Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VIlágkörkép 2019. 02. 18.

LÉGY NAPRAKÉSZ ISMERD MEG A VILÁG TÖRTÉNÉSEIT - RÖVIDEN, TÖMÖREN CSAK A LÉNYEG, MAGYARUL.
HÍRLEVELEK HETI 6X, KORA REGGEL A POSTALÁDÁBAN. 

VILÁGKÖRKÉP - SZERKESZTI KOZSDI TAMÁS, dipl. közgazdász, író (összefoglalókkal és kommentárral kiegészítve) - Előfizethető: Negyedévre 3500 ft. itt: taviratok@gmail.com (számlázási cím megadásával). 

Egy napi hírlevél így néz ki mint pl. ez is:

 

 2019 febr. 18. hétfő

KIEMELT HIR
-----------------
LENGYELORSZÁG, V4: Nem megy el a V4-ek jeruzsálemi találkozójára a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki, miután az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu varsói látogatása végén állítólag azt mondta, hogy "a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében". Helyette a külügyminiszter megy Izraelbe, írja a Reuters. Izrael varsói nagykövete a lengyel miniszterelnöki hivatalhoz továbbított közleményében tagadta, hogy Netanjahu ezt mondta. (index)

 

RÖVID HIREK A VILÁGBÓL
--------------------------------
UKRAJNA: Idén a belső adósság után 150,5 milliárd hrivnya (5,57 milliárd dollár), a külső adósság után pedig 4,5 milliárd dollár tőketartozást kell kifizetni. Ezen felül a belső és külső adósság után idén esedékes kamatösszeg csaknem 5,4 milliárd dollár. Tavaly 2,6%-kal, 2,02 milliárd dollárral növekedett Ukrajna államadóssága, ami így elérte 78,32 milliárd dollárt. (hvg)

SZÍRIA: Televíziós beszédben szólt népéhez a szíriai elnök vasárnap: arra figyelmeztette az ország északi részének jelentős hányadát ellenőrző kurd erőket, akiket nem nevezett meg, hogy az Egyesült Államok nem fogja őket megvédeni. "Akik az amerikaiakra fogadnak, azoknak azt üzenem, hogy ők nem fogják önöket megvédeni" - fogalmazott Bassár el-Aszad. "Az amerikaiak inkább eladják Önöket a török félnek. Egyedül a szíriai hadsereg képes arra, hogy az északkelet-szíriai csoportokat megvédje." A szíriai elnök azt is közölte, hogy minden külföldi katonára megszállóként fognak tekinteni. "Szíria minden négyzetcentiméterét fel fogjuk szabadítani, és minden behatolóra ellenségként tekintünk". A nyolc éve zajló szíriai polgárháborúban mintegy 500 ezren vesztették életüket és milliók váltak menekültté. (euronews)

KOSZOVO: Függetlensége kikiáltásának évfordulóját ünnepli Koszovó, amely 11 éve szakadt el Szerbiától.
Mindezt egyoldalúan tette, Belgrád azóta sem hajlandó elismerni szuverenitását. Továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó függetlenségét jelenleg több mint 115 ország ismeri el, beleértve az Egyesült Államokat, Franciaországot, Németországot, Törökországot és Magyarországot is. Oroszország és Kína viszont nem tartozik közéjük. (euronews)

NIGÉRIA: Keserűen fogadták a nigériaiak, hogy alig 5 órával a kezdés előtt elnapolták az elnökválasztást. A hivatalos közlés szerint nem sikerült felkészülni a referendumra. Úgy tudni: a választási anyagok nem jutottak el az ország egyes részeibe. Az elnökválasztást a következő szombaton tartják Nigériában. (euronews)

UK: Sir James Ratcliffe alig egy éve kapta a lovagi címet elismerésül az üzleti életben tett szolgálataiért és befektetéseiért. A Sunday Times viszont úgy tudja, a vegyipari cégéből meggazdagodott, 21 milliárd fontjával (7560 milliárd forint) a leggazdagabb britként ismert férfi a Price Waterhouse Coopersszel tárgylásokat folytat, és adóoptimalizálási (adóelkerülés) okokból átteszi székhelyét egy adóparadicsomba, Monacóba. Ironikus, hogy miközben Ratcliffe a brexit kampány egyik lelkes támogatója volt, és hosszasan érvelt amellett, hogy Nagy-Britannia az EU-n kívül is sikeres marad majd, korábban már a cégét is áthelyezte négy évre Svájcba. (index)

OROSZORSZÁG: Folytatódott a hétvégén a hamis bombariadók sorozata Moszkvában és Szentpéterváron. Oroszország fővárosában vasárnap két bevásárlóközpontot, Szentpéterváron a Mariinszkij színházat kellett kiüríteni. Robbanószerkezetet nem találtak. A Fontanka szentpétervári hírportál és az RBK gazdasági napilap egybehangzó értesülése szerint a postán befutott üzenetek feladója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek adta ki magát. A héten Moszkvában hasonló ok miatt irodákat, szerkesztőségeket és börtönöket kellett kiüríteni. Február 5-én a fővárosban és környékén több mint 30 ezer embert evakuáltak a hatóságok a közintézményekből. (index)

OROSZORSZÁG: Összedőlt szombaton Oroszországban a Szentpétervári Nemzeti Műszaki, Informatikai és Optikai Kutatóegyetem egyik épületének több emelete. Az okok egyelőre nem ismertek. Az épület tetőszerkezete szakadt be, és a legfelső, negyedik emelettől az elsőig dőltek össze a szintek. Sérült nincs. (index)


VENEZUELA: Brigádokat fognak felállítani, hogy a humanitárius segélyt behozhassák Venezuelába - mondta a dél amerikai ország ellenzékének első embere, Juan Guaidó. A politikusnak szombaton több ezer önkéntes esküdött fel arra, hogy segít a nemzetközi szállítmányok szétosztásában." Egy hete vesztegel a határon a segély. Egyesült Államok által küldött szállítmány a határ kolumbiai oldalán, Cúcutában rekedt a venezuelai hadsereg barikádjai miatt. (euronews)

VENEZUELA: A Gazprombank zárolta a PDVSA venezuelai állami olajipari konszern nála vezetett számláit - közölte a Reuters. Az USA pénzügyminisztériuma pénteken szankciókat vezetett be három venezuelai magas rangú nemzetbiztonsági vezetővel és a PDVSA állami olajvállalat elnökével szemben is. Az olajvállalat elnökét azért büntetik, hogy megpróbálják elvágni a rezsimet a bevételektől. (index)

SPANYOLORSZÁG: Hatalmas tömeg gyűlt össze Barcelonában, hogy támogatásáról biztosítsa azt a 12 katalán függetlenségpárti vezetőt, akiknek éppen a büntetőpere zajlik Madridban. A rendőrök szerint 200 ezres, míg a szervezők által félmilliósra tett sokaság azt skandálta, hogy "az önrendelkezés nem bűn". Előrehozott választást tartanak az országban. A legutóbbi felmérések szerint az április 28-i voksolást a kormányfő szocialista pártja nyerheti meg, de koalíciós partner nélkül nem lesz többsége a törvényhozásban. (euronews)

ALBÁNIA: Többszáz rendőrrel néztek farkasszemet az ellenzéki, jobboldali Demokrata Párt által összehívott tüntetés résztvevői Tiranában. Néhány tiltakozó ennek ellenére eljutott az albán kormányfő hivataláig, amelynek ajtaján bezúztak egy üvegtáblát, de be nem tudtak menni. A demokraták jelenlegi elnöke, Lulzim Basha a tüntetés előtt nyilatkozott: - A bűnözők és magánérdekek fogságában tartott állam gazdasági visszaeséshez, munkanélküliséghez és teljes gazdasági válsághoz vezetett - mondta. - Albánok százezrei veszítették el emiatt az állásukat és rengetegen szöktek illegálisan uniós országokba és az Egyesült Államokba. Albániában feszült a politikai helyzet. Néhány napja az egyik képviselő egy parlamenti vita közben tintával fröcskölte le a baloldali Edi Rama miniszterelnököt. (euronews)

VATIKÁN: Szexuális visszaélések miatt kitaszították a papi rendből az amerikai katolikus egyház egykori legmagasabb rangú érsekét Theodore McCarrick-et. A most 88 éves férfival szemben 2017-ben emeltek vádat a hetvenes években elkövetett cselekmények miatt. Ferenc pápa már korábban felmentette a papi szolgálat alól, nemrég bíborosi címétől is megfosztotta. Tavaly egy másik washingtoni érsek lemondott, mert kiderült: 60 év alatt több mint 300 pap szexuális visszaélési ügyet segített eltussolni.


MAGYARORSZÁGI HIREK
--------------------------
HADHÁZY EU ÜGYÉSZSÉG - Már több mint 450 ezer aláírás gyűlt össze az Európai Ügyészségért. - írta a politikus a fb-on. Gigantikus népi mozgalom. Rengeteg panellakásban kopogtató ember jár körbe. Elmondásuk szerint bőven 60% aki otthonában aláírja a megkeresést...

 
 Statisztika

Most: 7
Összes: 460488
30 nap: 8746
24 óra: 252