Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VIlágkörkép 2018. 12. 24.

LÉGY NAPRAKÉSZ ISMERD MEG A VILÁG TÖRTÉNÉSEIT - RÖVIDEN, TÖMÖREN CSAK A LÉNYEG, MAGYARUL.
HÍRLEVELEK HETI 6X, KORA REGGEL A POSTALÁDÁBAN. 

VILÁGKÖRKÉP - SZERKESZTI KOZSDI TAMÁS, dipl. közgazdász, író (összefoglalókkal és kommentárral kiegészítve) - Előfizethető: Negyedévre 3500 ft. itt: taviratok@gmail.com (számlázási cím megadásával). 

Egy napi hírlevél így néz ki mint pl. ez is:

 
 

IZRAEL

TÖRÖK-IZRAELI ADOK-KAPOK

[dec. 23. vas] Erdogan egy előző napi rendezvényen Isztambulban úgy fogalmazott: "Ne rúgj bele az ellenségbe, akit a földre terítettél. Nem egy zsidó vagy te Izraelben". "Most már napi szinten ki vagyok téve az antiszemita zsarnok Erdogan trollkodásának" - mondta Netanjahu egy keresztény katonákkal vasárnap tartott találkozón Tel-Avivban. "Ő (Erdogan) megszállott Izraellel szemben. Ő (Erdogan) aztán tudja, hogy mi az az erkölcsös hadsereg és a valódi demokrácia, szemben a (török) hadsereggel, amely nőket és gyerekeket mészárol le kurd falvakban, és szemben az állammal, amely, sajnálatomra, napról napra egyre diktatórikusabbá válik" - fogalmazott az izraeli kormányfő. A török államfő azzal vádolta a nap folyamán Netanjahut, hogy "állami terrort folytat". "Netanjahu, zsarnok vagy. Te vagy az állami terror vezetője" - mondta híveinek Isztambulban Erdogan, aki azzal vádolta Izraelt, hogy "ártatlan férfiak, nők és gyerekek tízezreit gyilkolja Palesztinában". Netanjahu korábban a Twitteren reagált Erdogan szombaton elhangzott kijelentéseire, "Észak-Ciprus megszállójának" nevezve őt, akinek - mint az izraeli miniszterelnök fogalmazott - "hadserege nőket és gyerekeket mészárol le kurd falvakban, Törökországon belül és kívül". (hvg)

 

ROMÁNIA

OTP GIGA BÜNTETÉS?

[dec. 23. vas] A román fogyasztóvédelemi hatóság szabálytalannak minősítette az OTP ottani pénzintézetének korábbi gyakorlatát, amellyel csoporton belül kiszervezte az országban nyújtott hiteleket. Ezért 160 ezer lejes (11 millió forint) büntetést szabott ki, de ami ennél sokkal fájdalmasabb lehet, hogy a – döntés ellen fellebbező – OTP-nek vissza kellene fizetnie a szóban forgó hitelállományhoz kapcsolódó bevételeket, amelyek nagysága a profit.ro pénzügyi portál szerint meghaladja a 200 millió eurót. A portál cikke szerint az OTP Bank 2006-2009 közötti gyakorlatával sértette meg a romániai fogyasztóvédelmi törvényt, mert annak értelmében nem lehetett volna kiszervezni külföldre az országban kihelyezett teljesítő hitelállományt. Ezt mégis megtette, az írás szerint 2009 végéig összesen több mint 550 millió svájci frankos állomány került a csoport hollandiai leányvállalatához (OTP Financing Solutions BV) részben közvetlenül, részben a magyar központon keresztül. Ennek a holland társaságnak azonban a hatóság szerint nem lett volna joga kamatokat és egyéb díjakat szednie az ügyfelektől, ezért vissza kell fizetni a szóban forgó teljes hitelállományon 2006. június 12. és 2015. november 23. között elért bevételeket, beleértve a kamatokat, a jutalékokat és a büntető kellegű díjakat. Ez 243,6 millió svájci frank plusz 20,4 millió euró, mostani árfolyamon összesen közel 76 milliárd forint, a szóban forgó időszak középárfolyamaival számolva pedig nagyjából 63 milliárd forint lehet az összeg. (g7)

EHHEZ: OTP közleménye: A romániai fogyasztóvédelem több banknál is vizsgálta a hitelek externalizálását (ami a román piacon 2005-2008-ben általános gyakorlatnak számított), és több elmarasztaló határozatot is hozott bankok ellen. Az OTP Bank Románia álláspontja, hogy minden vizsgált esetben az aktuális és vonatkozó törvények szerint járt el, ennek megfelelően bírói úton fellebbez a jegyzőkönyv ellen (ahogy a többi érintett bank is tette).

 

USA

ŰRMISSZIÓ INDULT

[dec. 23. vas] Elindította első nemzetbiztonsági űrmisszióját az Egyesült Államok számára a SpaceX amerikai magán űrkutatási vállalat. A Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó cég által épített, nagyjából 500 millió dollár (142,5 milliárd forint) értékű GPS-műholdat szállító Falcon-9-es hordozórakéta helyi idő szerint délelőtt 9 óra előtt néhány perccel emelkedett fel a floridai Cape Canaveralból. A kilövési folyamatot az elmúlt héten - köztük szombaton - négyszer kellett megállítani a rossz időjárási körülmények és műszaki problémák miatt. a vasárnapi rakétafelbocsátást jelentős győzelemként könyvelheti el az Elon Musk magántulajdonában lévő SpaceX, amely évek óta próbált betörni a katonai űrrakéták Lockheed és a Boeing amerikai repülőgép-ipari vállalat által dominált jövedelmező piacára. (portfolio)

 

NORVÉGIA

GIGA SZÉLERŐMŰ KOMPLEXUM ÉS A LAPPOK VÉDELME

[dec. 23. vas] Az ENSZ kérése ellenére Norvégia nem függeszti fel szélerőművek építését az északnyugati partvidéken, ahol telente az őslakos számik (lappok) legeltetik rénszarvascsordáikat.  Az ENSZ faji megkülönböztetés felszámolásáért küzdő bizottsága december 10-én levélben kérte Norvégiától a 288 megawattos Storheia szélerőműpark építésének leállítását és azon panasz kivizsgálását, miszerint a projekt megzavarhatja a számik hagyományos tevékenységét, a rénszarvas-legeltetést, mivel a szélturbinák látványa és hangja megijesztheti az állatokat. A norvég kőolaj- és energiaügyi minisztérium a hétvégén közölte, hogy Norvégia igyekszik figyelembe venni az ENSZ kéréseit, de ezúttal nemet mond, mivel a beruházás már rendelkezik az összes hazai engedéllyel. A Storheia a világ legnagyobb, 1057 megawatt kapacitású szárazföldi szélfarmegyüttesének része. A hat turbinaparkból álló beruházásra 11 milliárd norvég koronát (357 milliárd forint) költenek. (portfolio)

 

KUBA

ÚJ ALKOTMÁNY JÖN

[dec. 23. vas] Egyhangúlag megszavazta a kubai parlament helyi idő szerint szombaton az új alkotmány tervezetét, amelyet hamarosan népszavazásra bocsátanak. A 602 fős törvényhozás 583 képviselője hagyta jóvá az alkotmánytervezetet. Az 1976-os alkotmányt leváltani hivatott tervezetről február 24-én nyilváníthatnak véleményt a szigetország lakói. Az új, 229 cikkelyt tartalmazó dokumentum nem tesz említést a kommunista államról, ugyanakkor megerősíti a politikai rendszer szocialista jellegét és a kubai kommunista párt vezető szerepét a gazdaság alakításában, valamint azt, hogy Kuba célja a kommunizmus irányába haladni. A tervezet elismeri a jogot a magántulajdonhoz, a külföldi befektetések fontosságát és a kereskedelmi piacok jelentőségét. Kiköti viszont, hogy az államnak szabályoznia kell a magánvagyon gyarapítását. A leendő alkotmányba belefoglalták az államfői és miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését, a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnökség mandátumának korlátozását. Kivették azt a passzust, amely kifejezetten az azonos neműek házasságának legalizálása előtt nyitotta volna meg az utat. Jóllehet, a házasság definíciója sem szerepel benne, így nem zárja ki az azonos neműek házasságának későbbi törvényesítését, de nem is teszi le a voksot közvetlenül a legalizáció mellett. (propeller)

 

SZERBIA

TÜNTETNEK

[dec. 23. vas] "Egy vagyok az 5 millióból" - ezzel a szlogennel vonulnak a tüntetők immáron három hete az utcára Szerbiában, miután Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta: akkor sem engedne a követeléseiknek, ha ötmillióan lennének. Az ellenzék azzal vádolja az államfőt, hogy a demokratikus intézményeket felszámolva tekintélyuralmi rendszert épít, a korrupciót pedig állami szintre emeli. A tütnetést eredetileg egy ellenzéki képviselő megveretése váltotta ki, amit a képviselő hívei szerint a kormányhoz köthető emberek követtek el. Az RTL Híradó kiszúrta, hogy a tünető tömegben az egyik nagy molinón a szerbek Orbán Viktornak is üzentek: a volt macedón miniszterelnökre, Gruevszkire utalva azt írták, hogy a szerbek korrupt politikusainak a magyar miniszterelnök nem adhat majd menedéket. (hvg)

 

DÁNIA

A HORRORHAJÓ VÉGE

[dec. 24. hét] Megsemmisítették a házilag barkácsolt tengeralattjárót, amelyen Peter Madsen dán feltaláló, rakétamérnök tavaly kegyetlenül megkínozta és megölte Kim Wall svéd újságírónőt. A 18 méter hosszú búvárhajót darabjaira szedték és elpusztították. A feltalálót, aki a bíróság szerint "beteges szexuális fantáziáit" élte ki a gyilkossággal, életfogytiglanra ítélték. Az eltűnésekor 30 éves Kim Wallt utoljára 2017. augusztus 10-én este látták Peter Madsen tengeralattjáróján, feldarabolt holttestének részeit később a tengerben, a Koppenhágához közeli Koge-öböl vízében találták meg. Kim Wall azért ment a feltalálóként és rakétamérnökként ismert férfi tengeralattjárójára, hogy házilag barkácsolt búvárhajójáról, rakétakísérleteiről és más dán rakétatervezőkkel folytatott rivalizálásáról írjon riportot. (infostart)

 

KIUTASÍTÁS 1000 BEVÁNDORLÓNAK

[dec. 21. pént] A dán kormány Szomália egy bizonyos részét biztonságosnak ítélte meg, többek között ezért döntött úgy az ország vezetése, hogy akinek már nincs szüksége védelemre, annak haza kell mennie. Közel 1000 szomáliai bevándorló vesztette el dán tartózkodási engedélyét, minekután a Bevándorlási Hivatal 2017 óta folyamatosan felülvizsgálja azokat. Eddig 516 menekülttől és velük 412 hozzátartozótól vonták vissza a tartózkodási engedélyt. Inger Stojberg migrációs miniszter szerint a migránsoknak haza kell menniük, és saját országukat kell építeniük. Amikor a Menekültügyi Tanács megerősíti a Bevándorlási Szolgálat döntését, az érintett migránsnak 30 napja van a távozásra, ha ez nem történik meg, átkerül egy úgynevezett kilépési központba. (origo)

 

FINNORSZÁG

KIUTASÍTÁS

[dec. 22. szom] A belügyminiszter nyilatkozata szerint ki kell toloncolni azokat a migránsokat és menedékkérőket az északi országból, akik szexuális bűncselekményt követtek el. A szigorításra azért most kerül sor, mivel az elmúlt időszakban három, migránsok által elkövetett, és 15 év alatti kislányokat érintő szexuális bűncselekményre került sor. (origo)

 

OROSZORSZÁG

LEKAPCSOLT ERŐMŰ

[dec. 24. hét] Negyvenöt évi üzemelés után leállítottak egy szovjet időkben épült atomreaktort az északnyugat-oroszországi Szentpétervár közelében. A leningrádi atomerőmű 1. blokkját a terveknek megfelelően végleg leállították. Az 1973-ban üzembe helyezett reaktor az első Szovjetunióban épített RBMK-1000 típusú reaktor volt. Ugyanilyen típusú reaktorblokkban történt robbanás 1986 áprilisában a csernobili atomerőműben, a történelem legsúlyosabb atomerőmű-balesetét okozva. A leningrádi atomerőműnek három szovjet gyártású RMBK reaktora és egy VVER típusú 1200 megawattos új reaktora van, amelyet az idén helyeztek üzembe. (infostart)

 

FRANCIAORSZÁG

"rend, nyugalom"

[dec. 24. hét] A szombati sárgamellényes tüntetés után Macron: „Egyetértésre és egységre van szüksége az országunknak. Közös célra, és a megosztottság megszűnik majd. Nem kérdés, hogy a legszigorúbb jogi választ fogjuk adni. Innentől pedig a rendnek, a nyugalomnak és az egyetértésnek kell uralkodnia.” - nyilatkozta Emmanuel Macron az erőszakos tüntetésekről. Szombaton egy rendőr a fegyverét is elővette, miután a tüntetők feldöntötték társa motorját, és kövekkel dobálták őket. Egy friss közvélemény-kutatás alapján a sárgamellényes tüntetéssorozatból leginkább a korábban Nemzeti Frontként ismert szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés tudott politikai tőkét kovácsolni. (euronews)

 

INDONÉZIA

CUNAMI UTÁN

[dec. 24. hét] Több mint 280 áldozata van már a szombat esti indonéziai szökőárnak Jáva és Szumátra szigetén, de a halottak száma még tovább emelkedhet. Az indonéz elnök, Joko Widodo az özönvíz érkezése előtt megnyugtatta a lakosságot, hogy nincsen veszély. A tragédia után bejelentette a riadólánc korszerűsítését: „Elrendeltem az összes cunamiérzékelő berendezés ellenőrzését, és a meghibásodott darabok lecserélését. Azt hiszem, a rossz gépeket már januárban ki tudjuk cserélni, és a régiektől is meg fogunk szabadulni" Az özönvizet a két sziget között elhelyezkedő Krakatau vulkán kitörése okozta, amely vízalatti földcsuszamlást idézett elő. (euronews)

 

AUSZTRIA

200 KG KOKAIN

[dec. 24. hét] Egy szerb és egy montenegrói maffia-klán, kábítószerrel kapcsolatos vitája áll a pénteki, bécsi lövöldözés hátterében. A véres leszámolás oka 200 kilogramm kokain, amit az egyik banda ellopott a másiktól egy valenciai lakásból, még 2014-ben. Egy eddig ismeretlen fegyveres férfi egy fejlövéssel egy embert megölt, egy 23 éves másikat több célzott lövéssel életveszélyesen megsebesített (túl van az életveszélyen) az osztrák főváros központjában, a Figlmüller étteremben pénteken délután. (euronews)

 

OLASZORSZÁG

HAJNALI SZAVAZÁS A SZENÁTUSBAN

[dec. 24. hét] Az olasz szenátus nagy többséggel megszavazta a kormány módosított költségvetési csomagját. A képviselőház december 28-án vagy 29-én szavaz róla. A felsőházban 167-en voksoltak a csomag mellett, 78-an ellene, és hárman tartózkodtak a hajnali fél háromkor megtartott voksoláson. A szavazás eredménye után az ellenzék nemtetszésének adott hangot. A balközép Demokrata Párt jelezte is, hogy alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte a szenátus "példátlan erőszakot követett el a képviseleti demokrácia ellen", ugyanis a szenátoroknak úgy kellett szavazniuk, hogy nem volt idejük elolvasni a tervezetek szövegét. (euronews)

 

JAPÁN

AKIHITÓ UTOLSÓ BESZÉDE

[dec. 24. hét] Több mint 75 ezren vettek részt a japán császár utolsó hivatalos születésnapi ünnepségén. A 85 éves Akihito császár palotája erkélyéről üdvözölte a vendégeket, és beszédében megemlékezett a szigetországot sújtó természeti katasztrófák áldozatairól, valamint fontosnak nevezte, hogy a jövő generációi ne felejtsék el a háborúk borzalmait és ezáltal törekedjenek a békére. A japán uralkodók születésnapja hagyományosan nemzeti ünnep az országban. Akihito az egyetlen császárként regnáló államfő. A világ legrégebbi uralkodóházának 125. tagja, aki jövő áprilisban lemond a trónjáról. Ezzel pedig véget ér a Heiszei korszak. (euronews)

 

ÉSZAK-KOREA

GIGA TERHELÉS

[dec. 24 hét] Több mint egymilliárd dollárra büntetnék Észak-Koreát annak az amerikai fiatalnak a halála miatt, akit 2016 januárjában egy propagandaplakát ellopásáért letartóztattak, és 15 év börtönre ítéltek. Bár Otto Warmbiert tavaly kiadta hazájának az ázsiai diktatúra, a 22 éves férfi akkor már kómában volt, hazaszállítását követően pedig meghalt. A szülők a haláleset után egy washingtoni szövetségi bíróságon keresetet nyújtottak be Észak-Korea ellen, amely tagadja, hogy kínozták volna Warmbiert. A keresethez októberben csatolták a több mint egymilliárd dolláros büntető- és 46 milliós kártérítési igényt, arra hivatkozva, hogy Észak-Korea nemzetközi törvényeket sértett, amikor a fiút arra kényszerítette: vallja azt, hogy az amerikai kormány megbízásából hajtott végre felforgató cselekedetet. A büntetés összege Észak-Korea 2015-ös nemzeti össztermékének 2,5 százaléka. (24)

 

NICARAGUA

UTOLSÓ FÜGGETLEN TÉVÉ

[dec 23. vas] Felfüggesztette a nicaraguai kormány az ország egyik utolsó független televíziójának a működési engedélyét. A rendőrség pénteken tartott razziát a 100% Noticias nevű televíziócsatorna székházában, és letartóztatta Miguel Mora igazgatót. Morát terrorizmussal és gyűlöletkeltéssel vádolják. A Nicaraguában közismertségnek örvendő Lucia Pineda újságírónőt szintén letartóztatták. A médiára egyre nagyobb nyomást gyakorol a kabinet Nicaraguában, mióta áprilisban kormányellenes tüntetések robbantak ki. (24)

 

HÁTTÉR: Az elnök, valamint az alelnöki tisztséget betöltő felesége távozását követelő tiltakozások – amelyek élén diákok álltak – az egész országra átterjedtek. A megmozdulások azonban rendre erőszakba torkolltak, a hatóságok és kormányközeli félkatonai szervezetek gyakran kegyelmet nem ismerő brutalitással léptek fel a tüntetőkkel szemben. Nicaraguai és nemzetközi emberi jogi szervezetek 325 és 545 közé teszik a zavargások halottjainak számát, amelyet a kormány legfeljebb 200-ra becsül. Az egykori gerillavezér Daniel Ortega 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022 januárjáig tart. A Reuters brit hírügynökség egy hete jelentette, hogy nicaraguai rendőrök legalább hét újságírót vertek meg, köztük az ország egyik legismertebb sajtósát. Csütörtökön pedig a nicaraguai külügyminisztérium közölte: kiutasítja az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) külföldi emberi jogi szakértőit, akik azért érkeztek az országba, hogy kivizsgálják a biztonsági erők túlkapásait az idei kormányellenes tiltakozásokon. A tárca szerint az OAS helyi szervezetei felelőtlenül és bűnös módon beavatkoztak Nicaragua belügyeibe. (24)

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

430 MILLIÁRD A HAJLÉKTALANOKRA

[dec. 24. hét] Már 170 ezer hajléktalant, illetve hontalanssággal fenyegett családot tart nyilván a brit Crisis jótékonysági szervezet. Felmérésük szerint legalább 12 ezer ember alszik szabad ég alatt, és legalább ugyanennyien töltik autókban, buszokon, sátrakban az éjszakákat. Közel 38 ezer brit hajléktalan 25 év alatti lehet. A fedél nélküliek tömege ráadásul évről évre növekedik, 2012-ben ugyanis még „csak” 151600 hajléktalant tartottak számon – a konkrétan az utcán élők csoportja pedig megduplázódott az elmúlt hat évben. Tavaly 600 hajléktalan halt meg a szigetországban. A helyzet kezelése csak rendszerszinten lehetséges: a brit kormány  épp ezért 1, 2 milliárd fontot – közel 430 milliárd forintnak megfelelő összeget (!)  – szán a célra, 2027-ig pedig szeretnék felszámolni az hajléktalanság utcai formáját is -mondta a BBC-nek a közösségi és helyi önkormányzati minisztérium nevében nyilatkozó James Brokenshire.  (népszava)

 

ROMÁNIA

ELNÖKI TEREPJÁRÓ KALAPÁCS ALATT

[dec. 24. hét] Az 1977-es évjáratú, szürke ARO 304-es terepjáró 72 ezer 453 kilométert tett meg. Elárverezi az adóhatóság a korábban Nicolae Ceaușescu tulajdonát képező ARO 304-es terepjárót, amelyet Ovidiu Tender üzletembertől koboztak el -írja a Maszol. A jármű kikiáltási ára 137 ezer lej, azaz 9 és félmillió forint. Az árverés 2019. január 31-én lesz. (propeller)

 

SZIRIA

FELTÁMADT ISIS HARCOSOK

[dec. 23. vas] A korábban az ország jelentős részét meghódító, mostanra szinte teljesen visszaszorított dzsihadista szervezet a hét végén régen nem látott komoly ellentámadást indított öngyilkos merénylőkkel és páncélozott járművekkel Szíria keleti részén. Az Iszlám Állam szombaton 17 öngyilkos merénylőt indított a kurdok vonalai ellen, valamint több rakétát is kilőttek rájuk, de az amerikai légitámadásoknak köszönhetően több tucat dzsihadistával végeztek. A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők szerint a terroristákat a csapatkivonás villanyozta fel. Katonai szakértők pedig attól tartanak, hogy a kurdok ezután nem lesznek képesek megtartani az ISIS-től elfoglalt területeiket. (propeller)

 

MAROKKO

KÉT LÁNY BRUTÁLIS KIVÉGZÉSE

[dec. 23. vas] A 28 éves norvég Maren Ueland és a 24 esztendős dán Louisa Vesterager Jespersen december 9-én érkezett egy hónapos üdülésre az észak-afrikai országba. Az egyetemista lányok a nemzetközi turisták köreiben is népszerű Toubkal hegycsúcs - amely az Atlasz és egész Észak-Afrika legmagasabb csúcsa - környékén túráztak. Lefejezett holttesteikre saját sátraikban találtak rá. „Sajnáljuk” - ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensekkel gyűltek össze több százan virrasztani Rabatban és Marokkó más városaiban a hétfőn meggyilkolt két skandináv fiatal lányra emlékezve. A kegyetlen gyilkosságok Marokkót is megrázták, különösen, miután a közösségi médiában egy felvétel kezdett terjedni, amelyen a feltételezések szerint az egyik lány lefejezése látható. A videón a bugyira vetkőztetett egyik áldozatot egy egyszerű konyhakésnek tűnő eszközzel szabályosan kivégzik. Az Iszlám Államtól kölcsönzött brutális módszer nem véletlen. A marokkói hatóságok négy 25 és 33 év közötti férfit már le is tartóztattak, akik felvették, ahogy hűségesküt tesznek a terrorszervezetnek, állításuk szerint a gyilkossággal a Szíriában történteket bosszulták meg. Ezek szerint tehát terrorcselekmény történt, ami meglehetősen ritka Marokkóban. Legutóbb 2011-ben Marrákesben követtek el merényletet, akkor egy külföldiek által is látogatott kávézónál robbantottak, 17 életet kioltva. (népszava)

 

IRÁN

SIKKASZTÁS MIATT AKASZTÁS

[dec. 22. szo] Felakasztottak Iránban egy üzletembert, akit a bíróság csalás, kenőpénz fizetése és sikkasztás vádjában talált bűnösnek. A legfelsőbb bíróság novemberben erősítette meg az üzletemberre októberben globális korrupció terjesztése miatt kimondott ítéletet. A férfit több mint 100 millió dollárnyi (28 milliárd forint) büntetés megfizetésével is sújtották. A globális korrupció terjesztése a legsúlyosabb büntetés az iszlám törvénykezés szerint, amely halállal büntetendő. Hamid Reza Bagheri Dermani augusztusban állt a bíróság elé, miután megvádolták, hogy fiktív céghálózatot hozott létre azzal a céllal, hogy nagyszabású kölcsönöket vegyen fel privatizálandó állami cégek megvásárlásához. Augusztusban Irán különbíróságokat hozott létre a korrupciógyanús esetek tárgyalására. (propeller)

 

MAGYARORSZÁG

610 EZER ELVÁNDOROLT

[dec. 23. vas] A Portfolio becslései szerint 2017 végén már több mint 610 ezer magyar élhetett Nyugat-Európában, vagyis folytatódott a nettó kivándorlás. Ráadásul továbbra is elsősorban a fiatalokat érinti, ami demográfiailag kiemelten hátrányos Magyarország számára. 250e fő UK-be, 207e fő Németországba, 77e fő Ausztriába, 13e fő Hollandiába, 9e-9e fő Írországba és Hollandiába, 8e fő Olaszországba, 7e fő Svédországba stb. (eurostat adatok 2017)

 
 Statisztika

Most: 6
Összes: 421402
30 nap: 7107
24 óra: 252