Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VIlágkörkép 2018. 12. 10.

LÉGY NAPRAKÉSZ ISMERD MEG A VILÁG TÖRTÉNÉSEIT - RÖVIDEN, TÖMÖREN CSAK A LÉNYEG, MAGYARUL.
HÍRLEVELEK HETI 6X, KORA REGGEL A POSTALÁDÁBAN. 

VILÁGKÖRKÉP - SZERKESZTI KOZSDI TAMÁS, dipl. közgazdász, író (összefoglalókkal és kommentárral kiegészítve) - Előfizethető: Negyedévre 3500 ft. itt: taviratok@gmail.com (számlázási cím megadásával).

Egy napi hírlevél így néz ki mint pl. ez is:

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

 

MENEKÜLÉS

[dec. 10. hétfő] Az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz kedden a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról – mondta soron kívül tartott hétfő délutáni parlamenti felszólalásában Theresa May brit miniszterelnök. May belátta, hogy ha a megállapodásról szóló szavazást az eredeti terveknek megfelelően kedd este megtartották volna, az egyezményt az alsóház „jelentős többséggel” elutasította volna. May még a csütörtökön kezdődő EU-csúcsértekezlet előtt tárgyal uniós országok vezetőivel, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetőségével, áttekintve velük az egyezmény azon elemeit, amelyekkel kapcsolatban a londoni alsóház „aggályainak adott hangot”. (ír-északír határellenőrzés visszaállítása) (népszava)

 

EHHEZ: Az világos, hogy az EU27 nem akar semmiféle érdemi újra tárgyalást és a jelek szerint erre nem is törekszik a brit kormány, inkább csak arra, hogy a "vészhelyzeti megoldás" esetleges aktiválása ne járhasson a vámunióba való időkorlát nélküli brit beleragadással. Mindenesetre a holnapi szavazás elhalasztása szakadást váltott ki a fontban: másfél éves mélypontra bukott a dollárral és ennek közelébe az euróval szemben, hiszen nőtt a megállapodás nélküli brit EU-s kizuhanás forgatókönyvének esélye. Egyre valószínűbb a Brexit-megállapodás brit parlamenti elutasítása, azaz a megállapodás nélküli brit kiesés forgatókönyve - ezzel a nem túl megnyugtató üzenettel kommentálta a mai fejleményt a francia külügyminiszter. Nathalie Loiseau a Reuters tudósítása szerint azt is jelezte: ez rendkívül költséges lenne Nagy-Britanniának, de káros lenne az EU-nak is. - Az EU-s külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásáról távozva Heiko Maas német külügyminiszter is világossá tette: egyszerűen ne látja, hogy mit lehetne megváltoztatni a Brexit-megállapodáson, hiszen azt mindkét fél (britek és az EU27) is elfogadta. Hozzátette: ezzel együtt az is fontos, hogy rendezett (megállapodással véget érő) brit kilépést szeretnének. (portfolio)

 

EHHEZ: Mi vezetett a lefújáshoz? Ma hétfőn telefonkonferenciát tartott May a kulcsfontosságú minisztereivel és felmérte a szavazási hangulatot. Ezután juthatott arra az elhatározásra, hogy tényleg súlyos lenne a veresége. (portfolio)

 

MAY SATUBAN

[dec. 11. kedd] A politikai satuba szorult Theresa Mayt még az ág is húzza: nem elég, hogy kiderült, mégsem támogatja a brit alsóház a nagy nehezen összeizzadt Brexit-megállapodást, nem elég, hogy otthon meg akarják buktatni, nem elég, hogy az EU sem akar már tárgyalni a britek - egyébként népszavazáson deklarált - kilépéséről, hanem még a kormányzati Mercedes ajtaja sem akart kinyílni, derült ki a Guardian videójából (444): https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=-x5MUxcspCE

 

VIASZ

[dec. 11. kedd] Tegnap a berlini Madam Tussauds viaszmúzeumban bemutatták az új viaszbábuikat a hercegi párról, és valami egészen szürreális és félelmetes lett a végeredmény. Meghan hercegné úgy néz, mint akire fegyver fognak, olyan segélykérőek lettek a szemei, az arcéleivel pedig fát lehetne vágni, az összkép pedig mintha a Twin Peaks egy képkockája lenne. Harry herceg pedig megkapta egy sorozatgyilkos gonosz vigyorát valamilyen egészen megmagyarázhatatlan  oknál fogva. (24)

 

[dec. 11. kedd] Elutasítást kapott Hágában és Berlinben May. Berlin álláspontja határozott: nincs lehetőség újra tárgyalni a brit kilépési megállapodást. Korábban Hágában hallgatta meg a holland kormányfő Theresa May-t, de Mark Rutte sem mondott neki semmi biztatót. Ezalatt az Egyesült Királyságban több párt újabb referendumot szorgalmazó parlamenti képviselői ügyük elősegítésére maguk üzentek Európának. - Arra kérjük az európai vezetőket - mondta szószólójuk, - hogy hosszabbítsák meg az 50-es cikkelyben foglalt határidőket, ami által az Egyesült Királyság független államként, egy demokratikus eljárással olyan eredményre juthat, amely az európai nemzetek egész családjának és tagjainak javát szolgálná, az Egyesült Királyság Európai Unióban maradásával. Az újabb népszavazás kezdeményezése egyre népszerűbb a közvélemény körében. A felmérések szerint a szűk többség az EU-ban maradna. - Nem kéne kilépnünk, ezt mindenki tudja - vélte egy nő. - Szerintem ez a gond, egy rossz dolgot próbálunk jóra fordítani. Az egyre nagyobb káoszban csak pillanatnyi fogódzót ad, hogy a kormány tisztázta: január 21-ig parlamenti szavazásig jut a feltehetően átdolgozott kilépési megállapodás.

 

[dec. 12. szerda] Összejött a párton belüli bizalmatlansági indítványhoz szükséges 48 támogatás a brit konzervatívoknál, így szavazhatnak a képviselőcsoport tagjai arról, eltávolítanák-e a helyéről a brit miniszterelnököt. May-nek egyszerű többségre – vagyis 158 szavazatra – lesz szüksége, hogy a helyén maradhasson. Szavazás ma este. (hvg)

 

NÉMETORSZÁG

 

 

[dec. 10. hétfő] Már felsorolni is nehéz lenne a Deutsche bankot sújtó botrányos eseteket, hiszen kis túlzással minden napra jut egy. Most a Financial Times írta meg, hogy a társaságnál gyanús adóügyi tranzakciók történtek: olyan részvényekre vehettek igénybe osztalékhoz kapcsolódó adókedvezményt az ügyfelek, amelyek nem is voltak a tulajdonukban. A Deutsche Bank júliusban már kapott egy 75 millió dolláros bírságot az amerikai tőzsdefelügyelettől hasonló ügyek "hanyag" kezelése miatt, a mostani vizsgálatnak egyelőre várni kell a következményeire. (portfolio)

 

AUSZTRIA

 

 

[dec. 12. szerda] Csaknem 38 millió eurónyi olasz maffiapénzt zároltak a hatóságok Ausztriában. A pénz bankszámlákon, céges számlákon, alapítványok kezelésében volt. A nyomozók több osztrák városban tartottak házkutatásokat, ezekben együttműködtek az olasz hatóságokkal. (euronews)

 

HOLLANDIA

 

 

[dec. 10. hétfő] Legalább 2,3 milliárd euró közvetlen kárt okozna a holland gazdaságnak 2023-ig az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása – közölte a hágai számvevőszék hétfőn. A “kemény Brexit” recesszióba sodorhat több más országot is. A CPB holland gazdaságpolitikai elemzőközpont korábban arról számolt be, hogy összességében Hollandia 2030-ig a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékát, azaz 10 milliárd eurót veszíthetne a britek kiválásán. Számítások szerint az Európai Unió tagországai közül a Benelux-államok és Írország lesznek a Brexit legnagyobb gazdasági vesztesei. Hollandiának az Egyesült Királyság a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere a szomszédos Németország és Belgium után. (gazdasagiportal)

 

HORVÁTORSZÁG

 

 

[dec. 10. hétfő] A tiltakozók szerint nem bátorítani kell az illegális bevándorlókat, hanem inkább kerítést kellene építeni. Horvátország is azok közé az uniós tagállamok közé tartozik, ahol komoly vitát okozott az ENSZ javaslata. Az államfő nem támogatta, a miniszterelnök viszont igen, pedig mindkét politikus ugyanannak a jobboldali pártnak a soraiból került ki. Többtucatnyian tüntettek a marrákesi egyezmény ellen vasárnap Splitben. A tüntetők jelezték, „ellenzik Horvátország iszlamizációját”, csakúgy mint a tömeges betelepítést, és arra kérik a horvát kormányt, ne vegyen részt az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadásában. „A horvát kormány képviselői senkitől sem kaptak felhatalmazást arra, hogy ezt az egyezményt aláírják. Minket senki se kérdezett meg erről, és korábban sem volt róla szó” – mondta a tüntetés szervezője. (hirado)

 

UKRAJNA

 

 

 

[dec. 10. hétfő] Oroszország továbbra is akadályozza az ukrán kikötők közötti közlekedést a Kercsi-szoroson keresztül, jelenleg száznégy hajó vár átengedésre. Az orosz fél mindkét irányba naponta csak néhány hajót enged át. Az orosz kikötőkbe tartó hajók viszont akadálytalanul közlekedhetnek a szoroson keresztül. (híradó)

 

NORVÉGIA

 

 

 

[dec. 10. hétfő] Átadták az idei Nobel-békedíjakat Oslóban. A két kitüntetett Denis Mukwege kongói orvos és Nadia Murad, az iraki kurd jazidi kisebbség tagja. Mindketten a szexuális erőszak, mint háborús fegyver alkalmazása ellen folytatott erőfeszítésükért vehették át a díjat. Murad, aki saját bőrén tapasztalta meg az Iszlám Állam brutalitását, így mondott köszönetet: „Nagyon nagy megtiszteltetés ez, de tény, hogy egyedül az igazságszolgáltatás, a bűnösök elítélése állíthatja helyre a méltóságunkat. Nincs az a díj, amely kárpótolhatja népünket, amiért szeretteinknek jazidi származása miatt kellett szörnyű halált halnia”– mondta Murad, aki hangsúlyozta, meg kell menteni az emberek életét, függetlenül a bőrszínüktől, a vallásuktól, a nemzetiségüktől. Az idei békedíj másik kitüntetettje a sebész-nőgyógyász Mukwege, aki kórházában olyan nőket kezel, akiket erőszak ért az 1994-es ruandai népirtás utóhatásának tekinthető kongói háborúban. (zoom)

 

USA

 

 

[dec. 10. hétfő] Az amerikai elnökre is rávetül azoknak a vesztegetési vádaknak az árnyéka, amelyeket korábbi ügyvédjével szemben fogalmazott meg az ügyészség. Vezető demokrata párti politikusok vasárnap már olyan nyilatkozatokat tettek a Cohen ügyében benyújtott ügyészségi papírokra reagálva, amelyekben felvetették az elnök elmozdítására irányuló bűnvádi eljárás megindításának az eshetőségét. Arról is beszéltek, hogy amint Trump távozik hivatalából, a hallgatási pénzek miatt csaknem bizonyosan vádat emelnek majd ellene, és csak az őt követő elnökön fog múlni, kegyelmet kap-e, elkerülheti-e a börtönt. A szóban forgó ügyészségi dokumentumok nem tartalmaznak olyan kifejezett állítást, hogy az akkori elnökjelölt bűncselekményt követett el, azt viszont kifejezetten tartalmazzák, hogy Trump utasította Cohent, fizessen a Stormy Daniels néven ismert pornósztárnak és a Karen McDougal korábbi Playboy-modellnek. -- Kellemetlen hétvégéje volt Jared Kushnernek, az elnök vejének is, akiről azt írta a New York Times, hogy tanácsokat adott Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek, hogyan kezelje a Hasogdzsi-gyilkosság után kialakult válsághelyzetet. (népszava)

 

VOYAGER 2: A SOHA VISZONT LÁTÁSRA

[dec. 10. hétfő] Átlépett a csillagközi térbe az 1977-ben útnak indított Voyager 2 űrszonda, amely ikertestvére, a Voyager 1 után a második olyan, ember alkotta űreszköz, amely "elhagyta Naprendszerünket". A misszió vezető kutatója, Edward Stone szerint a Voyager 2 űrszonda november 5-én lépett át a csillagközi térbe, túljutva a helioszféra határán, vagyis elhagyva azt a régiót, amelyben a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban. A kutatók abból észlelték a "kilépést", hogy a szonda által érzékelt részecskék egyszer csak eltűntek. A Voyager 2 áthaladásának különlegessége, hogy még van olyan működő műszer az űreszköz fedélzetén, amely "példátlan információkkal szolgál a csillagközi térbe való átlépés milyenségéről". A Voyager 1-et 1977. szeptember 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból, tizenhat nappal testvérszondája, a Voyager 2 fellövése után. Bár a Voyager 1 indult másodikként, gyorsabban halad. 2012. augusztus 25-én lépett át a csillagközi térbe. Jelenleg 61 ezer kilométeres óránkénti sebességgel halad és 22 milliárd kilométerre jár kiindulópontjától. A Voyager 2 csaknem 18 milliárd kilométerre van a Földtől és nagyjából 54 ezer kilométer per órás sebességgel halad. A NASA szakemberei szerint ugyanakkor az ikerszondák technikailag még mindig a Naprendszeren belül vannak. A kutatók ugyanis úgy vélik, hogy a Naprendszer az úgynevezett Oort-felhő külső pereméig nyúlik. A két űreszköznek még évezredekbe fog telni, mire áthalad ezen az üstököszónán. (infostart)

 

HÁTTÉR: A két űrszonda eredeti küldetése a Naprendszer külső bolygóinak - a Jupiternek, a Szaturnusznak, az Uránusznak és a Neptunusznak - a megfigyelése volt. Eredeti missziójukat már 1989-ben befejezték.

 

ENYHÜLÉS KÍNÁVAL

[dec. 11. kedd] Mérséklődött a kereskedelmi háborús feszültség, miután a Bloomberg ma arról számolt be, hogy Kína az Egyesült Államokban gyártott autókat terhelő 40 százalékos importvámját 15 százalékosra csökkentheti hamarosan. A hírt követően az európai tőzsdék tovább emelkedtek, míg az európai autóipari részvények valósággal szárnyalnak ma délután. A kínai alelnök telefonon egyeztetett Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel és Robert Lighthizerrel, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójával, a két ország kereskedelmi tárgyalásainak következő szakaszáról. (portfolio)

 

HÁTTÉR: Kína júliusban emelte 40 százalékosra az Egyesült Államokban készülő autók importvámját, válaszul az USA által a kínai termékekre korábban kivetett importvámokra.

 

FORRÓSODIK

[dec. 11. kedd] Szövetségi ügyészek szerint Trump az amerikai demokráciát veszélyeztető bűncselekményt követett el. Jó előre tudni lehetett, hogy Robert Mueller, az elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész újabb részleteket hoz nyilvánosságra nyomozásának eredményeiről. A bombát azonban nem ő robbantotta, hanem szövetségi ügyészek. Egy New York-i bíróságra benyújtott beadványban ugyanis gyakorlatilag kijelentették, hogy az amerikai elnök megsértette a kampányfinanszírozási törvényt, azaz bűncselekményt követett el. Olyat, ami az ügyészség szerint az amerikai demokráciát veszélyezteti. Az ügyészek beadványa (sentencing memo) alapvetően arról szólt, milyen büntetés kiszabását kérik Trump egykori személyes ügyvédjére, Michael Cohenre, aki korábban bűnösnek vallotta magát a kampányfinanszírozási törvények megsértésében. A Robert Mueller vezette különleges ügyészi nyomozásra koncentráló Trumpnak két napba telt, mire rájött, hogy milyen veszélyt jelent rá az ügyészi beadványba elejtett mondat, ami bűnösségére utal. Legalábbis ezt jelzi, hogy Twitter-oldalán, ahol rendszeresen támadja Muellert és csapatát, csak hétfőn kelt ki az ellene tett vád ellen. Az elnök szerint az egész mögött a demokraták állnak, akik miután nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy összejátszott volna az oroszokkal az elnökválasztási kampány idején, most újabb mondvacsinált indokkal próbálkoznak. Ezzel csak egy baj van. A kérdéses ügyészi hivatalt (New York Déli Körzet – Southern District of New York) egy Trump által kinevezett szövetségi ügyész, Geoffrey Berman vezeti, akit nehéz azzal megvádolni, hogy ellenséges lenne az elnökkel szemben. Hiszen korábban Trump mostani ügyvédjével, Rudy Giuilianival együtt dolgozott egy ügyvédi irodában, és még önkéntesként is segítette Trump elnökválasztási kampányát. Szövetségi ügyésznek pedig azután nevezte ki az elnök, hogy személyesen beszélgetett vele. Demokrata politikusok gyorsan lecsaptak az ügyészség nyújtotta lehetőségre, és már arról kezdtek el beszélni, hogy emiatt már meg lehet indítani Trump ellen a közjogi felelősségre vonást (impeachment), ami az elnök leváltásával érhet véget. Valamint arról, hogy vádemelés, és börtönbüntetés vár rá, amit lejár hivatali ideje, és már nem védi az elnöki szék. Jogi szakértők kiemelték, az ügyészségnek biztosan vannak bizonyítékai arra, hogy Cohen Trump utasítására hajtotta végre a törvénysértést, és csak azért nem emeltek még vádat ellene, mert elnökként védve van. (24)

 

COHEN 36 HÓ

[dec. 13. csüt.] Egy amerikai bíróság 36 hónapig tartó tartó börtönbüntetésre ítélte Donald Trump amerikai elnök egykori személyes ügyvédjét, emellett két hónapig tartó börtönbüntetéssel sújtották azért, mert hazudott a kongresszusnak. Michael Cohen korábban bűnösnek vallotta magát a kampányfinanszírozási törvények megsértésében. Cohen a 2016-os elnökválasztási hajrában lefizetett két nőt, egy pornószínésznőt, valamint egy Playboy-modellt, hogy ne beszéljenek arról, hogy Trump megcsalta velük feleségét. (zoom)

 

KANADA

 

 

HUAWEI KELEPCE

[dec. 12. szerda] Tizenöt millió kanadai dollár (3,2 milliárd forint) óvadékot ajánlottak a Huawei kínai távközlési óriásvállalat Kanadában letartóztatott globális pénzügyi igazgatójának az ügyvédei hétfőn. Az amerikai kérésre elfogott kínai menedzser ügyében illetékes vancouveri törvényszék anélkül, hogy döntést hozott volna az óvadék megállapításáról, vagy elutasításáról, ülését elnapolta keddre. Az Egyesült Államok és John Gibb-Carsley kanadai ügyész arra kérte pénteken a vancouveri bíróságot, hogy ne engedje szabadon a kínai menedzsert, mert a Huawei alapítójának lányaként jelentős pénzügyi háttérrel rendelkezik, és fennáll a szökés veszélye. A CBC kanadai műsorszolgáltató úgy tudja, hogy Mengnek hét útlevele van. (hvg)

 

ÖRMÉNYORSZÁG

 

 

ERŐS FORDULAT

Az Én Lépésem Párt nyert, és legyőzte a Virágzó Örményország és a Megvilágosult Örményország nevű pártokat. Nikol Pasinján ügyvezető kormányfő Én Lépésem (My Step) elnevezésű pártszövetsége szerezte meg a szavazatok 70,43 százalékát a vasárnap Örményországban tartott előrehozott parlamenti választásokon. A Frank Sinatra My way című dalára emlékeztető korrupcióellenes szövetség győzelme egy percig sem forgott veszélyben, az előzetes közvélemény-kutatások is 70 százaléki eredményt jósoltak neki.

 

Én Lépésem Párt 70,43% vezeti: Nikol Pasinján

Virágzó Örményország 8,27%

Megvilágosult Örményország 6,37% (Index)

Örményország Köztársasági Párt (korább kormányzó) 4.7% (NEM JUTOTT BE!)

 

HÁTTÉR: 

2017. ápr. 2. Választáson a tíz éve hivatalban lévő Szerzs Szargszján államfő vezette Örményország Köztársasági Pártja győzött.

2018. ápr. 17. A parlament Szargszjánt választotta meg az elnöki hatáskörök rovására megerősített kormányfői tisztségre. A korrupcióval és hatalomátmentéssel vádolt politikus ellen tiltakozások, tüntetések kezdődtek, s ő egy héttel később lemondásra kényszerült.

2018. máj. 8. Nikol Pasinján 43 éves politikus került hatalomra több hetes, a korrupció ellen indított, kormányellenes megmozdulások eredményeképpen.

2018. okt. A parlament rendkívüli ülésén szavazott az új miniszterelnök személyéről, de Pasinjánra nem szavazott senki. Az örmény alkotmány szerint ha a törvényhozásnak kétszer egymás után nem sikerül miniszterelnököt választania, a parlamentet fel kell oszlatni, és előrehozott választásokat kell kiírni.

 

PERU

 

 

NÉPSZAVAZÁS VOLT

[dec. 10. hétfő] A legmagasabb állami szinteket érintő korrupciós botrányokat követően a szavazók döntő többsége támogatta a vasárnap Peruban tartott népszavazáson az átfogó alkotmányos reformokról szóló kezdeményezést. Előzetes eredmények szerint a 24 millió szavazó mintegy 85 százaléka támogatta a népszerű Martín Vizcarra államfő kezdeményezését, amely a többi között azt a javaslatot tartalmazta, hogy a képviselőket ne lehessen újraválasztani közvetlenül a mandátumuk lejárta után. (index)

 

HÁTTÉR: az ország több vezető politikusa, köztük négy korábbi államfő ellen nyomoznak Latin-Amerika legnagyobb korrupciós botrányának ügyében, amelynek központjában az Odebrecht brazil építőipari vállalat áll. A cég egy 2016-ban az Egyesült Államokkal, Svájccal és Brazíliával megkötött alku keretében beismerte: tucatnyi országban fizetett le tisztségviselőket építési projektek kivitelezésének elnyerése érdekében. (index)

 

ANTARKTISZ

 

 

28 MÉTER

Már az eddig stabilnak hitt antarktiszi gleccserek is olvadnak. közölte a NASA. A kutatók először észleltek jelentős olvadást ezen a területen. A kelet-antarktiszi régióról eddig úgy vélték a tudósok, hogy kevésbé fenyegetik azok a drasztikus változások, amelyek az Antarktisz más területeinek jégtakaróit sújtják. A műholdas felvételek szerint azonban a kelet-antarktiszi partvonal nagyjából egynyolcad részén vékonyodnak a gleccserek és nagyobb sebességgel is mozognak. A szakemberek szerint ennek a régiónak a vízgyűjtő medencéiben elegendő jég van ahhoz, hogy 28 méterrel megnövelje a globális tengerszintet, ha a jég teljesen elolvad. (euronews)

 

VENEZUELA

 

 

KIS SEGITSÉG

[dec. 10. hétfő] Két, nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas hadászati bombázót vezényelt Venezuelába Oroszország – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a két Tu-160-as bombázó a Caracas melletti Maiquetia repterére szállt le hétfőn, 10 ezer kilométeres átrepülés után. A közlemény arra nem terjedt ki, hogy a gépeken volt-e fegyver. (zoom)

 

HÁTTÉR: Orosz Tu-160-asok a 2008-as orosz-grúz háborút követően landoltak először Venezuelában, s a dél-amerikai országba érkezett akkor egy rakétahordozó cirkáló is. Két ilyen bombázó 2013-ban is felkereste a baloldali populista vezetés alatt álló, Washingtonnal éles konfrontációban álló országot. Múlt héten delegáció élén Moszkvában tárgyalt Nicolás Maduro venezuelai elnök. A vizit idején a felek több mint 6 milliárd dollárnyi orosz beruházás venezuelai garantálásáról született megállapodás. A venezuelai küldöttség emellett 600 ezer tonna orosz búza vásárlásáról és a dél-amerikai ország fegyverrendszereinek orosz karbantartásáról is szerződést kötött.

 

EHHEZ: Maduro egyébként bejelentette, hogy országa áttér a GLONASS orosz műholdas navigációs rendszer használatára. (zoom)

 

[dec. 11. kedd] „Az orosz és a venezuelai népnek meg kell érteniük, mi zajlik éppen: miközben népeik szenvednek, két korrupt ország elherdálja a közpénzt és elveszi a szabadságot” – kommentálta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt, hogy Moszkva két Tu-160-as bombázót, valamint egy An124-es szállítógépet és egy Il-62 utasszállítót küldött Venezuela fővárosába, Caracasba. Moszkva egyből válaszolt, Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő teljesen méltatlannak nevezte az amerikai külügyminiszter szavait. (hvg)

 

EHHEZ: Az orosz gépek hétfőn érkeztek meg a latin-amerikai országba, hivatalosan azért, hogy szimbolikus támogatást nyújtsanak Venezuelának. A gépeket útjuk több szakaszán a norvég légierő F-16-os gépei kísérték. Egyelőre nem tudni, hogy az orosz katonai gépek meddig maradnak az USA közelében lévő országban.

 

VIDEÓ: Itt látható ahogy leszállt a 2 szuper gép és ahogy fogadták nagy örömmel az orosz pilótákat. https://www.youtube.com/watch?time_continue=75&v=6TISjbIorRc

 

IZRAEL

 

 

[dec. 11. kedd] Több tucat felfegyverzett izraeli katona tört be a Palesztin Hírügynökség, a WAFA központjába Ramallahban. Könnygáz-gránátokat lőttek ki, és olyan adathordozók átadására kényszerítették az újságírókat, amelyken köztéri biztonsági kamerák által rögzített képsorok láthatók. A hadsereg a város északi részeiben is razziázott, illetve kamerákat távolítottak el több épületről. Az utcán palesztin lakosok próbálták útjukat állni, majd össze is csaptak a katonákkal. A katonaság ekkor is könnygázt vetett be, sőt gumilövedéket is kilőttek, néhány embert megsebesítve. Mindez vélhetően az előző éjjeli támadással áll összefüggésben, amikor autóból több lövést adtak le izraeli telepesekre, akik közül többen megsebesültek. (euronews)

 

PINK FLOYD MÁSOLAT

[dec. 11. kedd] Lemondta izraeli koncertjét a Pink Floyd zenéjét játszó zenekar Roger Waters nyomására. A UK Pink Floyd Experience nevű együttes három koncertet adott volna január elején Beér-Seván, Tel-Avivban és Haifán, de a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű, Izrael-ellenes mozgalmat támogató Roger Waters vasárnapi felszólítására lemondták az előadásokat. „Szánalmasan rosszindulatú és tiszteletlen lépés lenne Izrael szegregált közönsége előtt énekelni dalaimat és hozzájárulni az ország rasszista és apartheid kormányának kulturális szerecsenmosdatásához” - írta Waters Facebook-üzenetében. "Az emberek, akiket szórakoztatni szándékoznak, megölik szomszédaik gyermekeit, naponta lövik le őket hidegvérrel. Minden emberiesség nevében kérlek benneteket, hogy hallgassátok meg kérésemet, és még ma mondjátok le" - tette hozzá. A koncertek törlésére felkért együttes néhány órán belül bejelentette szintén a Facebookon, hogy egyik izraeli fellépésüket sem tartják meg. Később internetes támadások érték őket, és felszámolták Facebook-oldalukat. (magyarhirlap)

KÍNA

 

 

MOBILOS ADOK-KAPOK

[dec. 10. hétfő] Egy kínai bíróság előzetes döntése alapján az Apple több iPhone-jának importját és árusítását megtiltották, miután a bíróság egy elhúzódó szabadalmi vitában a Qualcomm chipgyártó javára döntött. A Qualcomm szerint az Apple a társaság két szoftveres szabadalmát is megsértette, a vonatkozó szabadalmak a fényképek átméretezésére és az érintőképernyőn használt applikációk kezelésére vonatkoztak. A döntés az iPhone 6s és az iPhone X közötti készülékeket érinti, amelyek az Apple iOS operációs rendszerének korábbi verzióit használják. (portfolio)

 

MISS WORLD

[dec. 10. hétfő] Vanessa Ponce de Leon, Mexikó 26 éves indulója történelmet írt szombaton, hiszen országának eddig egyik szépséges delegáltja sem tudta megnyerni a versenyt. Vanessa 117 ország indulóit utasította maga mögé, köztük a második udvarhölgyét Miss Thaiföldet, Nicolene Limsnukant, és a harmadik helyezett, Miss Ugandát, Quiin Abenakyót.

 

ENSZ

 

 

[dec. 10. hétfő] Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását a marokkói Marrákesben hétfőn megkezdődött konferencián, összesen 150 ország képviselőjének részvételével. A főtitkár szerint számos hazugságot terjesztettek a most jóváhagyott migrációs csomaggal kapcsolatban, amelyet Guterres a szenvedés és a káosz megelőzését szolgáló útitervnek nevezett. Az ENSZ globális migrációs megállapodását, amely jogilag nem kötelező érvényű, december 19-én bocsátják szavazásra a világszervezet közgyűlése előtt. Ez az a megállapodás, amelyből Magyarország kihátrált, mert az Szijjártó Péter külügyminiszter szerint "teljesen ellentétes a józan ésszel, Magyarország érdekével és az európai biztonság helyreállításának szándékával". A jóváhagyás folyamatából hazánk mellett Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország és Szlovákia is kilépett. (hvg)

 
 Statisztika

Most: 5
Összes: 430617
30 nap: 9154
24 óra: 384