcs egyik legfontosabb külpolitikai témája, hogy Franciaország, Görögország és Ciprus nyomására vajon az EU meg tud-e egyezni szankciók bevezetéséről Törökországgal szemben. Macronnak a sorsdöntő 2022-es francia elnökválasztás előtt erős politikusnak kell látszania. Németország ebben az ügyben óvatosabb, hiszen 3 millió török származású él az országban.

Erdogan ezen a fronton is hirtelen békés hangot ütött meg. A múlt héten a vitatott Kelet-Mediterrán vizekről idő előtt hazarendelte az Oruç Reis nevű szeizmikus kutatóhajót. Szintén a múlt héten a török elnök hirtelen a jogállami reformok szükségességéről kezdett el szónokolni, egyben az európai közös jövő fontosságát emelte ki. Megfigyelők itt is óvnak attól, hogy a taktikai visszavonulásnak szánt PR-szólamoknak Európa bedőljön.

privatbankar Káncz Csaba

 

2020-12-08

ÜZENET A TÖRÖKÖKNEK: Közös légi és vízi hadgyakorlatot tartott a Földközi-tengeren Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország. a manőverek még vasárnap voltak, pontos helyüket nem fedték fel. „A négy ország elkötelezett a nemzetközi vizeken folyó hajózás szabadsága és a nemzetközi tengerjog tiszteletben tartása mellett” – írták. A földközi-tengeri gáz- és olajlelőhelyek kiaknázása miatt hónapok óta elmérgesedett vita folyik Görögország és Törökország között. telex

 

 

2020-12-15

Erdogan kijelentette, hogy országa kivár a reagálással az orosz SZ-400-as légvédelmi rakétarendszer beszerzése miatt az amerikai CAATSA-törvény értelmében kilátásba helyezett szankciók ügyében. Erdogan azt mondta, hogy hamarosan a demokraták kerülnek hatalomra az Egyesült Államokban. “Mi történt, hogy most alkalmazzák a CAATSA-törvényt Törökországgal-szemben?” – tette fel a kérdést, majd hozzátette: a hatalom átadása után sokkal jobban fogják látni a “dolgok menetét” Amerikában, ezért “türelmesek lesznek”. Erdogan hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak olyan mélyreható politikai és gazdasági kapcsolatai vannak Törökországgal, amelyeket sem figyelmen kívül hagyni, sem teljesen elveszíteni nem tud vagy akar egyik fél sem. A szankciók kilátásba helyezése politikai indíttatású, és semmilyen racionális alapja nincs, valamint minden fél számára csak kárt okoz, senkinek nem kedvez – vélte. Rámutatott: nincs olyan közös ügy, amely ne oldódna meg párbeszéden és együttműködésen keresztül. biztonsagpiac

 

2020-12-19

TÖRÖK FORDULAT!! "Törökország új fejezetet akar nyitni az Európai Unióval" - jelentette ki a minapi Merkel-Erdogan videó beszélgetés során Erdogan, aki egyúttal köszönetet mondott Merkelnek a török-EU kapcsolatokban tanúsított, építő jellegű hozzájárulásáért és erőfeszítéseiért. Erdogan nyomatékosította: Törökország továbbra is jó szándékú, konstruktív álláspontot képvisel a Földközi-tenger keleti medencéjének kérdésében is. A török vezető kiemelte: fontosnak tartja, hogy az Európai Tanács (ET) múlt heti csúcsértekezletén a tagországok "jóérzésű" állam- és kormányfőinek közreműködésével egy Ankara és Brüsszel közötti "pozitív napirend" irányába történtek jelzések. "Elvesztegetett idő", hogy a török-EU kapcsolatok az utóbbi két évben némely tagországok "szűkös érdekeinek fogságába estek" - figyelmeztetett a török elnök, majd rámutatott, hogy az Ankara és Brüsszel közötti "pozitív napirend kulcsa" a 2016. március 18-án aláírt migrációs megállapodás frissítése. profitline

 

2020-12-20

Szörnyű baleset történt a törökországi Gaziantep egyik magánkórházának koronavírus-fertőzötteket ápoló intenzív osztályán, ahol felrobbant egy lélegeztetőgép, amit tűzvész követett. Bár az információk még töredékesek, de úgy tűnik, hogy csupa ágyhoz kötött, magatehetetlen beteg halhatott meg, a kilenc halott mellett a hírek szerint ugyanis nem volt egyetlen sebesült sem. 444

 

2020-12-26

Befejezte a műsorszórást az alig egy hónapot működő Olay TV kormánykritikus televízió Törökországban pénteken, mert főszerkesztője, Suleyman Sarilar szerint nem tudott többé ellenállni a tudósításai miatti masszív kormányzati nyomásnak. Török napilapok feltételezései szerint az Olay TV azt követően került kormányzati össztűz alá, hogy közvetítette a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) parlamenti frakciójának ülését. demokrata

 

2020-12-30

Kíméletlenül lecsapott a török bíróság a puccsistákra. Összesen 12 súlyosbított és 80 hagyományos életfogytiglani börtönbüntetésről szóló ítéletet hozott szerdán egy ankarai bíróság abban a perben, amelyben a 2016. júliusi törökországi katonai puccskísérlet 132 résztvevőjét vádolták. Az életfogytiglanra ítélt 92 embert az alkotmányos rend megsértésének kísérletében találták vétkesnek. Kilenc vádlottat minden vádpontban felmentettek, míg három ember aktáját leválasztották a perről. infostart

 

Statisztika

Most: 2
Összes: 668229
30 nap: 5897
24 óra: 210