Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VIlágkörkép 2019. 01. 21.

LÉGY NAPRAKÉSZ ISMERD MEG A VILÁG TÖRTÉNÉSEIT - RÖVIDEN, TÖMÖREN CSAK A LÉNYEG, MAGYARUL.
HÍRLEVELEK HETI 6X, KORA REGGEL A POSTALÁDÁBAN. 

VILÁGKÖRKÉP - SZERKESZTI KOZSDI TAMÁS, dipl. közgazdász, író (összefoglalókkal és kommentárral kiegészítve) - Előfizethető: Negyedévre 3500 ft. itt: taviratok@gmail.com (számlázási cím megadásával). 

Egy napi hírlevél így néz ki mint pl. ez is:

ZIMBABWE

================

AZ ELNÖK A TÖMEGBE LÖVETETT

[jan. 21.] Tizenkét embert lelőttek az elmúlt egy hétben a zimbabwei rendőrök és katonák, legalább hatszáz tüntetőt fogva tartanak. Csak ízelítő volt mindabból, ami még jönni fog – mondta a zimbabwei elnök szóvivője, miután a tömegbe lőttek a kormányellenes tüntetésen. A tüntetést az után szervezték meg a szakszervezetek, hogy a kormány 250 százalékkal megemelte az üzemanyagárakat. Az infláció eközben 40 százalékos. (hvg)

 

KONGO

================

[jan. 21.] Tovább zavarosodik a kongói elnökválasztás. A kongói alkotmánybíróság vasárnap nyilvánosságra hozott döntése szerint Felix Tshisekedi nyerte az ország elnökválasztását. A döntésre feszülten vártak az országban, miután a második helyezett, Martin Fayulu szerint az ország leköszönő elnöke és Tshisekedi titkos megállapodást kötött arról, hogy kifúrják Fayulut, aki állítólag 60 százalékos szavazataránnyal nyerte a választást. Tshisekedi hívei az utcákon ünnepelték a döntést.

Fayulu azonban arra biztatja a híveit, hogy ne fogadják el a döntést: „Magamat tekintem a Kongói Demokratikus Köztársaság egyetlen legitim elnökének. Felhívom a kongói polgárokat, hogy ne fogadjanak el olyan személyt, aki törvénytelenül bitorolja a posztot, és ne fogadják el az utasításait.” Független választási megfigyelők, valamint a katolikus egyház 40 ezer fős önkéntes megfigyelője is számos szavazási szabálytalanságról számolt be. A választások után kitört zavargásokban eddig 34 ember halt meg. (euronews)

 

VILÁG

========

26 MULTITRILLIÁRDOS A FÖLDÖN

[jan. 21.] Tovább nyílt a vagyonolló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között 2018-ban: tavaly a 26 leggazdagabb ember vagyona egyenlő volt az emberiség legszegényebb felének összvagyonával. 2017-ben még a 43 leggazdagabb embernek volt annyi vagyona, mint a legszegényebb 3 és fél milliárdnak. A leggazdagabbak vagyona tavaly összesen 900 milliárd dollárral (252 ezer milliárd forinttal) nőtt. (hvg)

 

MEXIKO

=============

[jan. 21.] Nyolcvanötre nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma. A fővárostól száz kilométerre, északra fekvő Tlahuelilpan településen megcsapolt üzemanyag-vezetéknél bekövetkezett robbanás után 58 embert még kórházban ápolnak. A Tuxpan és Tula városok között futó vezeték kevéssel az után robbant fel, hogy tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta és helybeliek gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot. A lángokat órákba telt eloltani. (hvg)

 

MACEDONIA

=================

LÉGSZENNYEZÉS

[jan. 21.] A levegő rendkívüli szennyezettsége miatt vasárnap meghosszabbították három nappal a téli iskolai szünetet Macedóniában. Szkopjéban a levegő további szennyezésének mérséklése végett ingyenessé tették a tömegközlekedést és megkétszerezték a parkolási díjakat, hogy kevesebben használják autójukat. A rendkívüli légszennyezettség oka - a mostani szélcsendes időjárás mellett - az, hogy zömmel fával fűtenek, továbbá, hogy sok a régi gépjármű. (euronews)

 

CHILE

==============

[jan. 21.] FÖLDRENGÉS UTÁN

Utórengésektől tartanak Chilében, ezért továbbra is riasztás van érvényben. A dél-amerikai ország középső részét 6,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton. Ketten meghaltak, mert szívinfarktust kaptak. A rengés középpontja Coquimbo közelében volt, 53 kilométeres mélységben. A földrengés sok épületet megrongált, és sárcsuszamlásokat okozott. 200 ezer ember áram nélkül maradt. (euronews)

 

KOLUMBIA

================

BÉKEMENET FEHÉRBEN

[jan. 21.] Több ezren meneteltek fehérbe öltözve Bogotában – békét követelve. A felvonulást a rendőrakadémia előtt elkövetett autóbombás merénylet váltotta ki. A brutális támadásban 21-en haltak meg, és több tucatnyian sebesültek meg. A békemenetet Ivan Duque államfő vezette. A merénylet Kolumbia legtragikusabb vérengzése volt az eltelt 15 évben. A hatóságok szerint az elkövetők a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg – egy gerillacsoportot tagjai voltak. (euronews)

 

FRANCIAORSZÁG

==================

A terhességmegszakítás és az úgynevezett kegyes halál, az eutanázia ellen tüntettek pár ezren Párizsban. A demonstrálók - közlésük szerint - bírják Ferenc pápa és néhány francia érsek támogatását. A szervezők felszólították az orvosokat arra, hogy "engedjenek lelkiismeretük ellenkezésének", és hagyjanak fel az abortuszokkal. Franciaországban évente mintegy 200 ezer művi terhességmegszakítást végeznek. A tüntetők követelték azt is, hogy Franciaországban a jövőben se engedélyezzék az eutanáziát, és továbbra se kaphassanak orvosi segítséget egyedülálló nők, vagy leszbikus párok megtermékenyülésükhöz. (hvg)

 

SZIRIA

============

IZRAELI RAKÉTÁKAT SZEDTEK LE

[jan. 21.] Hét izraeli rakétát semmisített meg a szíriai légvédelem - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. Divali nemzetközi repülőtérnél a szíriai hadsereg orosz gyártmányú Pancir-Sz és Buk típusú rakétarendszerekkel hárította el az izraeli légierőnek a Földközi-tenger felől elindított csapását. A moszkvai minisztérium szerint a vasárnapi támadásban négy izraeli F-16-os vett rész. (hvg)

 

VATIKÁN

================

[jan. 21.] Ferenc pápa szokásos vasárnap déli beszédét mondta, amikor egy pap táblagépet nyújtott felé. Az egyházfő egy klikkeléssel megnyitotta a nevére szóló oldalt. A pápa így mutatta be a Click To Pray (klikkelés imádkozáshoz) hat nyelvű honlapot, amely letölthető okostelefonra. Ferenc pápa minden hónapban megjelöli, milyen imára kéri meg a hívőket, és az alkalmazást használók is imatémát javasolhatnak egyenesen az egyházfő profilján.

 

ÍRORSZÁG

==================

[jan. 21.] Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében. az incidens, amelyben senki nem sérült meg, az északír fővárostól, Belfasttól 110 kilométerre északnyugatra fekvő város központi bírósági épületegyüttese előtt történt. az időzítő szerkezettel ellátott pokolgépet a tettesek egy elrabolt pizzafurgonban helyezték el. A rendőrségi szakértők "kezdetlegesnek" nevezték a robbanóeszközt. A rendőrség közölte, hogy a merénylet mögött valószínűleg az "új IRA" nevű kis létszámú szakadár katolikus milícia állt. (hvg)

 

 

GÖRÖGORSZÁG

================

ATHÉNI BUSZOS GIGA TÜNTETÉS

[jan. 21.] A több tízezer fős tömeg a Parlamentnél Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja ellen tüntetett. Görögország minden szegletéből buszok vitték a tiltakozókat a fővárosba

Évtizedek óta ez volt a legnagyobb demonstráció Athénban, felülmúlta a korábbi években a gazdasági megszorítások elleni megmozdulásokat is. (hvg)

HÁTTÉR: Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök 27 éves vita végére tett pontot, amikor tavaly megállapodott a macedón kabinettel arról, hogy a volt jugoszláv tagállamot Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaságnak) fogják nevezni. Szkopje már elfogadta az egyezményt, a görög parlament a jövő héten ratifikálhatja.

 

MO

=======

[jan. 21.] ELTE LÉTSZÁMLEÉPÍTÉS

50-70 oktatót küldenek el. Ősszel szigorú megszorításokat vezettek be az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karán, a Bölcséeszettudományi Kar (BTK) dékánja, Sonkoly Gábor pedig decemberben arról beszélt, hogy az egyetem költségvetése szerint nekik és a Természettudományi Karnak (TTK) karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania többek között létszámleépítéssel. Többségüket nyugdíjazással, más részüket sebtében összehozott teljesítménykövetelmények alapján fogják elbocsátani. (hvg)

[jan. 21.] HOLDFOGYATKOZÁS VOLT ÉJJEL

Január 21-re virradóra Európa és Afrika nagy részén, valamint Észak- és Dél-Amerikában is teljes holdfogyatkozás volt megfigyelhető. A hazai időpontok alapján a Föld külső árnyéka 3 óra 36 perckor kezdett rávetülni a Holdra, 4.33-kor a Hold belépett a Föld árnyékának belső részébe, majd 5.41-kor megkezdődött a teljes holdfogyatkozás. (hvg)

FOTOK az eseményről: https://hvg.hu/tudomany/20190121_teljes_holdfogyatkozas_2018_januar_21_verhold

 

[jan. 21.] TANKVÁSÁRLÁS HÁTTERE

Nincs ellentételezésről szó abban a tankok és önjáró lövegek vásárlásáról szóló szerződésben, amelyet Magyarország kötött a német fegyvergyártóval, a Krauss-Maffei Wegmann-nal (KMW). Magyarország 44 új és 12 használt Leopard 2A7-es tankot, valamint 24 PZH önjáró löveget vásárol. A korábbi hasonló volumenű beszerzések esetében rendre abban is megállapodtak a felek, hogy a gyártó cég (vagy annak anyanemzete) munkahelyeket is teremt Magyarországon, ez esetben azonban ilyesmiről nem volt szó. A tárca és a gyártó egyébként nem hozta nyilvánosságra a tankok vételárát, ám szakmai becslések szerint a magyar állam százmilliárd forint feletti összeget költhetett a járművekre. A darabár mellett hasonló nagyságrendű tétel lehet a tankokat kiszolgáló logisztikai és szervizháttér, amelyek – ha azokat is a német gyártó biztosíthatja – akkor további jelentős bevételt jelentenek a cég számára. Azt nem lehet viszont tudni, hogy milyen állapotban lévő tankokhoz jut a magyar haderő: megrendelésből visszamaradt, raktári készletből vesz járműveket a honvédség, vagy a szerelőszalagról frissen legördülő gépekkel erősít. Utóbbi eseten ugyanis a német fegyvergyártó előnyös tárgyalási helyzetben lehetett, mert az uniós piacon nincs igazi konkurenciája. (hvg)

 

[jan. 21.] GRUEVSZKI A WESTENDBEN

Szombat eset zárás előtt a Westend bevásárlóközpontban látták ismét a korrupció miatt hazájában börtönre ítélt, majd tavaly ősszel titokzatos körülmények között Budapestre szökött és menekültstátuszt kapott volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit - írja a 444.hu. A lap egy olvasója le is videózta Gruevszkit, aki teljes nyugalommal sétálgatott a többségében bezárt üzletek között.

 

[jan. 21.] SZENT MARGIT MISE

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan ma délelőtt 11-kor a margitszigeti domonkos kolostor romjainál. A szentmisére, amelyen a szent királylány közbenjárását kérik a nemzetért, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sok száz zarándokot várnak. Az elmúlt négy évtizedben hagyománnyá vált, hogy a domonkos kolostor romjainál, Szent Margit valószínűsíthető sírja felett misét mutat be januárban, a Szent Margit emléknapjához legközelebb eső vasárnapon a mindenkori magyar prímás. Az első ilyen szentmisét Lékai László bíboros mutatta be 1979. január 21-én. Szent Margit 1242-ben született IV. Béla király és Laszkarisz Mária leányaként. Szülei a tatárjárás alatt fogadalmat tettek, hogy születendő gyermeküket Istennek ajánlják fel, ha Magyarország megszabadul a tatároktól. Margit 1252-ben költözött az apja által építtetett Nyulak szigeti (ma Margit-sziget) Szűz Mária-kolostorba. Tizenkét éves korában tett fogadalmat, és élete végéig kitartott szerzetesi hivatása mellett. (hvg)

 

[jan. 21.] ANDY VAJNA (+75)

Andy Vajna az otthonában halt meg, vasárnap reggel talált rá a gondnoka – írja a Blikk. Mivel reggel – szokásával ellentétben nem ment le reggelizni – a gondnok felment a hálószobájába, A lap információi szerint azonnal próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. Hámori Eszter publicista péntek este volt fent nála. A Blikknek azt mondta, Andy Vajna fáradtnak tűnt, és annak is érezte magát, nem tudta, miért, ennek ellenére jót beszélgettek. „Kedélyesen mutogatta felesége legújabb instagramos fényképeit, és áradozott, hogy többször is megnézte a Freddie Mercury életéről szóló mozifilmet. Aggodalmaskodva rákérdeztem, mi a helyzet az egészségével, mert egy közös baráttól rossz híreket hallottam. Elismerte, hogy egy hirtelen rosszullét után azonnal bement a kórházba, és hogy az orvosok szerint ez volt a szerencséje. Nem mondta, ez mikor volt, de úgy beszélt a dologról, mint amin már túl van. Most is látom magam előtt, ahogy mondja: »Kutya bajom, rossz pénz nem vész el.« Annyira sajnálom. Tele volt tervekkel, új rádiót is szeretett volna indítani. Nem látszott rajta, hogy már csak egy napja van hátra” – mondta megrendülten Hámori Eszter. (hvg)

 
 Statisztika

Most: 5
Összes: 444748
30 nap: 8398
24 óra: 251